ogony raka

Jestem wielką miłośnicza zwierząt. Jest mi bardzo smutno, bo mój owczarek niemiecki, Jasyr, zachorował ostatnio na ciężki przypadek psiego raka. Zaczęło się od tego, że koło ogona, zaczęła robić mu Zobacz więcej
500 g makaronu pappardelle. Świeżego. 150 g ogonów raków 150 g obranych krewetek szafran 1 kieliszek białego wytrawnego wina kilka listków świeżej mięty kilka listków natki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka Zobacz więcej
Proste składniki, szybkie przygotowanie, a w roli głównej raki. W Polsce trudno było o owoce morza jakie jadano w krajach śródziemnomorskich. Transport był zbyt powolny, aby takie świeże rarytasy Zobacz więcej
Kilka dni temu w Lidlu ( UK ) kupiłam mięso z raka ( z ogona zdaje się ), pierwszą myślą było zapakować to do kanapki z sałatą i majonezem ( pysznie prawda? ), ale w ostateczności zrobiłam pożywną i Zobacz więcej
Kilka dni temu w Lidlu ( UK ) kupiłam mięso z raka ( z ogona zdaje się ), pierwszą myślą było zapakować to do kanapki z sałatą i majonezem ( pysznie prawda? ), ale w ostateczności zrobiłam pożywną i Zobacz więcej
Na gwałt było mi potrzebne miejsce w zamrażalniku. Zdecydowanie coś trzeba było z niego wyjąć. Padło na homara. Był to mój pierwszy raz zarównojeślichodzi o przyrządzanie, jak i o jedzenie tego Zobacz więcej
Smaki wigilii są dla każdego nieco inne, zależą od regionu i domowej tradycji. Jednak na wigilijnym stole powinna zagościć zupa. Jako pierwsze danie można podać barszcz, zupę rybną, fasolową lub Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Sałtka Olivier

Sałtka Olivier 1395

1
różnicą jest dodanie mięsa. Przepis na sałatkę był ściśle strzeżony (szczególnie receptura sosu), wiadomo jednak, że w jej skład wchodziły pardwa, ozory cielęce, kawior, sałata, kapary, ogony raków i Zobacz więcej
Być może ciężko w to uwierzyć, ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu Dolny Śląsk był pełen raków, a przygotowana z nich zupa nie była niczym wyjątkowym. Dzisiaj ten pomarańczowo-szary bulion jest Zobacz więcej
Odrobina ekstrawagancji z okazji Nowego Roku - papardelle z rakami w szafranowym, śmietanowym sosie. Prawdziwa poezja smaku. Tak wspaniałe składniki jak raki nie potrzebują wielu wymyślnych kompanów i Zobacz więcej
Dzisiaj proponuję wam pyszną, lekką i szybką sałatkę z rakami w lekkim jogurtowym sosie. Już nie mogę doczekać się wiosny i lata, a ta sałatka bardzo kojarzy mi się z latem, może dlatego, że najlepiej Zobacz więcej
Przepisy z ryb i owoców morza, Sosy, dipy, dressingi Kräftskiva – szwedzki fest z rakami 2012/09/02 , Gosia Pewnie myślicie sobie co to za przyjemnośćjeśćcoś, kiedy to owo cośpatrzy na nas swoimi Zobacz więcej
Nat
Nat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eat.Read.
Salad Olivier po latach

Salad Olivier po latach 509

0
-chef Oliviera, niejaki Ivan Ivanov, nie podejrzał procesu przygotowywania sałatki, nie zaczął serwować własnej wersji (pod nazwą Stolichny) i nie sprzedał receptury wydawnictwom.W jednym z pierwszych Zobacz więcej
): na makaron: 1 jajko 130 g mąki pszennej typ 550+ trochę do podsypania sok z 1/4 cytryny skórka starta z 1/4 cytryny szczypta soli na sos: 2 kg raków mrożonych 100 ml wysokiej jakości whiskey 1 Zobacz więcej
i pomidorów. Składniki 16 małych, oczyszczonych kalmarów (ok. 500g) 4 łyżki oliwy z oliwek 16 wykałaczek Sos 400g okry z odciętymi końcówkami 2 drobno poszatkowane cebule (240g) 1 łyżeczka cynamonu 1 Zobacz więcej
bazą do przygotowania właśnie dzisiejszej zupy rybnej.Polecam! WYKONANIE BULIONU RYBNEGO: głowa karpia,ogon,płetwy,wszystkie inne resztki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 Zobacz więcej
nam się udało ;P Bo ustaliłyśmy, że na naszych stołach zagoszczą raki. Ale nie takie zwykłe raki, bo nadziewane... budyniem ;) a jakby tego było mało to wykonane z ciasta drożdżowego. Na dokładkę Zobacz więcej
centka
centka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cooking & eating
Na bogato

Na bogato 135

0
dwie rzeczy: - na suchej patelni podsmażamy chlebową kostkę na grzanki - na łyżce masła podsmażamy ogony rakowe. Pod koniec smażenia doprawiamy je delikatnie ziołową solą. A smażymy króciutko – Zobacz więcej
podróżującej arystokracji rosyjskiej. Nadano jej nazwę od nazwiska jej autora, francuskiego (tudzież belgijskiego) szefa kuchni restauracji Ermitaż w Moskwie, i jednocześnie kucharza cara, Luciena Zobacz więcej