Przepis na okowita

Powiązane przepisy:

Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne to kompendium wiedzy o alkoholach, z uwzględnieniem zarówno historii ich wytwarzania oraz spożycia, jak i bogactwa zachowanych przepisów. Dowiemy się zatem, Zobacz więcej
Czasem szperając w sieci trafiam na przepis, w którym autor zaleca na przykład obtoczenie mięsa w rozkruszonej kostce rosołowej albo czosnkowej, jakiegoś wiodącego producenta "Kostek", lub w jakimś Zobacz więcej
ale.agata.m
ale.agata.m Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tradycja ze smakiem
Orzechówka

Orzechówka 154

Dawniej w zasadzie nie pijano czystej wódki – była ona nazywana napitkiem furmańskim. We wszystkich więc dworach i dworkach stały ogromne gąsiory w których moczyły się: wiśnie, ternina, dereń, czarne Zobacz więcej
crustanddust
crustanddust Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Crust and Dust
Whisky - kilka faktów

Whisky - kilka faktów 98

[KONKURS] Pierwsze skojarzenie, jakie budzi słowo whiskey/whisky to obrazek starszego pana w typie Seana Connery siedzącego w dużym skórzanym fotelu wolno popijającego szklaneczkę wypełnioną do połowy Zobacz więcej
Seria zakazów i ograniczeń dla handlu to nie tylko dramat dla producentów i dostawców ale też zupełny ogon świata. Czyżby polski ustawodawca nie wiedział, że przyszłość znaczy postęp? fot. Alina Zobacz więcej
bastalena
bastalena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
bastalena
Na zdrowie! Skål! I toud in a hole

Na zdrowie! Skål! I toud in a hole 72

Dziecko wnosi radość w nasze życie. A jego narodziny są doskonałą okazją, by tę radość okazać. Mężczyźni, prości w swej naturze, czynią to w dość tradycyjny sposób. I najczęściej nie później niż w Zobacz więcej
O Festiwalu Smaku w Grucznie wspominałem na początku lata. Ci, którzy tak zaplanowali sobie podróż na Wybrzeże, by pojawić się w Grucznie w drodze nad morze albo powrotnej – choć na pewno są i tacy, Zobacz więcej
Ostatni weekend czerwca w Krakowie upłynął pod znakiem dużych imprez plenerowych: Wianków i Jarmarku Świętojańskiego. Ten ostatni trwał 4 dni i można było m.in. spróbować kuchni chłopskiej, samemu Zobacz więcej
Zazwyczaj każdego roku przygotowujemy kilka rodzajów nalewek malinowych, które jesienią i zimą są niezastąpione - rozgrzeją, poprawią nastrój i przywołają wspomnienie lata, o walorach zdrowotnych nie Zobacz więcej
czyprakantoni
czyprakantoni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie na gazie
Zwalczacz grypy

Zwalczacz grypy 410

Mówi się, że krupnik jaki jest, każdy widzi. I nie bez racji, bo choć pierwotnie mówiono tak o koniu, który jednakowoż jest niepodważalny, o tyle w kwestii krupniku lepiej przed spożyciem spojrzeć w Zobacz więcej
Ale się dzieje! Najpierw Blog Forum Gdańsk 2012, potem inauguracja programu „Metamorfoza Gdańsk Pronature”, a na horyzoncie majaczy Food Film Fest - już zacieram ręce. Zacznę od Blog Forum Gdańsk 2012 Zobacz więcej
czarrna
czarrna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czarrna od kuchni
Wojsławice i okolice

Wojsławice i okolice 45

Niedaleko Zduńskiej Woli znajduje się miejscowości Wojsławice, a tam ruiny, pałac i dwór. Same ruiny to resztki XVI-wiecznej warowni wybudowanej przez ród Wężyków. Ruiny znajdują się na wyspie, która Zobacz więcej
OdczarujGary
OdczarujGary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
OdczarujGary
ZA (OD) CZAROWANY ŚWIAT NALEWEK

ZA (OD) CZAROWANY ŚWIAT NALEWEK 235

ZA (OD) CZAROWANY ŚWIAT NALEWEK… Tekst pochodzi z Magazynu SMAQ (nr 4/2014) Stary, duży, ciemny kredens pamiętający wojnę, koronkowa serweta, a na niej kryształowe kieliszki i karafki. A w karafkach Zobacz więcej
Dziś od świtu bladego - zresztą z upływem godzin blado być nie przestaje - już samo odpalenie kompa/tv/radia grozi... przytyciem kilku kg. Widzicie ten dymek, słyszycie skwierczenie, czujecie zapach Zobacz więcej
Tyle jabłek w Grucznie jeszcze nie było. Słuchałem o nich podczas śniadania prasowego, próbowałem ich w formie soków, jabłecznika i okowity. Artur Moroz podał gęś na Antonówce, gospodynie z Topolewa Zobacz więcej
Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie wizyty na targach NATURA FOOD & beECO 2014 Mops w kuchni …codzienne pichcenie i marudzenie… Zaproszenie na targi NATURA FOOD i beECO 2014 w Łodzi 07 paź Zobacz więcej
Cytrynowa Mlekówka na lepszy Nowy Rok... W Nowym Roku życzę Wam pomyślności, potęgi miłości, siły młodości, spokojnych, pogodnych dni i samych trafionych przepisów. A tutaj aby nam miło wchodziło się Zobacz więcej
Sztandarowy trunek znad Wisły, polska wódka, ma wreszcie swoje muzeum – pierwsze w historii w całości poświęcone gorzałce, w samym sercu Warszawy, dwa kroki od Placu Teatralnego Muzeum Wódki Wódka i Zobacz więcej
Nasz świat stał się mniejszy, na wyciągnięcie ręki. Wyruszamy w dalekie, egzotyczne podróże. Często zapominamy przy tym o niezliczonej ilości pięknych miejsc, które są blisko nas. Nie odkrywamy Zobacz więcej
maly3city
maly3city Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nalewki domowe
Okowita przepalanka i nalewki

Okowita przepalanka i nalewki 774

Okowita przepalanka i nalewki Andrzeja Fiedoruka – kompendium wiedzy o alkoholach, z uwzględnieniem zarówno historii ich wytwórczości, spożycia, jak i bogactwa zachowanych w literaturze i ustnych Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: