omasta

Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 cebula 1/2 kg mąki 1 jajko woda 1/2 łyżki oleju przyprawy : sól, pieprz, wegeta, Omasta: 2 średniej wielkości cebule 100 gram kiełbasy np. śląska 50 gram Zobacz więcej
No i czas Adwentu nastał. Niebawem święta. Lubię przed czasem świątecznym, bogatym w różne smakołyki w czas adwentu gotować skromniej. proste chłopskie jadło w nowoczesnej formie. W ubiegłym tygodniu Zobacz więcej
Lipka
Lipka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sio-smutki
Rzecz o omaście

Rzecz o omaście 54

2
mlekiem, przyniesionym dwa dni wcześniej w kance, od Babci... Może z sentymentu w dalszym ciągu uwielbiam takie jedzenie. Nieodzowna do ziemniaczków była omasta - cudownie pachnące skwareczki Zobacz więcej
gaita
gaita Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Katalog smaków
Pierogi ruskie z omastą

Pierogi ruskie z omastą 155

1
1/2 kg woda 1 szklanka jajko 1 sztuka szczypta soli farsz: ziemniaki 1 kg ser biały półtłusty lub tłusty 1/2 kg cebula 1 sztuka (średniej wielkości) smalec 1 łyżka sól pieprz czarny mielony omasta: Zobacz więcej
W polskiej kuchni często gotujemy ziemniaki do obiadu. Gdy ugotujemy za dużo to na następny dzień już nie chcemy ich jeść. Idealnym rozwiązaniem jest zrobienie z nich kopytek. Wtedy takie danie robi Zobacz więcej
kopytka z szałwiową omastą 4 duże ziemniaki (pamiętajcie, aby były z grupy mączystej, czyli C), 2 jajka, czubata łyżka suchego maku, 200g mąki pszennej, ząbek czosnku, sól, pieprz, kilka gałązek Zobacz więcej
kopytka z szałwiową omastą 4 duże ziemniaki (pamiętajcie, aby były z grupy mączystej, czyli C), 2 jajka, czubata łyżka suchego maku, 200g mąki pszennej, ząbek czosnku, sól, pieprz, kilka gałązek Zobacz więcej
This Page has moved to a new address: Paszczak gotuje: Sos cebulowy (omasta do pierogów, klusek) Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
potem przesmażyć. Ale za tojak to smakuje!!! Łamie się w tych kluskach kilka fajnych smaków - rozmarynu, pomarańczowej skórki i lekko słodkiej, orzechowej dyni, zaostrzonych świeżo zmielonym Zobacz więcej
Dziś zapraszam na danie rodem z Wielkopolski – szagówki, nazywane w reszcie kraju kopytkami. Potrawa jest prosta i bardzo pyszna. Kluski można podawać na słodko lub jako samodzielne danie, czy dodatek Zobacz więcej
) Naleśniki(2) Napoje(1) Panierowane warzywa(2) Pieczenie(4) Przetwory(1) Sałatki(5) Śniadania(1) Sosy(7) Surówki(1) Zapiekanki(1) Zupy(12) Uncategorized(1) Najpopularniejsze (w: 132) Surówka z 3 Zobacz więcej
Najwspanialsze na świecie pierogi z kapustą, twarogiem i omastą... Pewnie nawet nie zauważyliście mojej nieobecności ale znów wybyłam do rodziców na tydzień.. z mamą zawsze przypominamy sobie nasze Zobacz więcej
Poza Świętami tym razem, chociaż nie do końca, bo pastą, którą wypełniłam pierogi można smarować też chleb, choćby przy świątecznym śniadaniu :) Pierogi wyszły znakomite- polecam tym, którzy lubią Zobacz więcej
Dziś będzie o tym co zajadamy na śniadania. Głównie są to warzywa (sałata,pomidor,papryka, awokado itp.) i do tego kromka z jakimś smarowidłem własnej produkcji. Mając dostęp do piekarnika często Zobacz więcej
Dobre na lato, dobre na piknik, na śniadanie jak i subtelny pstryczek w nos dla tych, którzy nadal nie dowierzają, że zdarza nam się jeść coś więcej niż trawę. Przygotowane na specjalną okazję w Zobacz więcej
. Bom apetite! Składniki: 50 dag mąki pszennej, ok. 30 dag słodkich ziemniaków (bataty), ok. 1,5-2,00 dag świeżych drożdży, szczypta soli morskiej, woda Bataty gotujemy w lekko osolonej wodzie. Zobacz więcej
waniliowym) Zdjęcie drugie przedstawia "Syr prażony z tatarską omastą i chranolki" (smażony ser z sosem tatarskim i frytki) Wkrótce kolejny konkurs, postaramy się, aby był łatwiejszy. Zapraszamy do Zobacz więcej
« Lekka Sałatka z Wędzonym ... Puree Pietruszkowo - ... » Mozzarella z Szaloną Gremolatą ... szalenie dobrą gremolatą... Kulki mozzarelli pocięte w plastry z aromatyczną omastą. Genialna w swojej Zobacz więcej