okrasa gęś z jabłkami

2 piersi z gęsi ze skórą, 2 łyżki oliwy, 150 ml żubrówki, 2 – 3 gałązki świeżego rozmarynu, 3 ząbki czosnku, 3 jabłka, 150 ml cydru, 100 ml soku jabłkowego, łyżeczki ziaren kolendry, 2 łyżki masła, Zobacz więcej
Kulinarnej – częstujcie się, próbujcie i smakujcie! Piersi z gęsi w sosie korzennym Okrasy Pierogi z mięsem i kapustą Wiśniowy sernik z czekoladą Kurczak faszerowany Gordona Chleb piernikowy Babeczki Zobacz więcej
dla nas, dla naszych bardziej lub mniej dociekliwych pytań. W trakcie warsztatów przygotowałyśmy i zjadłyśmy : - okrasa – siekana pierś gęsi z solą i majerankiem, taki tatar z gęsi - żydowska Zobacz więcej
delikatne, słono-słodkie, z korzenno-orientalną nutą. Całość cudownie uzupełniają buraczki. Pan Okrasa do dania przyrządził dodatkowo z gruszki z rozmarynem. Tą część pominęłam. Składniki: 2 piersi Zobacz więcej
, dodajemy posiekaną natkę, jajka i kaszę manną, doprawiamy solą, pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy gęś. Zszywamy mocnym sznurkiem nawleczonym na igłę. Dodatkowo gęś możemy Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 770

0
Gęś jadłam raz czy dwa razy w życiu, w wersji podstawowej – pieczoną; sama nie przygotowywałam jej nigdy – głównie dlatego, że wydawało mi się to szalenie trudne. Tym bardziej cieszę się, że udało mi Zobacz więcej
O zaletach gęsi białej kołudzkiej pisałam już przy okazji relacji z warsztatów, z wielką przyjemnością uczestniczyłam więc niedawno w jej dorocznym święcie. W Kołudzie Wielkiej, ” gęsinowym zagłębiu” Zobacz więcej
Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą Rillettes jest smarowidłem z kuchni francuskiej. W dużym uproszczeniu to coś pomiędzy pasztetem, a smalcem. Klasyczne przyrządzane jest z wieprzowiny Zobacz więcej
i gruszką (30.10.2014)Pełnoziarniste bułki z pestkami dyni (30.10.2014)Sos tzatziki (30.10.2014)Pizza z kurczakiem,papryką i mozzarellą (30.10.2014)Dzika róża w syropie (30.09.2014)Buraczki Zobacz więcej
w soli, przełożona gałązkami rozmarynu. Na te danie wykorzystaliśmy 2 kg soli. Pieczone gęsie piersi podaliśmy z sosem żurawinowym z pigwowcem i jarzębiną. Była też pyszna sałatka, łatwa w Zobacz więcej
Gęsi białe kołudzkie W ubiegłą sobotę miałam przyjemność uczestniczyć wraz z grupą blogerów kulinarnych w Święcie Gęsi Białej Kołudzkiej, które odbyło się w położonej w województwie kujawsko-pomorskim Zobacz więcej
gęsi nie powinna być dla nas barierą, bo za tą cenę mamy naprawdę zdrowe, dobre mięso,zdrowsze od kaczki czy indyka. Owsianą gęś kupiłam i przygotowałam z niej pyszne danie z jabłkami, gruszkami, w Zobacz więcej
, marynowanych i surowych, marynowanej dyni i co ciekawe - bez krwi :) sałatka z gotowanymi żołądkami gęsimi, smażonymi jabłkami i żurawiną pierś z gęsi marynowana w wódce, smażona z imbirem, chili, Zobacz więcej
produktów, w tym jeden prosty a rewelacyjny : pieczone jabłka nadziewane kajmakiem. Ale zaczęliśmy od mięsa – zrazy z jelenia , marynowane w soli, pieprzu i musztardzie. Potem były podsmażane i Zobacz więcej
się do Sopotu by odwiedzić restaurację Bulaj. A jeśli tylko będę miała możliwość uczyć się pod okiem pana Artura, to chętnie z tego skorzystam Na tych warsztatach dowiedziałam się między innymi, że Zobacz więcej
:ciasteczka ziołowo-serowe, Anna, blog Spicy Carrot:pakora z kalafiora, Anta, blog Jadło i czytadło:cebularz,awokado zapiekane,kiszona kapusta zasmażana,smakowita pajda,kapusta z piekarnika,pasta Zobacz więcej
główne Deser Napoje Obiad Recenzje restauracji Sosy Zupa Śniadanie Mięso Boczek Indyk Kurczak Wołowina Zielono mi Borówki Botwinka Brokuł Buraki Cebula Kukurydza Ogórek Papryka Pieczarki Pomidory Zobacz więcej
koniec sierpnia tego roku, kiedy zabrałam ze sobą jako poczytajkę do tramwaju. Odkryła ona przede mną nieznane dla mnie do tej pory produkty regionalne i rasy zwierząt hodowanych tradycyjnie. Owszem, Zobacz więcej
(1) kapusta (4) kapusta kiszona (5) karkówka (3) karmel (3) kartacze (2) kasza (3) kiełbasa (1) kluski (1) koszelewskie opowieści (136) kotlet (5) krewetki (3) królik (1) kuchnia arabska (2) kuchnia Zobacz więcej
(4) drób (10) dynia (4) dziczyzna (2) dżem (1) fasola (7) feta (5) golonka (3) grzyby (7) gęś (1) hummus (1) indyk (9) jabłko (5) jarmuż (2) kabaczek (1) kaczka (1) kalarepka (1) kapusta (4) kapusta Zobacz więcej