opieńki w cieście

ciasto. Następnie układać ulubione składniki. W moim przypadku były to w kolejności: podduszone opieńki, ser żółty mieszany,szynka, pomidor, ogórek kiszony, papryka konserwowa i czerwona cebula. Zobacz więcej
ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju nadzienie grzyby leśne (opieńki) ok 600-700 g 1 cebula sól pieprz 2 łyżki oleju bazylia oregano 150 g sera żółtego 2 łyżki bułki tartej 1 Zobacz więcej
na naleśniki 1 szkl mleka 1 szkl wody 1 szkl mąki gryczanej 1 szkl maki pszennej 1 jajko sól 1/4 szkl oleju nadzienie 600 g mrożonych grzybów (u mnie opieńki) 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko Zobacz więcej
ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie 2 szklanki posiekanych (robotem) opieniek 1 cebula tłuszcz do smażenia majeranek szczypta estragonu 3 kromki chleba (bez Zobacz więcej
POTRZEBUJEMY : 300g opieńki (już po obgotowaniu) 4 jajka 1 średnia cebula 1 łyzka oliwa sól,pieprz wg.uznania olej do smażenia Na naleśniki: 250 ml mleko 2% 1 i 1/2 szklanka mąki - można więcej jak Zobacz więcej
Francuski a'la krokiet idealnie sprawdził się jako danie główne :-) Na dwie porcje: 275g cisasto francuskie (1 opakowanie) 350g kapusta kiszona 300g grzyby (ja miałam opieńki mrożone,ale mozna użyć Zobacz więcej
Witam Was wszystkich bardzo słonecznie:) Polska złota jesień zagościła u nas, co baaaardzo mnie cieszy, szczególnie, że obdarowuje nas takimi darami- miska świeżych ślicznych opieniek z własnego Zobacz więcej
farszem będą imitowały nóżkę grzyba a większe, też wypełnione farszem będą "udawały" kapelusze. Uformowane grzybki smarujemy roztrzepanym jajkiem: nóżki samym jajkiem a kapelusze jajkiem z dodatkiem Zobacz więcej
ciasto kruche 125 g margaryny 2 szkl maki 2 jajka 1 łyżka sproszkowanych grzybów (u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu 250 g boczniaka 3-4 pieczarki 1 Zobacz więcej
, posolić. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto ziemniaczane nie lubi długiego wyrabiania ani leżenia, dlatego zagniatamy je, gdy farsz jest gotowy. Stolnicę lub blat wysypać mąką. Ręce oprószyć mąką, brać Zobacz więcej
wody. 2/ Śmietanę, jajka, ser i gałkę muszkatołową wymieszać na jednolitą masę. 3/ Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażone pieczarki z porem i zalać sosem. Piec jeszcze ok 30 min. Po upieczeniu Zobacz więcej
Grzyby rosną, a my zbieramy po to aby zaspokoić nasze podniebienia, narobić zapasów na zimę, na wigilię do zupy grzybowej a teraz takie świeże wykorzystać w wielu potrawach. Potrawy w wykorzystaniem Zobacz więcej
w cieście i jeszcze raz w panierce. Tak spanierowane kotlety układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na średnim ogniu kilka razy obracając. Świetnie smakują z surówką z marchewki i Zobacz więcej
puree z dyni i wyrobiłam gładkie ciasto makaronowe. Ciasto uformowałam w kulę i przykryłam na 3 minuty miseczką. Potem ciasto rozwałkowałam na placek grubości 2 mm podsypując mąką i pokroiłam placek Zobacz więcej
SLONCE
SLONCE Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KuchniaSłońca
Kluchy z grzybami

Kluchy z grzybami 64

1
Kluchy z grzybami Składniki: 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana sól do smaku Farsz; Dowolne grzyby leśne np opieńki 1 cebula 1 łyżeczka Kucharka uniwersalnego Czarny pieprz do smaku 3 Zobacz więcej
g gąski szarej duszonej w maśle - miałam zapas w słoiku 2 łyżki ziela kocanki 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego koperku 5 ziaren jałowca zmiażdżone 2 łyżki suszu z pomidorów 2 Zobacz więcej
( my wykorzystaliśmy ubiegłoroczne, zamrożone opieńki, ale mogą to być pieczarki - ok. 0,7 kg świeżych pieczarek - po obgotowaniu i odsączeniu zostanie ok. 40 dkg. -30 dkg surowych pieczarek -2 Zobacz więcej
farsz z opieniek, który robiłam na jesień. Rozmroziłam, wrzuciłam na cebulkę i już miałam gotowe:). Klik Bakłażan wycieramy ręcznikiem papierowym i opiekamy z każdej strony na patelni. Dajemy nie za Zobacz więcej
nazbierałam sporo podgrzybków i przepiękne borowiki. Zrobiłam z nich farsz do naleśników z serem pleśniowym. U nas z opieńkami było podobnie, ale też ich nie zbieram. Do tego mamy wysyp maślaków, ale Zobacz więcej
Farsz: 600 gram kapusty kiszonej, 60 gram suszonych grzybów, 2 cebule, sól, pieprz, cukier, olej do smażenia Kapustę odsączyć i jeśli jest za kwaśna opłukać, posiekać. Grzyby (najlepiej prawdziwki ale Zobacz więcej