okrasa żołądki

Mirror
Mirror Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lustrzana kuchnia
Cukinia po bretońsku ;)

Cukinia po bretońsku ;) 59

0
{{headerMessage}}
Są dni,kiedy wracając z pracy po prostu padam na twarz. I nic mi się nie chce. Totalnie. Jest po 17, należałoby zrobić jeszcze "całemnóstworóżnychrzeczy" a w tle majaczy żołądek przyssany do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dla nas, dla naszych bardziej lub mniej dociekliwych pytań. W trakcie warsztatów przygotowałyśmy i zjadłyśmy : - okrasa – siekana pierś gęsi z solą i majerankiem, taki tatar z gęsi - żydowska Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po trzech tygodniach spędzonych w domu, po Świętach i szpitalu jutro wreszcie wracam do pracy!!! Oczywiście mam obawy, które zawsze pojawiająsię w mojej głowie po tak długiej nieobecności... Ciągle Zobacz więcej
grazyna0071
grazyna0071 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grażyna gotuje
Gęsie flaczki na rosole

Gęsie flaczki na rosole 13

0
{{headerMessage}}
Flaczki zwykle robi się z podrobów, najczęściej z żołądków. Natomiast te, które pokażę , są nietypowe. Mam już na blogu flaczki drobiowe na rosole, takie klasyczne, z żołądków kurczaka czy indyka. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszne i niezwykle sycące danie cudownie rozgrzewające w mroźny dzień. Aromatyczne przyprawy nadają tej potrawie wyrazistości a mięso z warzywami przykryte apetyczną pierzynką ze zdrowej kaszy Zobacz więcej
krychutek
krychutek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
baba do garu
wpis pierwszy

wpis pierwszy 22

0
{{headerMessage}}
narzędzi) niż karola okrasę (jak w ogóle kucharz może być chudy? coś mnie to nie przekonuje...), tyle że po mnie nikt nie sprząta. wtedy zwykle moja kuchnia wygląda tak: lub tak: zdarza mi się rzucać Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 786

0
{{headerMessage}}
– mi najbardziej smakowała gęś na sposób orientalny z melonem i papryką. Myślę też, że to już czas, żeby samej we własnej kuchni zmierzyć się z tym ptakiem :) Oto, czego miałyśmy okazję spróbować (i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ptak). Spotkanie zaczęliśmy bardzo ambitnie – od luzowania i porcjowania gęsi. Dla mnie było to ciekawym i nowym doświadczeniem. W międzyczasie odbyła się degustacja półgęska, czyli wędzonej piersi z Zobacz więcej
grazyna0071
grazyna0071 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grażyna gotuje
Faszerowane gęsie szyjki

Faszerowane gęsie szyjki 211

0
{{headerMessage}}
Staram się pokazać na blogu jak najwięcej potraw z gęsi , których nauczyłam się robić na warsztatach w moich rodzinnych stronach. Jednym z moich zdaniem smaczniejszych form podania gęsiny są Zobacz więcej
{{headerMessage}}
beszamelem. Wokół sceny poustawiane były stoiska lokalnych Kół Gospodyń, gęsiej Fundacji a nawet a nawet zaprzyjaźnionych agroturystyk. Wszyscy prześcigali się pomysłami na podawanie dań z gęsiny Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chłodnik to chyba najprostsze i najszybsze danie. Ogranicza nas tylko zawartość lodówki i ... temperatura. W Polsce prawie wszyscy ogórki obierają. Nie za bardzo wiemy dlaczego, ale domyślamy się, że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przygotowywałam już w podobny sposób łososia razem z Okrasą, przy okazji jego wizyty w Gdańsku: Łosoś na wodzie a'la Okrasa. Tym razem przyszła kolej na przepiękny filecik z pstrąga. Składniki na 2 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
:-)) : bez niczego z okrasą czosnkową ze startym serem żółtym ze startym serem wędzonym ze śmietaną i startym żółtym serem ze śmietaną i czerwoną cebulą ze śmietaną, serem żółtym i węgierską Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nasze pierogi z kaszanką na potrawce z fasoli i papryki. Pierogi były bardzo dobre. Zwłaszcza spodobał mi się przepis na ciasto pierogowe z dodatkiem masła. Po przystawkach zjedliśmy danie główne, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z bryndzą (18,00 złotych)... Ciasto było mięciutkie i cienkie. Farsz dobrze doprawiony i do tego okrasa ze szczypiorkiem, która doskonale uzupełniała całość. Szkoda, że we Wrocławiu nie można dostać Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, z karmelizowanymi w miodzie jabłkami i żurawiną nie tylko smakuje, ale i ładnie się prezentuje. Gęsie uda pieczone w kiszonej kapuście z grzybami - danie te jest proste w przygotowaniu, ale Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wpis na dzisiejszy, wtorkowy wieczór, będzie dotyczył mniszka lekarskiego i tego, jakie cudo można z niego zrobić. Mniszek lekarski (Taraxacum officinale), na który potocznie mówimy mlecz lub Zobacz więcej
KrytykKulinarny.pl
KrytykKulinarny.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Krytyk Kulinarny
Bursztynowe Laury

Bursztynowe Laury 341

0
{{headerMessage}}
, które stawiano na naszym stole, nie wzbudzały szczególnego entuzjazmu, ba, wręcz rozczarowywały. Pierogi były kiepskie, ciasteczka emanowały margaryną, a chleby zionęły pozostałościami drożdżowej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(trochę też celebrytę) Karola Okrasę oraz przemiłego szefa kuchni Marcina Budynka. Zaczęła się degustacja: zupa rybna z halibuta, krem ze szparagów, zupa z młodej kapusty, rosół królewski, flaczki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czas na gęsinę – ogłaszają włodarze Kujawsko-Pomorskiego i częstują okrasą, półgęskiem i konfitowanymi udkami. Weganie protestują, a Przewozy Regionalne łączą wszystkich paróweczką. W miniony czwartek Zobacz więcej