okrasa gęś z jabłkami

2 piersi z gęsi ze skórą, 2 łyżki oliwy, 150 ml żubrówki, 2 – 3 gałązki świeżego rozmarynu, 3 ząbki czosnku, 3 jabłka, 150 ml cydru, 100 ml soku jabłkowego, łyżeczki ziaren kolendry, 2 łyżki masła, Zobacz więcej
Kulinarnej – częstujcie się, próbujcie i smakujcie! Piersi z gęsi w sosie korzennym Okrasy Pierogi z mięsem i kapustą Wiśniowy sernik z czekoladą Kurczak faszerowany Gordona Chleb piernikowy Babeczki Zobacz więcej
dla nas, dla naszych bardziej lub mniej dociekliwych pytań. W trakcie warsztatów przygotowałyśmy i zjadłyśmy : - okrasa – siekana pierś gęsi z solą i majerankiem, taki tatar z gęsi - żydowska Zobacz więcej
Lubicie kaczkę? Ja bardzo. W moim rodzinnym domu, pojawiała się na stole bardzo często. W postaci czerniny (i tej formy nie cierpię) lub kaczki pieczonej w majeranku z jabłkami (i tą uwielbiam). Zobacz więcej
, dodajemy posiekaną natkę, jajka i kaszę manną, doprawiamy solą, pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy gęś. Zszywamy mocnym sznurkiem nawleczonym na igłę. Dodatkowo gęś możemy Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 721

0
ze skórą z solą, majerankiem i pieprzem – coś jak tatar, doskonale nadaje się do pieczywa uda gęsie confit roladki z wątróbki gęsiej marynowanej w słodkim winie w boczku pierś z gęsi smażona z Zobacz więcej
wersji, nie przesadnie kwaśna ni słodka. Mięso gęsi zostało podane z owocami – bazą przy pieczeniu były jabłka, w międzyczasie doszły gruszki i śliwki. Do tego pieczone ziemniaczki. Ostatnio Zobacz więcej
Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą Rillettes jest smarowidłem z kuchni francuskiej. W dużym uproszczeniu to coś pomiędzy pasztetem, a smalcem. Klasyczne przyrządzane jest z wieprzowiny Zobacz więcej
i gruszką (30.10.2014)Pełnoziarniste bułki z pestkami dyni (30.10.2014)Sos tzatziki (30.10.2014)Pizza z kurczakiem,papryką i mozzarellą (30.10.2014)Dzika róża w syropie (30.09.2014)Buraczki Zobacz więcej
w soli, przełożona gałązkami rozmarynu. Na te danie wykorzystaliśmy 2 kg soli. Pieczone gęsie piersi podaliśmy z sosem żurawinowym z pigwowcem i jarzębiną. Była też pyszna sałatka, łatwa w Zobacz więcej
Gęsi białe kołudzkie W ubiegłą sobotę miałam przyjemność uczestniczyć wraz z grupą blogerów kulinarnych w Święcie Gęsi Białej Kołudzkiej, które odbyło się w położonej w województwie kujawsko-pomorskim Zobacz więcej
gęsi nie powinna być dla nas barierą, bo za tą cenę mamy naprawdę zdrowe, dobre mięso,zdrowsze od kaczki czy indyka. Owsianą gęś kupiłam i przygotowałam z niej pyszne danie z jabłkami, gruszkami, w Zobacz więcej
, marynowanych i surowych, marynowanej dyni i co ciekawe - bez krwi :) sałatka z gotowanymi żołądkami gęsimi, smażonymi jabłkami i żurawiną pierś z gęsi marynowana w wódce, smażona z imbirem, chili, Zobacz więcej
produktów, w tym jeden prosty a rewelacyjny : pieczone jabłka nadziewane kajmakiem. Ale zaczęliśmy od mięsa – zrazy z jelenia , marynowane w soli, pieprzu i musztardzie. Potem były podsmażane i Zobacz więcej
To mój pierwszy raz z gęsią. Nigdy wcześniej nie jadłam gęsiny, nie przygotowywałam jej, ani nie widziałam jak i z czym ją się je. We wtorkowy wieczór mogłam zasmakować w mięsie gęsi owsianej Zobacz więcej
mintajem w prosciutto,tartaletki z gęsią i kasztanami, Adam, blog Pruski gotuje:tradycyjna tarta z kaszanką z zagrody, Aga, blog Pretty baked:quiche z jabłkiem i szynką, Agata, blog Happy Kitchen: Zobacz więcej
nam najbardziej utytułowany polski szef kuchni, niemniej było to zdecydowanie najsłabsze danie spośród wszystkich. Muszę przyznać, że najesienną owsiankę na gęsiej okrasie od Renaty Osojcy i piklach Zobacz więcej
;) Na warsztatach z gęsiny przygotowaliśmy m.in.: wątróbkę z jabłkiem i cebulką, sałatkę z gęsiny z bobem, cieciorką i gruszką, gęsinę z kurkami, gęsinę sous-vide, gęsinę w kiszonej kapuście oraz jak Zobacz więcej
(4) boczek (12) brokuł (2) brukiew (1) buraki (3) bób (1) cebula (2) chleb (2) ciasto (11) cieciorka (1) cielęcina (2) cukinia (8) czosnek (1) deser (14) dip (3) do spróbowania (4) drób (10) dynia Zobacz więcej
(4) drób (10) dynia (4) dziczyzna (2) dżem (1) fasola (7) feta (5) golonka (3) grzyby (7) gęś (1) hummus (1) indyk (9) jabłko (5) jarmuż (2) kabaczek (1) kaczka (1) kalarepka (1) kapusta (4) kapusta Zobacz więcej