omlet po polsku

Ostatnio można było u mnie poczytać o książce "Vege kociołkowanie" Ewy Hangel... i tym razem mam dla Was recenzję książki tej samej autorki."Kociołkowanie po polsku" to książka, która została wydana Zobacz więcej
PatiGotuje
PatiGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PatiGotuje
Tzatziki po polsku

Tzatziki po polsku 25

Przepis na klasyczne tzatziki pojawił się na blogu w zeszłym roku. Tym razem chciałam Wam przedstawić moją wersję tego popularnego dipu. Tzatziki po polsku to nic innego jak połączenie zielonego Zobacz więcej
boskaflorence
boskaflorence Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tylko pysznie
Baklava po polsku

Baklava po polsku 51

Hej! Wcześniej wyszedł mi niechcący pyszny deser.Do pieczenia ciastek zrobiłam za dużo masy makowej i z reszty powstała baklava w wersji polskiej. Potrzebujemy: Czytaj więcej » Zobacz więcej
Wioleta g-a
Wioleta g-a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mama Karmiąca
Sushi po polsku

Sushi po polsku 61

Może uznacie, że dokonałam profanacji spolszczając tak charakterystyczną potrawę kuchni japońskiej, ale muszę Wam powiedzieć, że była na prawdę przepyszna. Również dla mnie - fanki ryb, bo już same Zobacz więcej
kosapopatelni
kosapopatelni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kosą po patelni
Hamburger po polsku

Hamburger po polsku 97

Na bazie sałatki prababci Stasi dziś zrobiłem trochę zmodyfikowaną wersję burgerów z jej wykorzystaniem. Strasznie sycące założyłem, że zjemy po dwa i się przeliczyłem trochę bo mnie i Nuti ledwo Zobacz więcej
2milutka
2milutka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wanilia i Kardamon
Zupa krewetkowa po polsku

Zupa krewetkowa po polsku 735

Uwielbiam zupy z krewetkami, zazwyczaj robiłam ją po tajsku, z mleczkiem kokosowym i trawą cytrynową, tym razem postawiłam na polską wersję, wiem, nie będę skromna ale jest przepyszna a całość Zobacz więcej
lena88
lena88 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rhubarb Baby
Jajka faszerowane po polsku

Jajka faszerowane po polsku 35

Ostatnie dni to jedno wielkie ćwiczenie mojej asertywności. I przełamywanie nieśmiałości, tej wrodzonej. Wiecie, zawsze jak w sklepie dochodzi do pomyłek, na moją niekorzyść, to z reguły odpuszczam. Zobacz więcej
W piątek w moim domu pościmy, czyli nie spożywamy tego dnia w ogóle mięsa. Staram się urozmaicać domownikom te obiady, chociażby poprzez zmianę rodzaju ryb, które spożywamy. Dziś proponuje Zobacz więcej
lena88
lena88 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rhubarb Baby
Kurczak po polsku

Kurczak po polsku 49

Weekend. Czas na porządny obiad. Bardziej pracochłonny, bo w sumie czemu nie? Dzisiejszy obiad to ukłon w stronę tradycji. Wyjątkowo domowy smak. Smak, który towarzyszy mi od dziecka. Smak, który Zobacz więcej
Ejszetka
Ejszetka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Passions, hobbies, life
Kurczak curry po polsku

Kurczak curry po polsku 28

Dlaczego kurczak curry po polsku? Bo przede wszystkim z kaszą, której jadało się u nas w kraju bardzo dużo zanim dotarł do nas ziemniak. Do tego również z cebulą i marchewką. A w kraje orientalne Zobacz więcej
W tradycyjnym przepisie dolmę zawija się w liście winogron. A że my takie nie koniecznie mamy, to szukamy łatwiejszych rozwiązań. W Polsce podbiał rośnie wszędzie i na pewno jeśli dowiemy się jak Zobacz więcej
Mamoniowa
Mamoniowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie w Garnku Rzymskim
Zrazy po polsku

Zrazy po polsku 69

W garnku rzymskimmożna przyrządzić niemal każdą potrawę kuchni polskiej i do tego grona sztandarowych potraw zaliczają się klasyczne zrazy wołowe. Do przgotowania zrazów potrzebujemy: 1 kg mięsa Zobacz więcej
Mamoniowa
Mamoniowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie w Garnku Rzymskim
Zrazy po polsku

Zrazy po polsku 19

W garnku rzymskimmożna przyrządzić niemal każdą potrawę kuchni polskiej i do tego grona sztandarowych potraw zaliczają się klasyczne zrazy wołowe. Odpowiedni zraz powinien być kruchy, miękki i Zobacz więcej
 w sezonie
w sezonie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
w sezonie...
omlet hiszpański po polsku

omlet hiszpański po polsku 97

Wiele krajów ma swój sposób na omlet. W Polsce zakorzeniony od lat śniadaniowy omlet grzybek na słodko coraz częściej ustępuje miejsca wersjom wytrawnym, znanym na zachodzie: włoskiej fritattcie Zobacz więcej
mrowieckaro
mrowieckaro Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zjadłam niebo
LUBIĘ PO POLSKU

LUBIĘ PO POLSKU 30

Stek z białej kapusty z quinoa, tahini, gotowanymi rzodkiewkami i ogórkiem kiszonym Stek z białej kapusty: wycięta w poprzek część białej kapusty olej kokosowy garam masala papryka wędzona Stek Zobacz więcej
kuchniamagdaleny
kuchniamagdaleny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia MagdaLeny
FUTOMAKI PO POLSKU

FUTOMAKI PO POLSKU 56

Futomaki to rodzaj sushi . Futomaki - nazwa pochodzi od przymiotnika futoi oznaczającego: gruby, tłusty; są to grube rolki z minimum 4 składnikami. Moje sushi jest to wersja trochę spolszczona bo Zobacz więcej
Okonomiyaki to popularne danie kuchni japońskiej. Dosłownie tłumacząc tę egzotyczną nazwę otrzymamy przyjaźnie brzmiące "smaż, co lubisz". Podstawowymi składnikami tej potrawy są ciasto z mąki, wody i Zobacz więcej
Składniki 4 jajka 60 ml wody 2 łyżki fruktozy (Na diecie Dukana użyć należy słodzik) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie Fruktozę zmieszać z sosem sojowym i rozpuścić w wodzie. Zobacz więcej
Katarzyny Bosackiej chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Niedawno nakładem Grupy Wydawniczej Publicatukazała się jej książka "Bosacka po polsku". Jak pisze autorka, jej książka jest dla wszystkich, Zobacz więcej
Omlet japoński tamagoyaki (również tamago, dashimaki) do tej pory kojarzył mi się z sushi. Postanowiłam go jednak mocno „spolszczyć” i w takiej formie stał się on ostatnio jednym z moich ulubionych Zobacz więcej