okoń nilowy pieczony

Postanowiliśmy przygotować danie z ryby, ale nie pospolitego dorsza, sandacza czy mintaja, wybór padł na okonia nilowego! Składniki: 400-500 g filetu z okonia nilowego 1 fenkuł (koper włoski), Zobacz więcej
Poleciałem z nazwą Pęczakotto zobaczyłem na instagramie Daniela, który gotuje niesamowite cuda w chorzowskiej Mańana Bistro & Wine Bar. Na zdjęciach widzicie moje pierwsze podejście do pęczakotto Zobacz więcej
Składniki oliwa z oliwek, 1 łyżka sól, pieprz okoń nilowy, 400-450 gram sok z cytryny, 2 łyżki chleb ze skórką, 2 kromki czosnek, 4 ząbki suszone pomidory, 7-8 sztuk bazylia, garść papryczka chili, Zobacz więcej
cebula z czosnkiem i wszystko od nowa: bakłażan, pomidory itd. Górna warstwa powinna się składać z pomidorów z przyprawami, więc cebula wtedy ląduje pomiędzy bakłażanem a pomidorami. Wsadzamy do Zobacz więcej
Ryba zapiekana w soli to przepis znany od lat, ale nieco zapomniany. Jeśli w soli upieczemy doradę, to będzie to przepis z kuchni hiszpańskiej. Jeśli zamiast dorady do piekarnika włożymy szczupaka, to Zobacz więcej
Piccata z dorsza z kaparami to szybki pomysł na inną wersję smażonej ryby. Ja użyłam dorsza, ale nada się także halibut, sola, okoń morski lub nilowy, flądra, turbot albo po prostu mintaj. Piccata to Zobacz więcej
(brukselka, czerwona papryka), do których dodałam czerwonego pesto i świeżego tymianku. Kotlety rybne 1 kajzerka namoczona w mleku przez pół godziny i odciśnięta z płynu 1 duży filet np okonia Zobacz więcej
, jest sztucznie hodowlana. A może winne są te grube i tłuste panierki, które nagminnie podaje się dzieciom na szkolnych stołówkach? Naprawdę gorąco zachęcam Was do spożywania ryb. Wybierzcie sobie Zobacz więcej
wybrałam okonia nilowego. Ryba dość trudna w obróbce, ponieważ zdarza się, że ma zapach taki rybi. Wiecie co mam na myśli. Myślę, że solo byłaby niezbyt dobra. Ale w towarzystwie warzyw i sosu jest Zobacz więcej
Anna Małek
Anna Małek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Pulpety rybne

Pulpety rybne 1341

1
lub okoń nilowy. Dla nadania pulpetom lekkości dodałam drobno siekaną cukinię, cebulę i sporą ilość zieleniny. Sos jest bardzo prosty, a jednocześnie wyszukany i bardzo smaczny, czerwone wino, Zobacz więcej
kwiatki, czy nie żałuje roślin, które zjada. Jak z botaniki wiadomo, rośliny nie tylko żyją ale też o życie walczą; czują, czego dowodzi ich zdolność do fototaksji, rozmnażają się i choć nie opiekują Zobacz więcej