okrasić zupę masłem

Propozycja na prosta zacierkę o koperkowym smaku - do zup lub jako samodzielne danie z sosem . Składniki : ok 1/2 szklanki mąki + mąka do posypania szczypta soli 1/2 pęczka kopru drobno pokrojonego ok Zobacz więcej
odciśnięciu ziemniaków) dodać do ziemniaków, posolić i wyrobić dokładnie masę ziemniaczaną. (Jeżeli masa klei się do rąk, podsypać mąką pszenną.) Formować kulki lub wrzecionka, partiami gotować w Zobacz więcej
wegedajnia
wegedajnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wegedajnia
Kluski z kaszy manny

Kluski z kaszy manny 192

0
Jak kolacja to coś lekkiego. Składniki : jajka -3szt kasza manna - wsypywać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany sól masło - 1 łyżka oraz do okraszenia Wykonanie: Pierwszym krokiem jaki wykonuję Zobacz więcej
JolaFasola
JolaFasola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fasolandia
Botwinka

Botwinka 73

0
wcześniej ugotowany i starty. Zupy już nie gotujemy bo straci kolor. Doprawiamy solą i pieprzem (jeśli potrzeba). Zabielamy śmietanką, można posypać koperkiem i gotowe. Ja podałam z młodymi Zobacz więcej
wszystko zagnieść, dodać kolędrę i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Formować małe kulki i wrzucać na gotujacą się wodę. Gotowac przez ok3- 4 min od chwili wypłynięcia. Podawać z barszczykiem Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Śląski kapuśniok

Śląski kapuśniok 69

0
Śląski kapuśniok gotuje się na niewielkim kawałku żeberek wieprzowych wędzonych lub surowych. Najczęściej podaje się go z dodatkiem okraszonych skwarkami ziemniaków. Ziemniaki i warzywa na patelnię Zobacz więcej
rstolp102
rstolp102 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Miód i Pieprz
Chłodnik Litewski

Chłodnik Litewski 23

0
jajka i ugotowanego, obranego i startego na tarce buraka. Dolewamy ostudzonej przegotowanej wody, uzyskując konsystęcje gąstej zupy. Chłodnik przyprawiamy solą oraz pieprzem (możemy również dodać Zobacz więcej
Barszcz czerwony, to zupa, która robię dosyć rzadko, ale jeśli już ugotuję garnek takiej zupy, najbardziej odpowiada mi wersja z ziemniakami puree okraszonymi przysmażoną na maśle cebulką. Zapach Zobacz więcej
Zapragnęłam jązrobić, gdy tylko przeczytałam przepis uKasi. Gorąco polecam Wam ten blog - smakowite przepisy okraszone przecudnej urody zdjęciami. Mniej więcej podzielałam zdanie Kasi na temat Zobacz więcej
Dziś serwuję Wam prostą, ale bardzo smaczną zupę grzybową, którą przygotowałam przed tygodniem. Gdy byłam dzieckiem, Mama przygotowywała czystą zupę grzybową, do której serwowała ziemniaki okraszone Zobacz więcej
Kochani to kolejny przepis z użyciem pięknie pomarańczowej dyni. Zupa-krem z dyni jest przepyszna, bardzo syta i rozgrzewająca, sposobów na jej przyrządzenie jest kilka. Dzisiaj prezentuję Wam krem z Zobacz więcej
Naszła mnie ochota na szczawiową. A tu problem. W ogródku brak szczawiu. Na szczęście w okolicy są pola i łąki. No i ciocia Marysia, która wie co zrywać a co nie. I tak się udałyśmy na "łowy". Muszę Zobacz więcej
Już jest nowy, świeżutki drugi numer Magazynu Maszkety :) Jako dumna naczelna serdecznie zapraszam do czytania, a także na profil magazynu na fejsbuku. W tym numerze dużo ciekawych tematów - wróżby, Zobacz więcej
Gosia z Wrocka
Gosia z Wrocka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gosia gotuje
Ruskie pierogi

Ruskie pierogi 72

1
Niewiele jest osób, które nie lubią ruskich pierogów, choć zdarzyć się też może i tak, że zwyczajnie żadnych nie lubią. Ja osobiście nie znam :) U mnie w domu Tato niejadek z przyjemnością je Zobacz więcej
Zupa szczawiowa to klasyczna wiosenno-letnia zupa, która gości w naszym domu odkąd pamiętam. Jadana z chlebem lub z ziemniakami, podawanymi na osobnym talerzyku, okraszonymi przysmażaną cebulką i Zobacz więcej
, świetnie smakują ugotowane i okraszone przesmażoną na maśle bułka tartą, lub grillowane …. właśnie dziś kuszę Was grillowanymi, coś pysznego:) Podałam z chipsami z kindziuka i jajkiem w koszulce, Zobacz więcej
polagotuje
polagotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pola Gotuje
Zupa porowo-ziemniaczana

Zupa porowo-ziemniaczana 315

0
porcji): 40 dag białych części pora 70 dag ziemniaków (użyłam typu B) 3 szklanki bulionu z kurczaka (może być więcej, jeśli wolimy zupę mniej gęstą) kilka łyżek klarowanego masła, ewentualnie oleju Zobacz więcej