omasta do kopytek

W polskiej kuchni często gotujemy ziemniaki do obiadu. Gdy ugotujemy za dużo to na następny dzień już nie chcemy ich jeść. Idealnym rozwiązaniem jest zrobienie z nich kopytek. Wtedy takie danie robi Zobacz więcej
Europlant. Na pierwszy ogień poszła odmiana Augusta. Zamarzyły mi się małe kopytka, które gdyby były uformowane nieco inaczej, nazwalibyśmy „gnocchi”. Uważam jednak, że to wstyd, aby taka Zobacz więcej
Europlant. Na pierwszy ogień poszła odmiana Augusta. Zamarzyły mi się małe kopytka, które gdyby były uformowane nieco inaczej, nazwalibyśmy „gnocchi”. Uważam jednak, że to wstyd, aby taka Zobacz więcej
chce się bawić- można zrobić wałeczek i kroić nożem jak kopytka. Łyżką jest szybciej i mniej się robi bałaganu w kuchni. Gdy kluski wypłyną, gotujemy jeszcze dwie , góra trzy minuty i wybieramy łyżką Zobacz więcej
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie, ponieważ jest bardzo wszechstronna. Super nadaje się jako omasta do pierogów, ziemniaków czy kopytek. Bardzo dobrze smakuje usmażone na niej mięso lub jajko sadzone. Zobacz więcej
agusia
agusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wege Kuchnia
"Kopytka" z batatów

"Kopytka" z batatów 376

0
Do tej pory myślałam, że nie lubię batatów, bo wydawały mi się zbyt słodkie i mdłe. Ale zmieniłam zdanie, kiedy spróbowałam tych "kopytek". Przepis pochodzi z książki Ewy Dobek "Rób co chcesz tylko Zobacz więcej
Ojjj z dobry tydzień za mną chodziły najzwyklejsze kopytka z omastą z bułki tartej! A kiedy zobaczyłam kopytka na mirabelkowym blogu myślałam, że obślinię całą klawiaturę. Uznałam, że przydałyby się Zobacz więcej
Kolejny powrót do korzeni, do smaków z dzieciństwa. takie proste, a tak bardzo smaczne, przywołujące najwspanialsze chwile. Składniki Kopytka: 800 g ziemniaków 2 jajka 300 g mąki sól omasta: 2 łyżki Zobacz więcej
Kinia87
Kinia87 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kultura Kulinarna
„Kaczulki”

„Kaczulki” 93

1
z jajkami i mąkami – zagnieść. Ma powstać miękkie, plastyczne ciasto jak na kopytka/gnocchi/knedle. Kacze piersi zmielić wraz ze skórą. Na patelni rozgrzać odrobinkę oliwy i zeszklić na niej jedną Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blog rodzinny
Kopytka domowe

Kopytka domowe 172

0
Przepis na kopytka jest prosty i tani. Domowe kopytka mają same zalety nie rozumiem więc czemu ktoś może chcieć kupić i robić kopytka z torebki. W zgodzie z zasadą lansowaną na tym blogu: jedzmy nasze Zobacz więcej
i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę. Ma podwoić objętość. Następnie ciasto wyrabiamy ponownie, dzielimy na 4 części. Każdą część rolujemy w wałek, tak jak do kopytek. Ciasto jest sprężyste, Zobacz więcej
judik
judik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sweet escape into kitchen
Dyniowe gnocchi

Dyniowe gnocchi 212

0
się zabierzecie za to danie, uzbrójcie się w pokłady cierpliwości i dużo dodatkowej mąki do podsypywania! :-) Dzieje się tak dlatego, że zamiast ziemniaków, które dobrze spajają ciasto (tak jak w Zobacz więcej
potrawy. Krystyna, doskonała kucharka, sprzedała mi przepis na takie właśnie kluchy (kopytka? knedle?) Podobno jest to z kuchni Łemków, ale kucharka kucharek Babcia Bronia zawsze wspominała nagminne Zobacz więcej
zależy czy będziemy panami życia i kuchni i zawsze będziemy jeść kawior! W mojej kuchni bardzo liczy się inwencja… dzięki niej mam czasem poczucie dobrze spełnionego obowiązku, bo nic się nie Zobacz więcej
Dziś zapraszam na danie rodem z Wielkopolski – szagówki, nazywane w reszcie kraju kopytkami. Potrawa jest prosta i bardzo pyszna. Kluski można podawać na słodko lub jako samodzielne danie, czy dodatek Zobacz więcej
Pyzy z mięsem kojarzą mi się z dzieciństwem, a właściwie z przedszkolem, ponieważ tylko tam jadłam takie obiady. Moja mama raczej robiła pierogi, a z ciasta ziemniaczanego kluski śląskie lub kopytka. Zobacz więcej