okrasa gęś

{{headerMessage}}
Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Jesienne gofry cynamonowo 8211 pomarańczowe Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi W zeszłym tygodniu miałam przyjemność Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Klopsiki z kaszubskiej okrasy z gęsi podane z ogórkami małosolnymi cze 18, 2012 Dawno nic nie pisałam, a wszystko przez deszcz! Chwasty rosną jeszcze szybciej niż warzywa. Cieszyłam się, że nie muszę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w piekarniku w temperaturze 35 st. C * bochenek posmarowałam oliwą i posypałam kminkiem i otrębami Chleb litewski jedliśmy z okrasą z gęsi. Polecam ją przygotować,jeżeli jeszcze nie próbowaliście. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pewnie nie jestem jedyną osobą, która skorzystała ostatnio z możliwości kupienia gęsiny w Lidlu. Ponieważ “nigdy nie miałam do czynienia z tym produktem” (jak to mówi większość uczestników polskiego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polacy, nie gęsi, swe chorizo mają. Nie musimy zazdrościć Hiszpanom ich pikantnej dojrzewającej kiełbasy – polska jest lepsza! W jednym ze swoich programów Karol Okrasa polecał Lidl jako źródło tej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
2 piersi z gęsi ze skórą, 2 łyżki oliwy, 150 ml żubrówki, 2 – 3 gałązki świeżego rozmarynu, 3 ząbki czosnku, 3 jabłka, 150 ml cydru, 100 ml soku jabłkowego, łyżeczki ziaren kolendry, 2 łyżki masła, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
również na drugi dzień pokrojony w plasterki i odsmażony . Zamiast boczku można dodać okrasy z gęsi.” Wszystkim jeszcze raz dziękuję za udział w konkursie, a wygraną osobę proszę o przesłanie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Listopad jest miesiącem gęsi a to za sprawą akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” realizowanej na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Z tej okazji w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis z kuchni Karola Okrasy, nieco zmodyfikowany. Zamiast prawdziwków użyłam podgrzybków. A wędzoną gęś zastąpiłam wędzonym kurczakiem. Bardzo smaczna, delikatna zapiekanka. Podgrzybki pomimo tego, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kulinarnej – częstujcie się, próbujcie i smakujcie! Piersi z gęsi w sosie korzennym Okrasy Pierogi z mięsem i kapustą Wiśniowy sernik z czekoladą Kurczak faszerowany Gordona Chleb piernikowy Babeczki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Te pierogi robiłam przy okazji pieczenia pasztetu z pieczonej gęsi (klik). Z połowy mięsa przygotowałam farsz do pierogów, a z połowy właśnie wyżej wspomniany pasztet. I dodatkowo, za Aronią, kości Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: baranina żeberka 1,5 kg, maślanka 1 litr, ocet jabłkowy 5 łyżek, gęsi tłuszcz 1 łyżeczka, cząber 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, marchew 2 Zobacz więcej
grazyna0071
grazyna0071 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grażyna gotuje
Gęsie flaczki na rosole

Gęsie flaczki na rosole 8

0
{{headerMessage}}
Flaczki zwykle robi się z podrobów, najczęściej z żołądków. Natomiast te, które pokażę , są nietypowe. Mam już na blogu flaczki drobiowe na rosole, takie klasyczne, z żołądków kurczaka czy indyka. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: FARSZ: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, twaróg 40 dag, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, gęsi smalec 4 łyżki, cebula 4 Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Święto Gęsi Białej

Święto Gęsi Białej 502

0
{{headerMessage}}
6-7 września obchodzono Święto Gęsi Białej w Kołudzie Wielkiej. Na zaproszenie Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego wyruszyłam skoro świt do tej małej miejscowości na Kujawach. Po Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Sos dyniowy

Sos dyniowy 388

0
{{headerMessage}}
Sos dyniowy Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Okrasa z gęsiny 8211 tatar z gęsi Sos dyniowy Jak pewnie widać na blogu korzystam mocno z dyniowego sezonu, bo chociaż teraz dynię można Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Kaczka w sosie piernikowym

Kaczka w sosie piernikowym 754

1
{{headerMessage}}
Lubicie kaczkę? Ja bardzo. W moim rodzinnym domu, pojawiała się na stole bardzo często. W postaci czerniny (i tej formy nie cierpię) lub kaczki pieczonej w majeranku z jabłkami (i tą uwielbiam). Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą Rillettes jest smarowidłem z kuchni francuskiej. W dużym uproszczeniu to coś pomiędzy pasztetem, a smalcem. Klasyczne przyrządzane jest z wieprzowiny Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierś z gęsi piekłam pierwszy raz i okazała się wielkim sukcesem. Nie pamiętam kiedy jakieś danie tak pozytywnie mnie zaskoczyło. Jak już kiedyś pisałam moja rodzina umiarkowanie lubi mięso. Troszkę Zobacz więcej
crustanddust
crustanddust Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Crust and Dust
Okrasa z gęsiny

Okrasa z gęsiny 513

0
{{headerMessage}}
ktokolwiek w Białymstoku piekł gęś. Podczas warsztatów z Marzeną Hejn, szefową restauracji Piąta Ćwiartka i autorką przepisu na okrasę, dowiedzieliśmy się, że na Kociewiu i na Kujawach dorodna gąska Zobacz więcej