• 8
  • 5
  • 2
  • 4
  • 5
  • 0
przepisów z 6068 blogów

opieńki smażone marynowane

Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Opieńki

Opieńki 4965

0
Opieńki to grzyby kojarzące się z późną jesienią. Do niedawna wszystkie były zaliczane do jednego gatunku. Później przyjrzano im się dokładnie i wydzielono kilka odrębnych. Najbardziej znane są 2 - Zobacz więcej
Kris: Opieńki do grzyby blaszkowe z rodziny obrzękowcowatych. W naszych lasach występuje kilka rodzajów opieniek. Najbardziej popularne do opieńka ciemna (pospolita) i opieńka miodowa.Wszystkie Zobacz więcej
urtica1
urtica1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kocham Gary
Bułeczki z opieńkami

Bułeczki z opieńkami 494

0
Bułeczki powstały troszkę przez przypadek, bo opieńki miały wylądować w słoikach. Niestety po przeprowadzce okazało się że nie mam słoików, a na zakupy było już cokolwiek późno i z racji tego że Zobacz więcej
tofka
tofka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
para w kuchni
Pasta z opieniek

Pasta z opieniek 687

0
i mamy też pasty. Te ostatnie poznaliśmy w zeszłym roku na małym rodzinnym posiedzeniu u Ciotuli mojej. Pasta jest bombowa i co ciekawe można ją zrobić w wersji nie tylko opieńkowej... ale o tym Zobacz więcej
Gdy w lasach pojawiają się opieńki to można je po prostu kosić. Na Podlasiu zbiera się je całymi koszami, wiadrami i workami, co kto ma, a samochód z pracownikami skupu runa leśnego kursuje kilka razy Zobacz więcej
Składniki: 2 filety drobiowe Bazylia ,tymianek , rozmaryn ,oliwa ,sól, papier do pieczenia Torebka ryżu i liście świeżego szpinaku Marynowane opieńki Wykonanie: Do 3 łyżek oliwy dodajemy po pół Zobacz więcej
, które panieruję i smażę tak jak kotlety schabowe. Ale najbardziej czekam na opieńki, które są moimi ulubionymi grzybami. Tak naprawdę to praktycznie wszystkie znalezione grzyby mogłabym oddawać, Zobacz więcej
Po dzisiejszym grzybobraniu jestem bogatsza o kilka słoiczków marynowanych podgrzybków i opieniek, 3 sznurki z suszącymi się już grzybkami i pyszną jajecznicę. Już nie pamiętałam jak smakuje. Była Zobacz więcej
Dla mnie jesień to grzyby, pod różnymi postaciami. Uwielbiam grzybki marynowane, kanie smażone w panierce, zupy, sosy grzybowe. Dziś postanowiłam spróbować czegoś nowego i oto co mi wyszło. Składniki: Zobacz więcej
Boczek wieprzowy wydaje się być tradycyjnym elementem polskiej kuchni. Ale nie tylko tu występuje. Również w Azji upodobano sobie wieprzowinę. W Polsce boczek jest smażony w cienkich plastrach, Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
kurki w śmietanie

kurki w śmietanie 206

0
wykształcającymi zarodniki wyrastają ponad warstwę mchów na dnie lasu. Pieprznik jadalny ceniony jest ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość owocników. Do spożycia zaleca się młode, Zobacz więcej
Kulinarna Ja
Kulinarna Ja Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna Ja
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa 247

1
Sezon na grzyby jeszcze trwa. I choć ostatnie przymrozki negatywnie wpływały na ich porost to i tak w lesie można było spotkać pojedyncze sztuki. Staram się korzystać z tego czasu i nacieszyć się Zobacz więcej
Nie jestem grzybiarzem, ale za grzybami przepadam. Lubię świeże, suszone, marynowane. Smażone kanie, rydze i prawdziwki. Opieńki w pierogach, sałatki z maślaków. Wszystkie. Szczęściem zbierają Zobacz więcej
w cieście i jeszcze raz w panierce. Tak spanierowane kotlety układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na średnim ogniu kilka razy obracając. Świetnie smakują z surówką z marchewki i Zobacz więcej
maminek61
maminek61 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Maminek kulinarny
Schab w warzywach

Schab w warzywach 63

0
paprykę. Smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy wodę, mieszamy i przyprawiamy. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę warzyw, na niej układamy schab, nakładamy warstwę warzyw, ponownie schab i Zobacz więcej
. Urocze małe opieńki, samodzielnie upolowane przez moją mamę i przez nią zamarynowane w marynacie o tajemnej i niepowtarzalnej recepturze. Co prawda będą tylko dodatkiem do dania głównego, ale gdy Zobacz więcej
z nich tradycyjny sos, lepię pierogi, duszę, marynuję opieńki i podgrzybki, smażę w panierce, przyrządzam kotlety i wekuję na zimę. Pomyślałam, że skoro na diecie można jeść grzyby, to trzeba je Zobacz więcej
grzybów shiitake dodałam marynowane opieńki mojej Babci :) brzmi dziwnie, ale kompozycja smakowa pasowała :P * zamiast świeżego szpinaku, niestety mrożony i jeszcze siekany, dlatego moje danie jest Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
MAKARON Z KURKAMI

MAKARON Z KURKAMI 125

0
Grzyby w moim domu rodzinnym jadało się w różnych postaciach. Świeże, smażone podane w śmietanie lub przygotowane na okres zimowy - suszone lub marynowane. Te bardzo popularne: podgrzybki, prawdziwki Zobacz więcej
Mam nadzieję , że uda mi się jeszcze przynajmniej raz wybrać na grzyby. Na stanie 7 słoiczków marynowanych podgrzybków, zajączków, maślaków i opieniek oraz słój suszonych prawdziwków i podgrzybków. Zobacz więcej