Przy marynowaniu opieniek najwięcej czasu zajmuje przygotowanie grzybów. Jednak drobne zamarynowane opieńki smakują wybornie i rewanżują się smakiem za trud włożony w ich przygotowanie. Do
Zobacz więcej
Sezon na grzyby jeszcze u mnie trwa i tak szybko się nie skończy. Uwielbiam rodzinne grzybobrania :) Dziś dodałam bardzo prosty przepis na grzybki marynowane. Fajnie zimą zejść do piwnicy i przynieść
Zobacz więcej
Jesień, nawet ta późna to dobry czas na wszelkiego rodzaju grzyby tzw blaszkowate. Opieńków całe zatrzęsienie i szkoda byłoby tego nie wykorzystać i nie zamarynować. Zimową porą będą idealnym
Zobacz więcej
Tym razem postanowiłam zamarynować podpinki :) Potrzebne składniki: Sposób wykonania: Opieńki delikatnie myjemy. Gotujemy 2 l wody, solimy, wrzucamy 1 pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone opieńki.
Zobacz więcej
składniki, 3 porcje • 200 g mięsa wołowego na tatara • 2 ogórki konserwowe • 1 puszka sardynek w oleju • 1 mała cebula • 2 łyżki maggi • sól • świeżo mielony pieprz •2 łyżeczki masła • 3 żółtka • 3
Zobacz więcej
Grzybki marynowane, wszyscy je uwielbiamy, szczególnie jak są zakrapiane ;). Według mnie w tym wydaniu najlepsze są opieńki i gąski. Dziś przedstawiam Wam przepis na marynowane opieńki z własnego
Zobacz więcej
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy.
Zobacz więcej
Jeśli spędziliście ten weekend na zbieraniu grzybów a zwłaszcza opieniek to ten przepis na marynowane opieńki jest dla WAS. Okres od połowy września do listopada to sezon na opieńki. Grzybki te masowo
Zobacz więcej
Moja rodzina uwielbia śledzie w połączeniu z grzybami marynowanymi, dlatego często przyrządzam tą sałatkę. Jest bardzo smaczna i szybka do przyrządzenia, obowiązkowo gości na wigilijnym stole.
Zobacz więcej
Gdy w lasach pojawiają się opieńki to można je po prostu kosić. Na Podlasiu zbiera się je całymi koszami, wiadrami i workami, co kto ma, a samochód z pracownikami skupu runa leśnego kursuje kilka razy
Zobacz więcej
Opieńki to grzyby kojarzące się z późną jesienią. Do niedawna wszystkie były zaliczane do jednego gatunku. Później przyjrzano im się dokładnie i wydzielono kilka odrębnych. Najbardziej znane są 2 -
Zobacz więcej
Jeśli spędziliście ten weekend na zbieraniu grzybów a zwłaszcza opieniek to ten przepis na marynowane opieńki jest dla WAS. Okres od połowy września do listopada to sezon na opieńki. Grzybki te masowo
Zobacz więcej
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy.
Zobacz więcej
Kris: Opieńki do grzyby blaszkowe z rodziny obrzękowcowatych. W naszych lasach występuje kilka rodzajów opieniek. Najbardziej popularne do opieńka ciemna (pospolita) i opieńka miodowa.Wszystkie
Zobacz więcej
Grzybki w occie to nieodłączny element mojego dzieciństwa. Robiła je moja babcia, robiła moja mama. Słoiczki otwierane były tylko na rodzinne imprezy a my dzieciaki zawsze strofowani, by nie jeść
Zobacz więcej
Idąc za ciosem (grzybowym) przedstawiam Wam przepis na pyszne, marynowane opieńki. Są równie dobre jak marynowane podgrzybki.Cieszę się niezmiernie z kilku ich słoiczków, które mam nadzieję będą nas
Zobacz więcej
W tym roku opieńki pojawiły się na mojej działce i to w dużej ilości, uwielbiam te grzyby, są bardzo smaczne szczególnie marynowane, ja robię je w lekkiej słodkiej zalewie octowej. Składniki: 2,5
Zobacz więcej
SKŁADNIKI grzyby opieńki (1-1,5kg) 2-4 cebule ZALEWA 2 szklanki wody pół szklanki octu 1 łyżka soli 2 łyżki cukru Ponadto na każdy słoik; 1-2 ziele angielskie 1 listek laurowy kilka ziaren gorczycy 1/
Zobacz więcej