okrasa żołądki

Są dni,kiedy wracając z pracy po prostu padam na twarz. I nic mi się nie chce. Totalnie. Jest po 17, należałoby zrobić jeszcze "całemnóstworóżnychrzeczy" a w tle majaczy żołądek przyssany do Zobacz więcej
dla nas, dla naszych bardziej lub mniej dociekliwych pytań. W trakcie warsztatów przygotowałyśmy i zjadłyśmy : - okrasa – siekana pierś gęsi z solą i majerankiem, taki tatar z gęsi - żydowska Zobacz więcej
Pyszne i niezwykle sycące danie cudownie rozgrzewające w mroźny dzień. Aromatyczne przyprawy nadają tej potrawie wyrazistości a mięso z warzywami przykryte apetyczną pierzynką ze zdrowej kaszy Zobacz więcej
krychutek
krychutek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
baba do garu
wpis pierwszy

wpis pierwszy 22

0
narzędzi) niż karola okrasę (jak w ogóle kucharz może być chudy? coś mnie to nie przekonuje...), tyle że po mnie nikt nie sprząta. wtedy zwykle moja kuchnia wygląda tak: lub tak: zdarza mi się rzucać Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 762

0
Gęś jadłam raz czy dwa razy w życiu, w wersji podstawowej – pieczoną; sama nie przygotowywałam jej nigdy – głównie dlatego, że wydawało mi się to szalenie trudne. Tym bardziej cieszę się, że udało mi Zobacz więcej
możliwość uczestniczyć. Odbyły się one w uroczym dworku-restauracji Krasnodwórw Warszawie. Prowadził je koordynator akcji i szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie Artur Moroz. Od niego dowiedziałam Zobacz więcej
Staram się pokazać na blogu jak najwięcej potraw z gęsi , których nauczyłam się robić na warsztatach w moich rodzinnych stronach. Jednym z moich zdaniem smaczniejszych form podania gęsiny są Zobacz więcej
Lenarta , który jest niestrudzony w promocji tego mięsa, na obiedzie dla zaproszonych gości. Na przystawkę były plastry wędzonego półgęska, pasztet i gęsia okrasa podana na chlebie. Nie mogło się Zobacz więcej
Chłodnik to chyba najprostsze i najszybsze danie. Ogranicza nas tylko zawartość lodówki i ... temperatura. W Polsce prawie wszyscy ogórki obierają. Nie za bardzo wiemy dlaczego, ale domyślamy się, że Zobacz więcej
Ryby smażenie na wodzie. Czy w ogóle jest wykonalne? Jasne że tak! Po świątecznym obżarstwie i sylwestrowych ekscesach wysokoprocentowych, niejednego pewnie sumienie kaloryczne mocno gryzie. Mnie Zobacz więcej
:-)) : bez niczego z okrasą czosnkową ze startym serem żółtym ze startym serem wędzonym ze śmietaną i startym żółtym serem ze śmietaną i czerwoną cebulą ze śmietaną, serem żółtym i węgierską Zobacz więcej
W ostatnią sobotę września brałam udział w świetnych warsztatach w krakowskiej restauracji Ancora. Zaproszenie na warsztaty wygrałam w konkursie zorganizowanym przez Wydawnictwo Otwartez okazji Zobacz więcej
z bryndzą (18,00 złotych)... Ciasto było mięciutkie i cienkie. Farsz dobrze doprawiony i do tego okrasa ze szczypiorkiem, która doskonale uzupełniała całość. Szkoda, że we Wrocławiu nie można dostać Zobacz więcej
niej nie ma obchodów dnia Świętego Marcina. Akcja „Czas na gęsinę” ma przybliżyć nam to, co dobre, co polskie, co zdrowe. Przykładem są dania, które przygotowaliśmy wspólnie z Arturem Morozem i Zobacz więcej
w kuchni” D. Lánská). W tym roku , postanowiłam zrobić z kwiatów mniszka, właśnie miodek majowy . Usłyszałam o nim zupełnie niedawno, w programie Karola Okrasy. Dodawał ten specyfik do swoich potraw Zobacz więcej
zatem nie spalono, ale przedstawiciele Izby do Oliwy nie przyjechali, choć Urząd Marszałkowski wystosował zaproszenie. Pojawił się za to dr Grzegorz Russak, były Prezes Izby, co należy odczytywać Zobacz więcej
(trochę też celebrytę) Karola Okrasę oraz przemiłego szefa kuchni Marcina Budynka. Zaczęła się degustacja: zupa rybna z halibuta, krem ze szparagów, zupa z młodej kapusty, rosół królewski, flaczki Zobacz więcej
półmisków. Nadszedł czas na skosztowanie gęsich specjałów. Najpierw spróbowałem przekąsek zimnych. Na talerzu ułożyłem sobie porcję świeżej okrasy, potem dodałem plasterek wędzonego w zimnym dymie Zobacz więcej
całych gęsich tuszy, potem była nauka ich trybowania i porcjowania na kilka sposobów - jak wyciąć piersi na półgęsek, jak wyluzować całą tuszę czy jak wytrybować udka - dostaliśmy dokładne wskazówki Zobacz więcej
najlepszego półgęska dostępnego w Polsce. Szef Artur przywiózł go specjalnie dla nas. Półgęsek to piersi gęsi zszyte ze sobą, marynowane i wędzone przez długi czas w dymie o niskiej temperaturze. Zobacz więcej