omasta cebula słonina

Najprostsze polskie danie, które smakuje niepowtarzalnie w letnie, upalne dni. U nas często pojawia się na stole w piątek. Składniki, których będziemy potrzebować: młode ziemniaki 1/2 kg zsiadłe mleko Zobacz więcej
opcjonalnej omasty na patelni wytapiamy na skwarki, pokrojony w kostkę boczek (albo słoninę, albo podgardle...). Dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy (a nawet złocimy). Mieszamy z zupą. Podajemy Zobacz więcej
Często zdarza się , że nie wszystkie świeże, ugotowane ziemniaczki zjadamy od razu. Jakaś ich część zostaje w garnku. Co wtedy? Nic prostszego jak pokroić je w plasterki, posypać ulubionymi ziołami i Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Prażucha

Prażucha 215

3
Jest to staropolskie danie, które pojawiało się na wiejskich stołach w całym kraju. Dziadkowie pochodzili ze wschodu Polski i przywieźli je na ziemie zachodnie pod nazwą prażucha. W zasadzie może być Zobacz więcej
Często robiłam knedle z owocami , ale wytrawne i z kiszoną kapustą nigdy.Dlatego spróbowałam z nadzieniem z kiszonej kapusty , a dla smaku polałam je pyszną omastą ze słoniny czyli skwarkami.Bardzo Zobacz więcej
To nie danie, a dodatek, jakże niezbędny np, doruskich pierogów. Potrzebna zarówno do farszu, jak i omasty. Zreszta taka słonina, to również świetny dodatek do sadzonego jajka, oraz podana cieniutko Zobacz więcej
SMALEC DOMOWY Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na smalec domowy. Jest łatwy, choć niezbyt szybki w przygotowaniu, ale za to o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Świetny nie tylko do chleba - Zobacz więcej
na kanapce z kiszonym ogórkiem, lub jako omasta do klusek czy innych dań. Polecam miłośnikom produktów "home made". składniki ( na ok. 0.5 litra produktu gotowego ) - 800 g słoniny - 1 średnia cebula Zobacz więcej
mniam:) Składniki: Na ciasto : mąka, gorąca woda ( tyle, aby dało się wyrobić elastyczne ciasto ), szczypta soli, łyżka oleju Na farsz: ok 40 - 50 dkg gotowanego mięsa wołowego ( np z rosołu ) ok. 40 Zobacz więcej
Czerwona kapusta z rodzynkami prosi o uwagę. Zrobienie dobrej czerwonej kapusty wydaje się rzeczą błahą. Błąd. Tak przyrządzić czerwoną kapustę, że zatęsknimy za nią szybciutko, to jest sztuka. Zawsze Zobacz więcej
na wykorzystanie tego smakołyku jest tyle, ile osób. My zjedliśmy go ze świeżym chlebem. Po prostu. Polecam gorąco. Składniki: • 30 dag przerośniętej topliwej słoniny • 3 bardzo duże borowiki (lub Zobacz więcej
mięso z dwóch piersi gęsi i z 2 nóżek kaczki 1 cebula sól i pieprz do smaku kilka kropel maggi suszony czosnek i kminek mielony oraz kawałek słoniny na omastę, pokrojony w drobną kostkę masło Zobacz więcej
chłodniku.... Czy potrafię to opisać??? Jestem zbyt słaba...:-) Jak to robiliśmy: ok, 1,5 kg młodych ziemniaków 2,5 l przegotowanej wody kawałek słoniny lub boczku na skwarki (ok.100g) pół cebuli 1 Zobacz więcej
P&S
P&S Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PS. Gotujemy
Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem 72

0
niedoskonałości - smacznego! Składniki: 3 kg ziemniaków (2 kg surowych i 1 kg ugotowanych) mąka ziemniaczana - kilka łyżek, jeśli będzie potrzeba (zależy od rodzaju ziemniaków) ok. 750 g mięsa Zobacz więcej
gaita
gaita Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Katalog smaków
Pierogi ruskie z omastą

Pierogi ruskie z omastą 153

1
1/2 kg woda 1 szklanka jajko 1 sztuka szczypta soli farsz: ziemniaki 1 kg ser biały półtłusty lub tłusty 1/2 kg cebula 1 sztuka (średniej wielkości) smalec 1 łyżka sól pieprz czarny mielony omasta: Zobacz więcej
1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju Farsz: 5 dużych ziemniaków 1/2 kg sera białego 3 duże cebule 2 łyżki maggi 1 płaska łyżka ziarenek smaku 1 łyżeczka pieprzu 100g margaryny Omasta: Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blog rodzinny
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 214

0
z najlepszej polskiej słoninki i z czerwoną cebulą. Genialne i proste zarazem. *Pierogi ruskie* 60 dag mąki pszennej 300 ml gorącej wody olej - 3 łyżki 1,5 kg ziemniaków 50 dag białego sera Zobacz więcej
Paszczaki gotują
Paszczaki gotują Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paszczaki gotują
Kartacze

Kartacze 86

5
ugotowanych ziemniaków, ostudzonych 4 łyżki mąki pszennej Farsz: 250 g wołowiny na gulasz 250 g wieprzowiny na gulasz pół łyżki majeranku 1 średnia cebula (150 g) 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny Zobacz więcej
Paszczaki gotują
Paszczaki gotują Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paszczaki gotują
Kartacze

Kartacze 27

0
ugotowanych ziemniaków, ostudzonych 4 łyżki mąki pszennej Farsz: 250 g wołowiny na gulasz 250 g wieprzowiny na gulasz pół łyżki majeranku 1 średnia cebula (150 g) 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny Zobacz więcej
Paszczaki gotują
Paszczaki gotują Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paszczaki gotują
Kartacze

Kartacze 21

0
ugotowanych ziemniaków, ostudzonych 4 łyżki mąki pszennej Farsz: 250 g wołowiny na gulasz 250 g wieprzowiny na gulasz pół łyżki majeranku 1 średnia cebula (150 g) 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny Zobacz więcej