Przepis na okrasa-tatar z gęsi

Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Jesienne gofry cynamonowo 8211 pomarańczowe Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi W zeszłym tygodniu miałam przyjemność Zobacz więcej
Okrasa, tradycyjny gęsi przysmak z Pomorza, to jeden z przykładów tradycyjnej specjalności, która na przestrzeni lat z pośledniego dodatku do zup awansowała do rangi eleganckiej przekąski. Kupić ją Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Tatar z gęsi

Tatar z gęsi 776

Zapraszam dzisiaj na przepis, który tak naprawdę powinien pojawić się dopiero w listopadzie przy okazji Św. Marcina i święta gęsiny, ale dzisiaj wychodzi 2 numer Magazynu "Maszkety" wydawanego przez Zobacz więcej
crustanddust
crustanddust Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Crust and Dust
Okrasa z gęsiny

Okrasa z gęsiny 563

Żyjemy w kraju, który jest największym w Europie producentem gęsiny. Produkujemy świetne mięso, które sprzedajemy naszym sąsiadom zupełnie niedoceniając jego smaku. Dlatego właśnie polska gęsina leży Zobacz więcej
Druga moja propozycja jest nie tyle, co świąteczna co raczej idealnie sylwestrowa. Do tej pory jedynym jadanym przeze mnie Tatarem był tradycyjny wołowy, jednak przeszukując Internet natrafiłam na Zobacz więcej
Forgotten Kashubian food. Cudze chwalicie ,swego nie znacie …i sporo w tym prawdy. Kocham odkrywać nowe smaki ,te zapomniane z dzieciństwa na nowo jak i zupełnie nowe, szczególnie te nasze, Zobacz więcej
Listopad jest miesiącem gęsi a to za sprawą akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” realizowanej na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Z tej okazji w Zobacz więcej
Pewnie nie jestem jedyną osobą, która skorzystała ostatnio z możliwości kupienia gęsiny w Lidlu. Ponieważ “nigdy nie miałam do czynienia z tym produktem” (jak to mówi większość uczestników polskiego Zobacz więcej
To mój pierwszy raz z gęsią. Nigdy wcześniej nie jadłam gęsiny, nie przygotowywałam jej, ani nie widziałam jak i z czym ją się je. We wtorkowy wieczór mogłam zasmakować w mięsie gęsi owsianej Zobacz więcej
Klopsiki z kaszubskiej okrasy z gęsi podane z ogórkami małosolnymi cze 18, 2012 Dawno nic nie pisałam, a wszystko przez deszcz! Chwasty rosną jeszcze szybciej niż warzywa. Cieszyłam się, że nie muszę Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 797

Gęś jadłam raz czy dwa razy w życiu, w wersji podstawowej – pieczoną; sama nie przygotowywałam jej nigdy – głównie dlatego, że wydawało mi się to szalenie trudne. Tym bardziej cieszę się, że udało mi Zobacz więcej
Listopadowe spotkanie w Piekarni. Na wiele kuchni i blogów. Każdy z nas może już napisać o naszym wspólnym pieczeniu swoją osobistą opowieść. O magii pieczenia z innymi,o swoich piekarniczych Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Sos dyniowy

Sos dyniowy 399

Sos dyniowy Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Okrasa z gęsiny 8211 tatar z gęsi Sos dyniowy Jak pewnie widać na blogu korzystam mocno z dyniowego sezonu, bo chociaż teraz dynię można Zobacz więcej
Listopadowy wiatr naniósł liści na taras, nabałaganił. Rozczochrał korony drzewom, rozrzucił gałązki brzozy i rude liście tui. Na jarzębinie zostały same czerwone korale, a z leszczyny spadły Zobacz więcej
MarciochaKucharzy
MarciochaKucharzy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MarciochaKucharzy
Pierś z gęsi

Pierś z gęsi 15545

Kolejne wyzwanie za nami :D Pierś z gęsi SKŁADNIKI: 1kg piersi z gęsi kilka ziemniaczków 1 por śmietana 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, lubczyk Pierś gęsią myjemy i Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Pierś z gęsi

Pierś z gęsi 14968

2 piersi z gęsi, 10 ziaren pieprzu czarnego, 8 ziaren ziela angielskiego, 10 źdźbeł trawy żubrowej, 2 jagody jałowca, sól, 500 ml wina czerwonego wytrawnego, Wyjąć gęś z marynaty, osuszyć. Kłaść skórą Zobacz więcej
100 pomysłów na jesienny obiad Blox.pl Załóż bloga Zaloguj Menu Zaloguj Załóż bloga Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Burgery z bekonem 100 pomysłów na jesienny obiad Zobacz więcej
Magdalena Z
Magdalena Z Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biały Fartuszek
Pierś z gęsi

Pierś z gęsi 12526

11 listopad czyli Święto Marcina jest obchodzone w kilku regionach Polski. Tradycyjnie tego dnia jada się gęsinę. Mięso z gęsi jest bardzo zdrowe, to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i Zobacz więcej
Gdy zobaczyłam ten przepis w odcinku „Okrasa łamie przepisy” z Ciechocinka, od razu nabrałam chęci, żeby zrobić gęsie piersi w ten sposób. Przepis jest bardzo prosty a gęsina gotowa po dobie albo Zobacz więcej
Ostatnio polska gęś owsiana jest na topie. Zachwalają ją wszystkie tuzy polskiego kucharstwa, które są w telewizorni: i Grzegorz Łapanowski, i Karol Okrasa, i Tomasz Jakubiak. Inni pewnie też, ale ich Zobacz więcej