okrasa żołądki

Są dni,kiedy wracając z pracy po prostu padam na twarz. I nic mi się nie chce. Totalnie. Jest po 17, należałoby zrobić jeszcze "całemnóstworóżnychrzeczy" a w tle majaczy żołądek przyssany do Zobacz więcej
dla nas, dla naszych bardziej lub mniej dociekliwych pytań. W trakcie warsztatów przygotowałyśmy i zjadłyśmy : - okrasa – siekana pierś gęsi z solą i majerankiem, taki tatar z gęsi - żydowska Zobacz więcej
Pyszne i niezwykle sycące danie cudownie rozgrzewające w mroźny dzień. Aromatyczne przyprawy nadają tej potrawie wyrazistości a mięso z warzywami przykryte apetyczną pierzynką ze zdrowej kaszy Zobacz więcej
krychutek
krychutek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
baba do garu
wpis pierwszy

wpis pierwszy 20

0
narzędzi) niż karola okrasę (jak w ogóle kucharz może być chudy? coś mnie to nie przekonuje...), tyle że po mnie nikt nie sprząta. wtedy zwykle moja kuchnia wygląda tak: lub tak: zdarza mi się rzucać Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 715

0
– mi najbardziej smakowała gęś na sposób orientalny z melonem i papryką. Myślę też, że to już czas, żeby samej we własnej kuchni zmierzyć się z tym ptakiem :) Oto, czego miałyśmy okazję spróbować (i Zobacz więcej
ptak). Spotkanie zaczęliśmy bardzo ambitnie – od luzowania i porcjowania gęsi. Dla mnie było to ciekawym i nowym doświadczeniem. W międzyczasie odbyła się degustacja półgęska, czyli wędzonej piersi z Zobacz więcej
Staram się pokazać na blogu jak najwięcej potraw z gęsi , których nauczyłam się robić na warsztatach w moich rodzinnych stronach. Jednym z moich zdaniem smaczniejszych form podania gęsiny są Zobacz więcej
Lenarta , który jest niestrudzony w promocji tego mięsa, na obiedzie dla zaproszonych gości. Na przystawkę były plastry wędzonego półgęska, pasztet i gęsia okrasa podana na chlebie. Nie mogło się Zobacz więcej
Chłodnik to chyba najprostsze i najszybsze danie. Ogranicza nas tylko zawartość lodówki i ... temperatura. W Polsce prawie wszyscy ogórki obierają. Nie za bardzo wiemy dlaczego, ale domyślamy się, że Zobacz więcej
Ryby smażenie na wodzie. Czy w ogóle jest wykonalne? Jasne że tak! Po świątecznym obżarstwie i sylwestrowych ekscesach wysokoprocentowych, niejednego pewnie sumienie kaloryczne mocno gryzie. Mnie Zobacz więcej
:-)) : bez niczego z okrasą czosnkową ze startym serem żółtym ze startym serem wędzonym ze śmietaną i startym żółtym serem ze śmietaną i czerwoną cebulą ze śmietaną, serem żółtym i węgierską Zobacz więcej
W ostatnią sobotę września brałam udział w świetnych warsztatach w krakowskiej restauracji Ancora. Zaproszenie na warsztaty wygrałam w konkursie zorganizowanym przez Wydawnictwo Otwartez okazji Zobacz więcej
z bryndzą (18,00 złotych)... Ciasto było mięciutkie i cienkie. Farsz dobrze doprawiony i do tego okrasa ze szczypiorkiem, która doskonale uzupełniała całość. Szkoda, że we Wrocławiu nie można dostać Zobacz więcej
. Po pysznym wstępie, wzięliśmy się do pracy. Nawet sprawnie nam to szło. Pod bacznym okiem Artura Moroza i Marcina Sobola część osób luzowała gęś, inni ją porcjowali, jeszcze inni przygotowywali Zobacz więcej
w kuchni” D. Lánská). W tym roku , postanowiłam zrobić z kwiatów mniszka, właśnie miodek majowy . Usłyszałam o nim zupełnie niedawno, w programie Karola Okrasy. Dodawał ten specyfik do swoich potraw Zobacz więcej
obnażone a cudaczne produkty natychmiast zdyskwalifikowane. W chwili gdy nasze urażone podniebienia zaczęły przejawiać symptomy zdenerwowania, pojawiła się Halina Łuc ze Słajszewa ze swoim Zobacz więcej
(trochę też celebrytę) Karola Okrasę oraz przemiłego szefa kuchni Marcina Budynka. Zaczęła się degustacja: zupa rybna z halibuta, krem ze szparagów, zupa z młodej kapusty, rosół królewski, flaczki Zobacz więcej
Czas na gęsinę – ogłaszają włodarze Kujawsko-Pomorskiego i częstują okrasą, półgęskiem i konfitowanymi udkami. Weganie protestują, a Przewozy Regionalne łączą wszystkich paróweczką. W miniony czwartek Zobacz więcej
przygotowywaliśmy a potem jedliśmy. trybowanie i porcjowanie gęsich tuszek pod czujnym okiem Szefów półgęsek czyli surowa, podwójna pierś gęsia ze skórą, nasolona, złożona razem i dość długo wędzona Zobacz więcej
najlepszego półgęska dostępnego w Polsce. Szef Artur przywiózł go specjalnie dla nas. Półgęsek to piersi gęsi zszyte ze sobą, marynowane i wędzone przez długi czas w dymie o niskiej temperaturze. Zobacz więcej