okrasa z gęsi

Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Jesienne gofry cynamonowo 8211 pomarańczowe Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi W zeszłym tygodniu miałam przyjemność Zobacz więcej
Klopsiki z kaszubskiej okrasy z gęsi podane z ogórkami małosolnymi cze 18, 2012 Dawno nic nie pisałam, a wszystko przez deszcz! Chwasty rosną jeszcze szybciej niż warzywa. Cieszyłam się, że nie muszę Zobacz więcej
w piekarniku w temperaturze 35 st. C * bochenek posmarowałam oliwą i posypałam kminkiem i otrębami Chleb litewski jedliśmy z okrasą z gęsi. Polecam ją przygotować,jeżeli jeszcze nie próbowaliście. Zobacz więcej
Okrasa, tradycyjny gęsi przysmak z Pomorza, to jeden z przykładów tradycyjnej specjalności, która na przestrzeni lat z pośledniego dodatku do zup awansowała do rangi eleganckiej przekąski. Kupić ją Zobacz więcej
zachęcające, dlatego nie szukałam na siłę innych możliwości. I tak oto powstała moja gęsina, pierwsza w życiu, skomplikowana, ale za to jaka pyszna:) Piersi z gęsi w sosie korzennym z pieczonymi Zobacz więcej
Polacy, nie gęsi, swe chorizo mają. Nie musimy zazdrościć Hiszpanom ich pikantnej dojrzewającej kiełbasy – polska jest lepsza! W jednym ze swoich programów Karol Okrasa polecał Lidl jako źródło tej Zobacz więcej
2 piersi z gęsi ze skórą, 2 łyżki oliwy, 150 ml żubrówki, 2 – 3 gałązki świeżego rozmarynu, 3 ząbki czosnku, 3 jabłka, 150 ml cydru, 100 ml soku jabłkowego, łyżeczki ziaren kolendry, 2 łyżki masła, Zobacz więcej
również na drugi dzień pokrojony w plasterki i odsmażony . Zamiast boczku można dodać okrasy z gęsi.” Wszystkim jeszcze raz dziękuję za udział w konkursie, a wygraną osobę proszę o przesłanie Zobacz więcej
Listopad jest miesiącem gęsi a to za sprawą akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” realizowanej na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Z tej okazji w Zobacz więcej
Kulinarnej – częstujcie się, próbujcie i smakujcie! Piersi z gęsi w sosie korzennym Okrasy Pierogi z mięsem i kapustą Wiśniowy sernik z czekoladą Kurczak faszerowany Gordona Chleb piernikowy Babeczki Zobacz więcej
Te pierogi robiłam przy okazji pieczenia pasztetu z pieczonej gęsi (klik). Z połowy mięsa przygotowałam farsz do pierogów, a z połowy właśnie wyżej wspomniany pasztet. I dodatkowo, za Aronią, kości Zobacz więcej
Składniki: baranina żeberka 1,5 kg, maślanka 1 litr, ocet jabłkowy 5 łyżek, gęsi tłuszcz 1 łyżeczka, cząber 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, marchew 2 Zobacz więcej
Dla mnie nie ma nic złego wmięsiei produktach pochodzeniazwierzęcego -jeśli zwierzę było hodowane w dobrych warunkach i w humanitarny sposób zabite. Pisałam już o tłuszczach przy okazji wpisu o gęsim Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Święto Gęsi Białej

Święto Gęsi Białej 486

0
6-7 września obchodzono Święto Gęsi Białej w Kołudzie Wielkiej. Na zaproszenie Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego wyruszyłam skoro świt do tej małej miejscowości na Kujawach. Po Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Sos dyniowy

Sos dyniowy 366

0
Sos dyniowy Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Okrasa z gęsiny 8211 tatar z gęsi Sos dyniowy Jak pewnie widać na blogu korzystam mocno z dyniowego sezonu, bo chociaż teraz dynię można Zobacz więcej
delikatne, słono-słodkie, z korzenno-orientalną nutą. Całość cudownie uzupełniają buraczki. Pan Okrasa do dania przyrządził dodatkowo z gruszki z rozmarynem. Tą część pominęłam. Składniki: 2 piersi Zobacz więcej
Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą Rillettes jest smarowidłem z kuchni francuskiej. W dużym uproszczeniu to coś pomiędzy pasztetem, a smalcem. Klasyczne przyrządzane jest z wieprzowiny Zobacz więcej
Pierś z gęsi piekłam pierwszy raz i okazała się wielkim sukcesem. Nie pamiętam kiedy jakieś danie tak pozytywnie mnie zaskoczyło. Jak już kiedyś pisałam moja rodzina umiarkowanie lubi mięso. Troszkę Zobacz więcej
crustanddust
crustanddust Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Crust and Dust
Okrasa z gęsiny

Okrasa z gęsiny 459

0
ktokolwiek w Białymstoku piekł gęś. Podczas warsztatów z Marzeną Hejn, szefową restauracji Piąta Ćwiartka i autorką przepisu na okrasę, dowiedzieliśmy się, że na Kociewiu i na Kujawach dorodna gąska Zobacz więcej
Gęś faszerowana luzowana – przepis + film Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Surówka siekana z selerem naciowym, brokułem, ... Gęś faszerowana luzowana – przepis + film Zbliża się Zobacz więcej