odwłok homara

. Pytanie: Po czym poznać, że homar jest nieświeży? Odpowiedź: Ma ciemne plamy na swojej skorupie, wiotki ogon, prosty odwłok, nieprzyjemnie pachnące odnóża, oczy w kolorze mlecznym. Pytanie: Nie Zobacz więcej
masterb2
masterb2 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowyj
Langustynka czyli homarzec

Langustynka czyli homarzec 45

0
jest to w ogóle dość małe zwierze (dorasta do 25 cm), to łatwo je zjeść. Nie wymaga specjalnych narzędzi. Skorupę można zdjąć palcami, chociaż jest dużo twardsza niż u krewetek. Równie łatwo można Zobacz więcej
homara. Gotujemy go pod przykryciem przez ok. 10 minut. 4. Gotowego homara wyciągamy na sito, rozkrawamy odwłok na połowy, odrywamy szczypce i rozbijamy skorupę, wyciągając mięso. Polewamy sosem. Zobacz więcej
i potrzebuje 3-5 minut by był najsmaczniejszy. Homary gotujemy w całości. Tak samo długo gotujemy skorupiaki na parze. Podajemy w całości z masłem czosnkowym i ćwiartkami limony (do skropienia Zobacz więcej
luksusu, wiecie gdzie;). Jak wydobyć z niego mięso? Należy odłamać odwłok od głównego pancerza. Potem nożem rozłupałam odwłok od spodu, aby wydobyć piękne białe mięso zaróżowione od pancerza z jednej Zobacz więcej
: odwłok, głowę i macki. Głowę wyrzucamy. 5) Wycinamy małą kulkę ze środka macek. 6) Oczyszczamy odwłok, najlepiej wywrócić go na drugą stronę, jak skarpetkę, i najlepiej przy pomocy nożyczek odciąć Zobacz więcej
na specjalnych patelniach i podawane z najrozmaitszymi składnikami. Klasyka to paella z mięsem królika i kurczaka, ale oczywiście królują tu dodatki takie jak owoce morza i ryby. Na naszej puszył się Zobacz więcej
w jednej z sieci marketów była promocja i na naszym stole zagościł Homar. Składniki: Homar- ugotowany, zamrożony w osolonej wodzie Cytryna 50g masła Pęczek natki pietruszki Ząbek czosnku Sól Bagietka Zobacz więcej
sosu chili sos sojowy do smaku 1 szalotka masło 400 ml rosołu ze skorupiaków (np. krewetkowego) 100 ml mleczka kokosowego 150 ml słodkiej śmietany 2 łodygi trawy cytrynowej sól i pieprz koperek Zobacz więcej
tę łapę i szczypce, bo zawartość jest nawet smaczniejsza niż odwłok. Połówka homara na tagliatelle – restauracja Momo, Poznań Otrzymałem także mały deser – free-style bym go nazwał, bo nie ma go w Zobacz więcej
i lekko dopraw solą. Jak obierać raki z pancerzy: Jedną ręką przytrzymaj za pancerz tuż za głową, a drugą za odwłok (część ogona znajdująca się za dużym pancerzem na grzbiecie). Trzymając raka Zobacz więcej
Moje pierwsze spotkanie z homarem nie było karambolem - miało miejsce w spokojnych, restauracyjnych okolicznościach. Najlepszego homara w swoim życiu miałam jednak okazję zjeść na Karaibach w ramach Zobacz więcej
na spodniej części odwłoka jaja, w postaci czerwonej ikry. - Krewetki – małe skorupiaki, osiągające najwyżej do 10 cm długości; istnieje ich kilka odmian. Kiedy są surowe, mają kolor bladoróżowy. Zobacz więcej