Przepis na okrasa łamie przepisy

Zauważyłam, że w okresie świątecznym wzrosła na moim blogu oglądalność przepisów na kaczkę zatem dzisiaj przedstawiam kolejny pyszny pomysł, tym razem, na piersi kaczki. Chciałam go już dawno pokazać, Zobacz więcej
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Polecam rybę przyrządzoną w panierce z płatków owsianych i orzechów. Tak przygotowanego chrupiącego i aromatycznego karpia można podawać nie tylko w Zobacz więcej
mariola1903
mariola1903 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SweetCakes
Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą 11470

Szarlotka, która skradnie wasze serca. Delikatna i puszysta rozpływająca się w ustach. Sekret tkwi w jej prostocie. Spód to cienka warstwa kruchego ciasta, uprażone na maśle jabłka pokryte puszystą Zobacz więcej
aaasikkk
aaasikkk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grunt to przepis!
Łosoś na wodzie a'la Okrasa

Łosoś na wodzie a'la Okrasa 1381

Czy smażenie na wodzie w ogóle jest wykonalne? Jasne że tak! Świetnie sprawdza się przy rybie. Smażenia na wodzie nauczyła mnie moja dietetyczka. Wcześniej nie pomyślałabym, iż w tak prosty sposób, Zobacz więcej
tofka
tofka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
para w kuchni
Wędzony ser twarogowy

Wędzony ser twarogowy 1026

Nie ukrywam, że do tego eksperymentu skłonił mnie jeden z kulinarnych programów telewizyjnych Karola Okrasy (dokładniej to Okrasa łamie przepisy). W programie tym wędził domowy twaróg z odrobiną Zobacz więcej
Przepisy » Moim okiem » Kuchnia Polska według Karola Okrasy – premiera książki i warsztaty kulinarne » TalerzPokus.tv - przepisy kulinarne z filmami Przepis na dobre gotowanie Twoja książka kucharska Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste potrawy
Surówka z gruszką i selerem

Surówka z gruszką i selerem 597

Składniki : mały seler 2 gruszki- twarde sok z cytryny, miód, oliwa, szczypta soli ewentualnie świeże listki mięty Przygotowanie : Seler po obraniu pokroić w drobne słupki, tak samo gruszkę Składniki Zobacz więcej
Oglądałam jakiś stary odcinek programu Okrasa łamie przepisy o jajkach w którym Karol Okrasa opowiadał o zagęszczaniu zupy żółtkami. Zaintrygowało mnie to bardzo i postanowiłam pogrzebać w internecie. Zobacz więcej
vege-kika
vege-kika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Vege Kika
Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą 6957

Moja mama zainspirowała się przepisem z programu "Okrasa łamie przepisy". Ja zainspirowałam się wypiekiem mojej mamy. Pod jej czujnym okiem upiekłam szarlotkę z bezą. Wyszła idealna. Użyłam jabłek Zobacz więcej
Karola Okrasę cenię od lat. Za niebanalne spojrzenie na kuchnię polską, prezentowane zwłaszcza w programie "Okrasa łamie przepisy", za świeżość w gotowaniu i przypominaniu o najlepszych przepisach Zobacz więcej
MaryJane
MaryJane Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chilli Plate
Hamburgery Okrasy

Hamburgery Okrasy 1384

Zastanawiałam się czy pójść w klasykę, czy wypróbować coś nowego. Długo nie musiałam myśleć - zwykłego hamburgera można zjeść wszędzie ( nie jadamy, ale jak smakują wie każdy ) - zatem w domu można Zobacz więcej
Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Jesienne gofry cynamonowo 8211 pomarańczowe Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi W zeszłym tygodniu miałam przyjemność Zobacz więcej
Czasami mam ochotę na bardziej wykwintny obiad. Tym razem zdecydowałam się na pierś z kaczki. Postanowiłam go przygotować według przepisu poleconego przez moją mamę, czyli pierś kaczki według Okrasy. Zobacz więcej
Kebab, jak większość z Was wie, to danie kuchni orientalnej. W Polsce najpopularniejszy jest döner kebab, czyli mięso drobiowe lub baranina nabite na długi, obracający się szpikulec umieszczony tuż Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stare Gary
Schab z kostką z patelni grillowej

Schab z kostką z patelni grillowej 1248

Oglądałam kiedyś odcinek programu "Okrasa łamie przepisy". W tym własnie odcinku, Karol Okrasa grillował kotlety schabowe z kością. Ale nie była to kostka byle jaka, tylko piękna, długa, jak przy Zobacz więcej
Kuchnia polska - zupa krem z pora Dziś po raz kolejny potrawa z kanonu kuchni polskiej, a by być bardziej precyzyjną - kuchni wielkopolskiej. Nie pierwszy raz prezentuję danie z wykorzystaniem pora, Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Rosół z kaczki

Rosół z kaczki 716

Wprawdzie sylwestrowe szaleństwa już za nami, ale przed nami karnawałowe bale. A nie ma lepszej rzeczy po długiej i zabawowej nocy, jak dobry, esencjonalny rosół. Z reguły rosół gotuję z dwóch Zobacz więcej
W dzieciństwie zawsze mi powtarzano, żebym słuchała starszych. Słuchaj rodziców, słuchaj babci, starszej siostry, nauczycieli...i chociaż bunt dziecięcego serca kazał mi protestować i robić po Zobacz więcej
Kilka dni temu miałam okazję być gościem niezwykłej wigilijnej kolacji, organizowanej przez Lidl Polska oraz Jabłka Grójeckie. W ten chłodny dzień mieliśmy możliwość pogotować z dobrze Wam znanym, Zobacz więcej
Dzisiaj moja propozycja dotyczy świątecznego obiadu. Często oglądam programy z Karolem Okrasą. Tym razem bardzo spodobał mi się przepis na kacze piersi z jabłkami w soku pomarańczowym, przedstawiony w Zobacz więcej

„Okrasa łamie przepisy” to kolejny po „Kuchni z Okrasą” i „Smakach czasu z Karolem Okrasą” program prowadzony przez jednego z bardziej znanych polskich kucharzy. Karol Okrasa jest absolwentem Wydziału Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Swoją karierę rozpoczynał od kuchni Hotelu Jan III Sobieski, następnie kilkanaście lat pracował w Hotelu Bristol i Inter Continental, aby po latach szefować restauracji Platter, której inspektorzy Gault&Millau przyznali dwie czapki. Ponadto kucharz jest Osobowością Kulinarną i laureatem nagród: Chef de L'Avenir, Odznaki Honorowej Bene Merito, Oskara Kulinarnego, Hermesa 2007. W 2015 r. został Honorowym Obywatelem Gminy Rybno. Jest jednym z założycieli Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Współpracował też z wiodącą marką marketów, dla której napisał kilka książek.

Program kulinarny „Okrasa łamie przepisy” wciąż zdobywa nowych zwolenników pysznej, prostej, regionalnej kuchni. Obecnie nakręconych jest ponad 200 odcinków tego popularnego programu. Znany polski kucharz pokazuje w nim, że kuchnia regionalna nie opiera się jedynie na popularnych pierogach i kotlecie schabowym. Ukazuje wieloletnią tradycję podawania ryb, dziczyzny, grzybów, krajowych warzyw i owoców.

Każdy program „Okrasa łamie przepisy” kręcony jest w innym miejscu i popularyzuje dedykowaną temu zakątkowi kuchnię regionalną, często pogłębioną o historyczne specjalności terenu czy zapomniane smaki, odkrywane przy współudziale zaproszonych gości. Przedstawiając przy tym interesujących popularyzatorów kuchni, polecanych producentów warzyw, owoców i mięsa, przetwórnie hołdujące przekonaniu, że produkty naturalne czy przetwarzane w sposób tradycyjny i z zamiłowaniem do jedzenia, są najlepsze i najzdrowsze. To program pełen fascynacji nad polskimi produktami regionalnymi, które są najwyższe jakości i niejednokrotnie można je kupić jedynie w miejscach, w których Karl Okrasa się znajduje.

„Okrasa łamie przepisy” to bowiem nie tylko typowo kulinarny program. Ma on wymiar edukacyjny. Karol Okrasa w bardzo ciekawy i przystępny sposób wprowadza widzów nie tylko w tajniki kulinarne i historię tradycyjnej, polskiej, regionalnej kuchni, mierząc się ze starymi, często zapomnianymi recepturami. Podczas programu prowadzący, Karol Okrasa, kucharz z Bielska Podlaskiego, prowadzi widzów przez najciekawsze zakątki kraju, od podstaw pokazując sposób przygotowania ciekawych dań. Wszystko okraszone jest interesującymi rozmowami z przybyłymi gośćmi, którzy nierzadko zdradzają nie tylko tajniki kuchni regionalnej, ale również miejsc, w których program „Okrasa łamie przepisy” jest kręcony. Opowiadają o historii regionu, często zagłębiając się w nieznane szerszej publiczności ciekawostki, legendy i wydarzenia.

Jak można zauważyć przepisy z programu „Okrasa łamie przepisy” są często przygotowywane przez miłośników kuchni. Cechuje je bowiem niewyszukana forma i dostępność użytych produktów. Dlatego zachęcamy do zmierzenia się z recepturami Karola Okrasy. Jesteśmy pewni, że znacznie wzbogacą one rodzinne menu i na stałe się w nie wpiszą.