omdlały imam

Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Omdlały Imam

Omdlały Imam 248

0
{{headerMessage}}
Skąd ta nazwa? Zdania są podzielone. Jedni mówią, że Imam zemdlał z rozkoszy podczas posiłku, inni twierdzą, że stracił przytomność jak się dowiedział ile drogiej oliwy zużyto do przyrządzenia tego Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Omdlały Imam na parze

Omdlały Imam na parze 261

1
{{headerMessage}}
Jak tylko zaczyna się sezon na bakłażany, w koperkowej kuchni gości Imam, i to nie byle jaki, bo omdlały z rozkoszy :-) O tej potrawie pisałam już wcześniej tu, nie będę się powtarzać, powiem tylko, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
fizyczną. Tego przecież chcemy dla naszych dzieci. Po powrocie z małpiego gaju trzeba uzupełnić energię smacznym i zdrowym posiłkiem. Dziś dobrze znane danie kuchni tureckiej: omdlały imam. Dlaczego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przystało, pomidory … dużo pomidorów. Omdlały imam Potrzebne składniki: ładny i duży bakłażan lub dwa mniejsze (zależy na ile osób) 1 cebula 2-3 świeże pomidory (w lecie), lub puszka włoskich Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. omdlały imam (imam bayildi). 6 łyżek oliwy z oliwek 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka nasion sezamu 3 pomidory – najlepiej obrane ze skórki 1 łyżka posiekanej mięty 1 łyżka posiekanej natki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Omdlałego imama chyba niewielu smakoszom trzeba przedstawiać. To dość popularne tureckie danie jest po prostu faszerowanym bakłażanem w wersji wege. Powiedziałabym, że w sam raz na upał, ale po Zobacz więcej
maciej
maciej Obserwuj blogaObserwujesz bloga
100 smaków
Omdlały Imam

Omdlały Imam 238

0
{{headerMessage}}
Gdy jadłem Imama po raz pierwszy, było to dla mnie kulinarne olśnienie. Pozornie niepasujące do siebie składniki: rodzynki, pomidory, bakłażan tworzą harmonijną całość. W sam raz do białego wina na Zobacz więcej
Zielenina
Zielenina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zielenina
Zemdlony/omdlały Imam :)

Zemdlony/omdlały Imam :) 120

0
{{headerMessage}}
, ponieważ obecnie uprawiane odmiany nie są gorzkie. Legenda która stoi za przepisem - znana już w czasach Imperium Osmańskiego - mówi, że młoda żona starszego już imama otrzymała w posagu 12 dużych Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie 1342

1
{{headerMessage}}
Po przepis kliknij w zdjęcie Cukinia faszerowana kaszą jaglaną Wegetariańskie leczo Omdlały Imam na parze Pasztet z soczewicy Omdlały Imam Kwadraty ze szpinakiem Zapiekana feta Falafel Brokuły w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jak znalazł. Przepis jak znalazł z książki Grzegorza Ostrowskiego Wakacje w kuchni. Autor proponuje podróż kulinarną od polskiego morza po polskie góry, przez Czechy i Słowację, Węgry, Francję, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Imam Bayildi ("Omdlały Imam"), to danie wywodzące się z kuchni tureckiej. Tam podawane jest na zimno z pieczywem.Nazwę potrawa wzięła od reakcji jednego z tureckich imamów (muzułmańskiprzywódca Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Imam Bayildi – faszerowany bakłażan | Kuchnia Wschodu Kuchnia Wschodu Orientalna kuchnia dla każdego. Obserwuj mnie na TwitterzeRSS Dom O mnie KUCHNIA CHIŃSKA KUCHNIA INDYJSKA « Tom Yum Goong (Kung) – Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pieczone bakłażany z sosem tahini i granatem | Kuchnia Wschodu Kuchnia Wschodu Orientalna kuchnia dla każdego. Obserwuj mnie na TwitterzeRSS Dom O mnie KUCHNIA CHIŃSKA KUCHNIA INDYJSKA « Zobacz więcej
{{headerMessage}}
tej gazetce wielką miłością pokochałam bakłażany, a najlepszym sposobem na ich przygotowanie wcale nie jest „omdlały imam” z Turcji (przez wielu kucharzy uznawany za najdoskonalszą formę podania Zobacz więcej
KucharkaZen
KucharkaZen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kucharka Zen
Mexican west coast peppers

Mexican west coast peppers 56

0
{{headerMessage}}
, tabboulehi falafel, oraz bakłażanowo-kapustna potrawa w pomidorowym sosie (coś jakturecki bigos), której nazwa, ImamBayildi(omdlały Imam), zawsze budziła moją wesołość. Później Indie, Nepal i Sri Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mops w kuchni » Blog Archive » Bakłażan faszerowany po turecku – Imam bayildi Mops w kuchni …codzienne pichcenie i marudzenie… Zupa ziemniaczana z pomidorami – wariacja na temat solferino 17 sie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się tego domagała. No i podałam z grzankami czosnkowymi, żeby lepiej zapchać głodne dziuby J Podobno jakiś imam zemdlał z rozkoszy, gdy tego skosztował, no nie wiem, jak jego kobita(y) gotowała(y), Zobacz więcej