W polskiej kuchni często gotujemy ziemniaki do obiadu. Gdy ugotujemy za dużo to na następny dzień już nie chcemy ich jeść. Idealnym rozwiązaniem jest zrobienie z nich kopytek. Wtedy takie danie robi
Zobacz więcej
Kasza jęczmienna w omaście z jajkiem – Poradnik Smaku Strona główna Ciekawostki Źródła Najnowsze wpisy Kasza jęczmienna w omaście z jajkiem Życzenia Wielkanocne Turecki ayran Zupa cebulowo-serowa
Zobacz więcej
Pod tą nazwą kryje się jeden ze składników śląskiego świątecznego obiadu czyli czerwona kapusta. Co gospodyni to inny przepis na ten dodatek do śląskiej rolady i klusek. Jedne panie duszą kapustę z
Zobacz więcej
Poza Świętami tym razem, chociaż nie do końca, bo pastą, którą wypełniłam pierogi można smarować też chleb, choćby przy świątecznym śniadaniu :) Pierogi wyszły znakomite- polecam tym, którzy lubią
Zobacz więcej
Kartofle w omaście z jajkiem sadzonym oraz kwaśnym mlekiem – Poradnik Smaku Posiłki Zupy Zapiekanki Pieczenie Kotlety Potrawki Roladki Sosy Sałatki Napoje Śniadania Makarony Surówki Dieta Bezglutenowa
Zobacz więcej
Wszystko zaczęło się od mojego narzekania na polskie ziemniaki. A to że tak trudno „upolować” właściwą odmianę na frytki a to, że zmarnowałem ileś produktów i swój czas, bo ciasto na kluski
Zobacz więcej
Rozszalałam sięsezonowo wkuchni z tą dynią, jak latem z cukinią:) I nie mam jej jeszcze dość! Wierna miłości do hokkaido upichciłam z niej dziś boskie kluseczki. Dynia w tym wydaniu, zanim trafi na
Zobacz więcej
Najwspanialsze na świecie pierogi z kapustą, twarogiem i omastą... Pewnie nawet nie zauważyliście mojej nieobecności ale znów wybyłam do rodziców na tydzień.. z mamą zawsze przypominamy sobie nasze
Zobacz więcej
Cieszę się, że moje dzieciństwo przypadło na czasy, zanim usłyszeliśmy o kaloriach, złym glutenie i złych kwasach tłuszczowych, chemii w jedzeniu i wszystkim tym, co jest zmorą dzisiejszej kuchni.
Zobacz więcej
Wszystko zaczęło się od mojego narzekania na polskie ziemniaki. A to że tak trudno „upolować” właściwą odmianę na frytki a to, że zmarnowałem ileś produktów i swój czas, bo ciasto na kluski
Zobacz więcej
Lubicie pierogi? Może macie swojego faworyta wśród pierogów? Ja mam! Nie jestem tak zwanym typowym mięsożercą, lubię dania mączne, jarskie, stąd moje uwielbienie dla pierogów ruskich i pierogów z
Zobacz więcej
Jak widać na tym blogu wszelkie kluski to jest to co kochamy w domu bardzo bardzo. Ja osobiście uwielbiam pyzy, tym razem pojawiły się na moim stole w towarzystwie omasty przygotowanej z tofu, cebuli
Zobacz więcej
This Page has moved to a new address: Paszczak gotuje: Sos cebulowy (omasta do pierogów, klusek) Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Zobacz więcej
To nie jest tak, że lecimy za przepisem. To nasze smaki, które od czasu, do czasu staramy sobie przypomnieć. Dołączycie? Smakowo i zapachowo wróciliśmy do przeszłości <3 Piękne chwile <3
Zobacz więcej
Dobre na lato, dobre na piknik, na śniadanie jak i subtelny pstryczek w nos dla tych, którzy nadal nie dowierzają, że zdarza nam się jeść coś więcej niż trawę. Przygotowane na specjalną okazję w
Zobacz więcej
No i czas Adwentu nastał. Niebawem święta. Lubię przed czasem świątecznym, bogatym w różne smakołyki w czas adwentu gotować skromniej. proste chłopskie jadło w nowoczesnej formie. W ubiegłym tygodniu
Zobacz więcej
Kopytka zwane w moich domu rodzinnym "paluszkami" :) to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Jest to danie łatwe a wydaje mi się, że coraz rzadziej obecne w naszych domach, jakby zapomniane.
Zobacz więcej
Dziś będzie o tym co zajadamy na śniadania. Głównie są to warzywa (sałata,pomidor,papryka, awokado itp.) i do tego kromka z jakimś smarowidłem własnej produkcji. Mając dostęp do piekarnika często
Zobacz więcej
Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 cebula 1/2 kg mąki 1 jajko woda 1/2 łyżki oleju przyprawy : sól, pieprz, wegeta, Omasta: 2 średniej wielkości cebule 100 gram kiełbasy np. śląska 50 gram
Zobacz więcej