Przepis na ogórki kiszone

uszepti
uszepti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne Przepisy
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone 1749

Domowe ogórki kiszone, to najlepszy dodatek do obiadu. Można je podawać do większości potraw. Warto mieć w domowej spiżarni ogórki kiszone, szczególnie zimą, kiedy potrzebujemy ich jako dodatek do Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Limonkowy
KISZENIE OGÓRKÓW...

KISZENIE OGÓRKÓW... 8023

OGÓRKI KISZONE Składniki (na 6 litrowych słoików) 2-3 kg ogórków 6 gałązek kopru z baldachimem 2 spore korzenie chrzanu 6 ząbków czosnku 6 listków czarnej porzeczki 2,5 litra wody 4 łyżki soli Zobacz więcej
Kuanan
Kuanan Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchenne-czarymary
Kiszenie ogórków

Kiszenie ogórków 2080

Sezon ogórkowy już rozpoczęty, a ja jako fanka ogórków kiszonych i małosolnych nie mogę się doczekać,kiedyskosztuję ich. W związku z tym, wczoraj zrobiłam pierwsze w tym rokuwiaderkoogóreczków. Teraz Zobacz więcej
Ogórki kiszone Uwielbiam ogórki szczególnie zimą, wspomnienie lata :) Idealne do zupy, sałatek i na imprezy :) Ogórki są przepyszne, polecam! Składniki: świeże ogórki gruntowe czosnek koper korzenie Zobacz więcej
uszepti
uszepti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne Przepisy
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone 4097

Domowe ogórki kiszone, to najlepszy dodatek do obiadu. Można je podawać do większości potraw. Warto mieć w domowej spiżarni ogórki kiszone, szczególnie zimą, kiedy potrzebujemy ich jako dodatek do Zobacz więcej
Katarzynka
Katarzynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szczęśliwa kuchnia
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone 1929

Różnie z tymi ogórkami u mnie bywało... Postanowiłam podjąć kolejną próbę kiszenia. Tym razem wzięłam przepis w 100% sprawdzony. Jadłam ogórki z tego przepisu i wiedziałam, że muszą się udać. I Zobacz więcej
Gdy przychodzi lato i czas pojawiania się ogórków gruntowych, zaczynamy je przetwarzać. W trakcie całego lata na bieżące potrzeby przygotowujemy ogórki małosolne, gdyż jemy ich spore ilości. Natomiast Zobacz więcej
magdalenka_210
magdalenka_210 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rondelek.tygielek
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone 2932

SKŁADNIKI: - ogórki gruntowe - woda - sól - koper do kiszenia - czosnek - ziele angielskie - liście laurowe - chrzan PRZYGOTOWANIE: 1. Ogórki myjemy. 2. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dość sporą Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone 3241

Zastanawiałam się czy pisać ten przepis czy nie. I doszłam do wniosku, że skoro blog miał być moją książką kucharską do której zaglądam i mam zawsze pod ręką, to ten przepis musi się znaleźć bo nigdy Zobacz więcej
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MojeTworyPrzetwory
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone 2870

Ogórki kiszone Na ogórki kiszone mam przepis od Mamy, ten sam co namałosolne. Koniecznie w weckach, które też dostałam od Mamy jak wyprowadzałam się na swoje - uwielbiam je, mam tyle wspomnień z Zobacz więcej
Kalejdoskop Renaty
Kalejdoskop Renaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kalejdoskop Renaty
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone 2387

Sezon ogórkowy u mnie w pełni, w Polsce niedługo się zacznie. Zastanawiacie się jaki wybrać przepis, aby ogórki były twarde i utrzymały się przez całą zimę. Jest wiele sposobów na ich kiszenie, ja Zobacz więcej
PoraCosZjesc
PoraCosZjesc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pora coś zjeść...
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone 6398

Dzień dobry! Gdyby ktoś zapytał mnie o ulubiony przetwór to bez namysłu powiedziałabym, że ogórki kiszone (zaraz po nich jest konfitura truskawkowa). Od kąd pamiętam, to zawsze ogórki kiszone Zobacz więcej
magdaczekoladka
magdaczekoladka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z miłości do słodkości
Kiszone ogórki

Kiszone ogórki 4301

Na pewno każdy z Was ma swój sprawdzony sposób na kiszenie ogórków. Ja zdradzę Wam mój:) Bardzo lubimy kiszone ogórki, dlatego zawsze dużo ich robię. Zimą możemy się nimi zajadać do woli oraz Zobacz więcej
meggy_f
meggy_f Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
poradnikmagdy.blogspot.com
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone 4737

Ile gospodyń, tyle przepisów. Różnią się one szczegółami, dodatkami, nie wszystkie są konieczne. Ja ogórki kiszę już od 10 lat, nigdy nie popsuł mi się ani jeden słój, a kompozycję przypraw daję taką Zobacz więcej
annalyskawa79
annalyskawa79 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
to jest pyszne
Ogórki kiszone na zimę

Ogórki kiszone na zimę 4328

Sierpień to dobry czas na przygotowanie przetworów na zimę. Tym razem nadszedł czas na kiszenie ogórków. W moim domu ogórki kiszone są bardzo lubiane, więc mam ich zapas w piwnicy odpowiedni. Przepis Zobacz więcej
storczyk
storczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje gotowanie
"Ogórki kiszone"

"Ogórki kiszone" 1749

Ogórki kiszone Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 29 sierpnia 2013 r. O ogórkach pisałam tu i tu . Jednak wciąż mam niedosyt i muszę uzupełnić parę ważnych aspektów dotyczących ogórków kiszonych. Zobacz więcej
Paszczaki gotują
Paszczaki gotują Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paszczaki gotują
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone 2463

This Page has moved to a new address: Paszczak gotuje: Ogórki kiszone Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
Witam Serdecznie Zrobiłam ostatnio kilka słoiczków ogórków kiszonych na zimę , podzielę się przepisem w jaki sposób Ja je robię , może się komuś przyda :) Będziemy potrzebować : Podaję proporcje na 1 Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone 2934

Ogórki kiszone w piwnicy muszą być! A że zostałam ostatnio nimi hojnie obdarowana, to postanowiłam sporo zakisić. Składniki: Na każdy słoik należy przygotować: ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku kawałek Zobacz więcej
zbysiowa
zbysiowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Takie tam pichcenie
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone 8485

Jak ogórki kiszone, to tylko z własnej spiżarki:) Twarde i chrupiące, możemy jeść i jeść. Doskonałe na kanapki, do sałatki, na zakąskę lub przekąskę :) Polecam:) Składniki: na litr wody 2 płaskie Zobacz więcej

Ogórki kiszone są dobrą alternatywą dla tradycyjnych warzyw. Warto po nie sięgać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dostęp do świeżych warzyw jest wtedy ograniczony, poza tym ogórki kiszone posiadają sporo witaminy C i korzystnie wpływają na odporność naszego organizmu. Do kiszenia używa się zielonych ogórków gruntowych. Zalewa się je wodą z solą oraz innymi dodatkami. W ten sposób dochodzi do fermentacji mlekowej. Dzięki niej ogórki nabierają charakterystycznego, kwaśnego smaku. Ulegają także konserwacji, można więc przechowywać je w słoikach przez dłuższy czas i cieszyć się ich smakiem o każdej porze roku. Ogórków kiszonych należy spożywać jak najwięcej, ponieważ posiadają wiele witamin (C, E, K oraz z grupy B) i wartości odżywczych. Przede wszystkim polecane są osobom będącym na diecie odchudzającej. Są bowiem niskokaloryczne i lekkostrawne. Jedzenie ogórków kiszonych przyczynia się do oczyszczania organizmu z toksyn i nadmiaru wody. Wpływa korzystnie także na procesy trawienia (zwiększona produkcja kwasów żołądkowych).

Sam proces kiszenia ogórków jest dość prosty i nie wymaga użycia zbyt dużej ilości składników. W zasadzie wystarczą ogórki gruntowe (niezbyt duże, jędrne), woda i sól. Pozostałe składniki, które dodamy do naszych ogórków kiszonych, są kwestią indywidualnych upodobań smakowych. Warto jednak sięgnąć po takie dodatki jak: czosnek, koper włoski, świeży chrzan oraz ewentualnie liście czarnej porzeczki lub wiśni. Dzięki nim nasze ogórki kiszone będą jeszcze smaczniejsze. Do kiszenia ogórków są nam także potrzebne czyste, wyparzone i suche słoiki. Ogórki gruntowe należy najpierw dokładnie umyć, a następnie umieścić pionowo i dość ciasno w słoikach. Pomiędzy ogórki należy powkładać dwa lub trzy ząbki czosnku, łodygę kopru, kawałek chrzanu i kilka liści czarnej porzeczki. Potrzebna nam będzie także zalewa, którą przygotowujemy na bazie przegotowanej wody i soli (na jeden litr wody przypada jedna łyżeczka soli). Gotową i gorącą zalewę wlewamy do słoików, które od razu zakręcamy. Należy zwrócić uwagę, aby wszystkie ogórki były zakryte wodą. Słoiki odstawiamy na kilka dni, a następnie pasteryzujemy. Gotowe ogórki kiszone przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w piwnicy lub w spiżarni. Ogórki kiszone możemy także przygotować na bazie zimnej zalewy. W zasadzie cały proces kiszenia jest podobny do poprzedniego z tą tylko różnicą, że zalewę przygotowujemy z przegotowanej i ostudzonej wody. Ogórki w słoikach zalewamy zimną zalewą, zakręcamy i odstawiamy do momentu ukiszenia. Ogórki kiszone można zalać także wrzącą wodą. W tym wypadku nie należy ich zakręcać w słoikach od razu. Na dno najlepiej kamionkowego naczynia układamy na przemian dodatki z poziomo ułożonymi ogórkami. Całość zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli i przykrywamy ściereczką. Ukiszone ogórki wraz z zalewą przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Ogórki kiszone świetnie smakują w wersji na ostro z dodatkiem papryczki chilli czy musztardy. Z kolei, jeżeli chcemy nieco złagodzić ich smak, możemy dodać nieco miodu lub kilka plasterków marchewki. W każdej z tych wersji, klasycznej czy też bardziej urozmaiconej, nasze ogórki kiszone będą smakowały wyśmienicie.

Ogórki kiszone świetnie smakują jako dodatek do drugiego dania, składnik surówek czy też jako samodzielna przekąska. Możemy wykorzystać je do przygotowania m.in. imprezowych koreczków, jajek faszerowanych czy smakowitych kanapek. Świetnie smakują np. jako składnik pasty jajecznej lub pasty z tuńczyka. Ogórków kiszonych możemy użyć również do przyrządzenia przeróżnych sałatek – od klasycznej jarzynowej, po ziemniaczaną lub śledziową. Są one także nieodłącznym elementem tatara, zarówno tego na bazie wołowiny, jak i łososia. Ogórki kiszone warto dodać także do zrazów zawijanych. Z kolei jedną z najbardziej znanych i lubianych polskich zup, jest zupa ogórkowa, której podstawowym składnikiem są właśnie ogórki kiszone. Możemy przygotować ją w wersji klasycznej, z tartych ogórków lub w wersji zupy krem. Ogórki kiszone znajdują więc ogromne zastosowanie w kuchni i można użyć ich do przyrządzenia wielu ciekawych i smakowitych przepisów.