Przepis na odsłon ziemniaka

Ziemniak – ta niepozorna bulwa jest podstawą pożywienia w wielu rejonach świata. Był on niejednokrotnie powodem politycznych i gospodarczych nieporozumień. Podobnie jak sól, był owocem pożądania Zobacz więcej
Dobrze jest mieć pod ręką fenkuł, cebulę, śmietanę kremową i oczywiście ziemniaki... Fenkuł podgotowany i pokrojony w paski wzdłuż, ziemniaki podobnie (tj. podgotowane) tyle że w plastry, a cebula Zobacz więcej
W Boliwii i Peru występują w tysiącach kształtów i kolorów. Można na nich oprzeć całą dietę. Szczególnym uśmiechem darzę niektóre nazwy tych odmian, takie jak popioły duszy w kolorze różowym, silny Zobacz więcej
Pamiętacie ostatni przepis na peruwiańskie papa rellena? Ten będzie bardzo podobny, ale ma w sobie mniej roboty. Wystarczy ugotować garnuszek ziemniaków z solą i odrobiną oliwy. Rozgnieść je Zobacz więcej
Jeszcze kilka dni temu o istnieniu Młyna Gąsiorowo nie mieliśmy pojęcia. Dzięki Mazowieckiej Regionalnej Organizacji Turystycznej , która zorganizowała kolację studyjną „siedem odsłon mazowieckiego Zobacz więcej
Co robi kobieta kiedy coś ją wewnętrznie swędzi i jeszcze nie wie do końca, co to może być, ponieważ się zabiegała i zapracowała aż do mętliku w głowie, a zanim nastanie w niej względna jasność, musi Zobacz więcej
Schabowy o kształcie gwiazdek, pieczarki i ziemniaki w 3 kolorach i smakach. Niby prosty przepis, a tu uczta i dla oka i dla żołądka. Warto urozmaicać proste dania, bo przecież jemy również oczami. Zobacz więcej
Ja się tak bardzo staram nie usiąść dzisiaj ani na chwilę i nie zostawać sama ze sobą, żeby przypadkiem nie musieć podsumowywać: a) ostatniego tygodnia, b) ostatnich czterech tygodni właściwie, c) Zobacz więcej
okurrrka
okurrrka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
O kurrrka!
Smażone bataty (słodkie ziemniaki)

Smażone bataty (słodkie ziemniaki) 2706

W przygotowaniu batatów nie ma żadnej filozofii. Post ten powstaje, by zachęcić Was to używania batatów w kuchni. W smaku: zdecydowanie słodkie. Dla mniejest to miks ziemniaka z marchewką, smakowo lub Zobacz więcej
Nie mam pojęcia dlaczego topinambur, zwany inaczej słonecznikiem bulwiastym, zniknął z polskiego menu. Nie wiem również dlaczego w krajach anglosaskich zwie się go „jerusalem artichoke”, czyli Zobacz więcej
Pieczone ziemniaki- pyszna i łatwa w przygotowaniu przystawka bądź dodatek do obiadu. Jako mieszkanka Poznania czuję się zobowiązana do poznania i wypróbowania ziemniaków w różnych odsłonach. Te są Zobacz więcej
Kolejna odsłona jakże pospolitych u nas ziemniaków. Tym razem bardzo proste w przygotowaniu pieczone ziemniaki. Składniki Ziemniaki 1/2 kg ziemniaków łyżka rozmarynu łyżka oregano 10 listków świeżej Zobacz więcej
Paulinka_K
Paulinka_K Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne przepisy
Ziemniaki faszerowane

Ziemniaki faszerowane 448

Nasze polskie ziemniaczki w innej odsłonie. Składniki : 10 średnich ziemniaków do 50 dag mięsa mielonego 30 dag sera żółtego 1 średnia cebula sól pieprz Przygotowanie : Ziemniaki obieramy i gotujemy w Zobacz więcej
Kolejna odsłona ziemniaka w roli głównej na moim blogu. Nie ukrywam, że jestem fanka tego poczciwego warzywa pod każda postacią byle nie był to zwyczajny ziemniak z wody (takie jadam najrzadziej). Zobacz więcej
Ziemniaki, marchew, buraki. Brzmi nudno? Wcale nie musi. Te warzywa korzeniowe królują w polskich kuchniach, niejednej więc osobie już obrzydł kolejny obiad z ziemniakami, czy gotowaną marchewką. W Zobacz więcej
O, to jest mój top of the top. Wiem, wpisów o plackach ci u mnie dostatek, ale cóż...no muszą być. Bo muszą być placki raz w miesiącu, bo jak nie, to jestem chora;p Uwielbiam je!!!! Można kombinować Zobacz więcej
Większość z nas jada ziemniaki prawie codziennie, niestety ciągle w tej samej postaci. Dlatego czas na małą odmianę. Ziemniak w zupełnie innej odsłonie :) Pomysł znaleziony u niezawodnej Polki. 6 Zobacz więcej
Ziemniaki w urozmaiconej odsłonie - ugotowane razem z marchewką i ugniecione z kremem z pieczonego czosnku. Do tego kolorowy pieprz, koperek, trochę masła. Ziemniaki potrafią być bardzo wykwintne. Zobacz więcej
Ta recenzja będzie krótka, bo naprawdę trudno oddać wyjątkowość tego wydawnictwa. Zajrzyjcie do książki Niki Segnit „Leksykon smaków", a zapewniam Was, że dacie się uwieść barwą smaków i zestawień. Zobacz więcej