omasta cebula słonina

Najprostsze polskie danie, które smakuje niepowtarzalnie w letnie, upalne dni. U nas często pojawia się na stole w piątek. Składniki, których będziemy potrzebować: młode ziemniaki 1/2 kg zsiadłe mleko Zobacz więcej
opcjonalnej omasty na patelni wytapiamy na skwarki, pokrojony w kostkę boczek (albo słoninę, albo podgardle...). Dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy (a nawet złocimy). Mieszamy z zupą. Podajemy Zobacz więcej
Często zdarza się , że nie wszystkie świeże, ugotowane ziemniaczki zjadamy od razu. Jakaś ich część zostaje w garnku. Co wtedy? Nic prostszego jak pokroić je w plasterki, posypać ulubionymi ziołami i Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Prażucha

Prażucha 137

3
Jest to staropolskie danie, które pojawiało się na wiejskich stołach w całym kraju. Dziadkowie pochodzili ze wschodu Polski i przywieźli je na ziemie zachodnie pod nazwą prażucha. W zasadzie może być Zobacz więcej
Często robiłam knedle z owocami , ale wytrawne i z kiszoną kapustą nigdy.Dlatego spróbowałam z nadzieniem z kiszonej kapusty , a dla smaku polałam je pyszną omastą ze słoniny czyli skwarkami.Bardzo Zobacz więcej
To nie danie, a dodatek, jakże niezbędny np, doruskich pierogów. Potrzebna zarówno do farszu, jak i omasty. Zreszta taka słonina, to również świetny dodatek do sadzonego jajka, oraz podana cieniutko Zobacz więcej
SMALEC DOMOWY Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na smalec domowy. Jest łatwy, choć niezbyt szybki w przygotowaniu, ale za to o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Świetny nie tylko do chleba - Zobacz więcej
na kanapce z kiszonym ogórkiem, lub jako omasta do klusek czy innych dań. Polecam miłośnikom produktów "home made". składniki ( na ok. 0.5 litra produktu gotowego ) - 800 g słoniny - 1 średnia cebula Zobacz więcej
mniam:) Składniki: Na ciasto : mąka, gorąca woda ( tyle, aby dało się wyrobić elastyczne ciasto ), szczypta soli, łyżka oleju Na farsz: ok 40 - 50 dkg gotowanego mięsa wołowego ( np z rosołu ) ok. 40 Zobacz więcej
, więc używam masła i oliwy. W każdym innym przypadku można użyć dodatku mięsnego jako omasty. Poszatkowaną kapustę zalewamy w garnku wodą, solimy szczyptą soli i zagotowujemy. Gotujemy 3-5 minut, w Zobacz więcej
na wykorzystanie tego smakołyku jest tyle, ile osób. My zjedliśmy go ze świeżym chlebem. Po prostu. Polecam gorąco. Składniki: • 30 dag przerośniętej topliwej słoniny • 3 bardzo duże borowiki (lub Zobacz więcej
mięso z dwóch piersi gęsi i z 2 nóżek kaczki 1 cebula sól i pieprz do smaku kilka kropel maggi suszony czosnek i kminek mielony oraz kawałek słoniny na omastę, pokrojony w drobną kostkę masło Zobacz więcej
chłodniku.... Czy potrafię to opisać??? Jestem zbyt słaba...:-) Jak to robiliśmy: ok, 1,5 kg młodych ziemniaków 2,5 l przegotowanej wody kawałek słoniny lub boczku na skwarki (ok.100g) pół cebuli 1 Zobacz więcej
P&S
P&S Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PS. Gotujemy
Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem 70

0
niedoskonałości - smacznego! Składniki: 3 kg ziemniaków (2 kg surowych i 1 kg ugotowanych) mąka ziemniaczana - kilka łyżek, jeśli będzie potrzeba (zależy od rodzaju ziemniaków) ok. 750 g mięsa Zobacz więcej
gaita
gaita Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Katalog smaków
Pierogi ruskie z omastą

Pierogi ruskie z omastą 146

1
1/2 kg woda 1 szklanka jajko 1 sztuka szczypta soli farsz: ziemniaki 1 kg ser biały półtłusty lub tłusty 1/2 kg cebula 1 sztuka (średniej wielkości) smalec 1 łyżka sól pieprz czarny mielony omasta: Zobacz więcej
1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju Farsz: 5 dużych ziemniaków 1/2 kg sera białego 3 duże cebule 2 łyżki maggi 1 płaska łyżka ziarenek smaku 1 łyżeczka pieprzu 100g margaryny Omasta: Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blog rodzinny
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 211

0
z najlepszej polskiej słoninki i z czerwoną cebulą. Genialne i proste zarazem. *Pierogi ruskie* 60 dag mąki pszennej 300 ml gorącej wody olej - 3 łyżki 1,5 kg ziemniaków 50 dag białego sera Zobacz więcej
Paszczaki gotują
Paszczaki gotują Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paszczaki gotują
Kartacze

Kartacze 81

5
ugotowanych ziemniaków, ostudzonych 4 łyżki mąki pszennej Farsz: 250 g wołowiny na gulasz 250 g wieprzowiny na gulasz pół łyżki majeranku 1 średnia cebula (150 g) 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny Zobacz więcej
Paszczaki gotują
Paszczaki gotują Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paszczaki gotują
Kartacze

Kartacze 26

0
ugotowanych ziemniaków, ostudzonych 4 łyżki mąki pszennej Farsz: 250 g wołowiny na gulasz 250 g wieprzowiny na gulasz pół łyżki majeranku 1 średnia cebula (150 g) 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny Zobacz więcej
Paszczaki gotują
Paszczaki gotują Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paszczaki gotują
Kartacze

Kartacze 19

0
ugotowanych ziemniaków, ostudzonych 4 łyżki mąki pszennej Farsz: 250 g wołowiny na gulasz 250 g wieprzowiny na gulasz pół łyżki majeranku 1 średnia cebula (150 g) 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny Zobacz więcej