oprawianie kalmara - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 84

Filetowanie kalmara, kalmar z grilla

100 smaków

Jeszcze niedawno miałem problem z prawidłowym oczyszczeniem i przygotowaniem kalmara. Przygotowałem więc instrukcję, krok po kroku, mam nadzieję że się Wam przyda. Gwarantuję, że jest to prostsze niż filetowanie ryby. Kalmary można przygotowywać zasadniczo na dwa sposoby: albo poddajemy je bardzo krótko (1-2 minuty) działaniu bardzo wys...

Tajska sałatka z kalmara, wieprzowiny i imbiru

SlodkoKwasnyCom

Smaczna, niskokaloryczna ale jednocześnie pożywna – tak w skrócie można opisać tą sałatkę. Smaczna – bo tajska a nam tajskie smaki bardzo pasują jak już nie raz wspominaliśmy. Niskokaloryczna – bo mięso jest chude i gotowane na parze. Pożywna – przez dodatek bogatego w białko kalmara i warzyw. Sałatka doskonale sprawdzi się w roli dodat...

Kalmar w pomidorowo-tymiankowym gulaszu + jak obrać/przyrządzić/sprawić kalmara

Życie zamknięte w smaku

Przygotowywałam już kalmary mrożone - krążki kalmarowe; jadłam kalmary będąc we Włoszech czy Chorwacji. Niemniej pierwszy raz zajmowałam się kalmarem dopiero wczoraj, gdy M. postanowił być tak cudowny i kupił mi jedną, acz sporą sztukę (ważył 750 gram). Nie wiedziałam, jak się za to stworzenie zabrać - nie chciałam robić panierowanych krążków, b...

Grillowany kalmar po japońsku

SlodkoKwasnyCom

Bardzo prosty przepis na letniego grilla. Kalmary są niezwykle popularne w Japonii i całej Azji. Bardzo smaczny, dużo protein, mało tłuszczu i do tego nie wychodzi drogo o ile znajdziemy sklep, w którym można kupić tuszki kalmara. składniki: Mieszamy sos sojowy z mirinem i cukrem w garnuszku i gotujemych chwilę aż zgęstnieje. Studzimy. ...

Chrupiące kalmary – przepis z Hong Kongu

SlodkoKwasnyCom

Przepis jest bajecznie prosty, takie kalmary zjemy w knajpkach w dużej części Azji, jako pyszny dodatek do zimnego piwa. Czasami w Makro daje sie kupić świeże kalmary prosto z lodu – polecamy zamiast mrożonych tub. Wideo jak oczyścić kalmara jest tutaj składniki – porcja na 2 osoby 500 do 750g kalmarów4 łyżki zwykłej mąki (lub więcej)4 ...

Przystawka z szybko smażonych kalmarów

AZgotuj

Składniki: duży oczyszczony świeży kalmar kilka gałązek świeżej natki pietruszki pół szklanki białego wytrawnego wina sól czosnek 1 łyżka oleju skórka z tartej cytryny  Na rozgrzany olej wrzuć pierścienie kalmara, smaż na bardzo rozgrzanej patelni. Wlej wino, niech zaczyna odparowywać, dodaj zmiażdżony czosnek, sól. Na koniec dodaj natk...

Oprawiamy dorsza

www.kuchniacaroline.pl

23 maja 2012 by Caroline Druga część poradnika jak czyścić i oprawiać ryby. Tym razem w roli głównej dorsz, złowiony przez mojego Krzysia na kutrze. Dlaczego właśnie dorsz? Ktoś mógłby powiedzieć, że w pierwszej części poradnika przeczytać można jak wyczyścić rybę. Otóż w przypadku dorsza nie wystarczy odciąć łba i wypatroszyć. Co należy zrobić ...

Jak Oczyścić Kalmary

TAPENDA

W odpowiedzi na ofertę sieci handlowych, które coraz śmielej sprowadzają do Polski świeże kalmary,  przedstawiamy sposób ich oczyszczania. Instruktaż wykonujemy na przykładzie kalmarów "Baby".  Taka sama procedura obowiązuje również przy oczyszczaniu większych gatunków kalmarów- z jednym wyjątkiem, o czym poniżej.  Procedura: Kalmary, zaliczane ...

Pikantna sałatka z kalmarem

To co kocham

Książka kucharska - Sałatkowy ogród czwartek, 03 stycznia 2013 11:57 Najlepsza sałatka na poświąteczne przejedzenie dla pasjonatów kuchni Orientu. Lekka, pikantna i na pewno nie przysporzy dodatkowych kilogramów, wręcz przyspieszy spalanie kalorii.Składniki dla 2 osób:• 1 kalmar • 2 garści mixu sałat• świeża kolendraNapar do gotowania kalmar...

Italia od kuchni: Zasmażane owoce morza. Kulinarna wycieczka do Toskanii.

La dolce Vita!

Na przekór Halloween i dyniowym twarzom z szelmowskimi uśmieszkami, ja tematycznie pozostaję w słonecznej Toskanii i na przekąskę, kolację na ciepło lub obiad proponuję Wam zasmażane owoce morza. Prawdziwa gradka dla wielbicieli potraw z krewetkami, kalmarami i omułkami, a pomysł wprost od Włochów zamieszkujących region ze stolicą we Fl...

Kalmary w sosie zielonym

Fabryka Smaku

Składniki: 1 oczyszczony, duży kalmar ( polecam świeży, mrożony wyjdzie gumowaty)mąka do panierowaniapieprzolej do smażenia Sos zielony pęczek bazyliipęczek natki pietruszkiząbek czosnku1/2 szklanki oliwysól, pieprz, cukier, cytryna Sposób przygotowania: Składniki sosu zmiksować, powinien powstać gęsty zielony sos. Kalmara pokroić w cie...

Grillowane kalmary na sałatce goma wakame

My Life Of Cooking

Jak już mówiłam sałatka goma wakame zagości na dłużej w mojej kuchni.Dzisiaj zrobiłam lżejszą wersję kalmarów niż ostatnio, ale równie pyszną. Przy takich posiłkach bardzo podoba mi się to, że można zjeść ze smakiem i nie bać się o figurę :-). Ponieważ pogodanie nie bardzo, użyłam grilla domowego. Palce lizać składniki: tuba kalmarów limonka sól...

Urodziny Musso Sushi

A BITE TO EAT

O tym, że Musso Sushi jest jedną z moich ulubionych suszarni mogliście przeczytać w recenzji tego miejsca. Tydzień temu obchodzili swoje urodziny. Mogę powiedzieć, że było po prostu jak zwykle. Świeżo, smacznie, z pasją, zabawą - czyli wszystkim tym, co doświadczyłam za pierwszym razem kiedy odwiedziłam to miejsce. Zjadłam swoją ulubioną zupę M...

Linguine z owocami morza

accro de la cuisine

Autorem tego pomysłu jest Jamie Oliver. Jak zwykle pozmieniałam troche ten przepis- zamiast makaronu spaghetti jest linguine, sposób wykonania jest troche inny jak i nieliczne składniki. Makaron jedliśmy w zestawie z "trifle z truskawkami i limoncello", a motywem przewodnim miała byc kuchnia włoska. Jeśli chodzi o homara to chyba był pierwszy ra...

KURS PROFESJONALNY S01E02

Culinaria Smakosha

Program na dzień pierwszy S01 (wg planu szkolenia): Trening indywidualny w dniu, w którym będą przygotowywane potraw z n/w składników: - Techniki krojenia: cebuli, czosnku warzyw: julienne, brunoise, batonettes - Techniki krojenia ziemniaków: olive, castle, nature, pont neuf, maxim, rissole, parmentier, french fries, country fries, baker, chips,...

Sycylia - kulinarny raj - chrupiące kalmary

pies pianista w kuchni

Właśnie wróciłam z Sycylii, a dokładnie z Trapani (wiadomo, tam lata Ryanair z Krakowa:)). Dla smakosza (i nie tylko) jest to kulinarny raj - świeżutkie, pyszne warzywa, ryby i owoce morza prosto z kutrów rybackich, wyśmienite lody i granity (sycylijskie słodycze są dla mnie za słodkie). W Trapani maja bardzo dużo regionalnych potraw, z czego na...

Kalmar - wspomnienie z Moskwy

Notatnik Kuchenny

Jest to danie proste do wykonania i bardzo smaczne. Co prawda, jeśli je się go 5 razy w tygodniu, to smakuje wyłącznie przez pierwsze dwa tygodnie, a później staje się "kalmarowym koszmarem" :P Po miesięcznym pobycie w Moskwie nie chcę kalmara ani widzieć, ani czuć przez następny rok. Teraz jednak, kiedy minął już prawie rok od ostatnie...

Uzależnia. Czarny Bez w chrupkim cieście.

quchniakaroli

Ładne kwiatki aby jeść kwiatki! Ale tak miałam ostatnio taką przyjemność;) Nie wiedziałam, że kiedyś będę jeść kwiaty. Ostatnio dzięki kochanej szwagierce, zrobiłyśmy coś pysznego. Ona przyniosła czarny bez a ja zrobiłam ciasto. Powiem Wam, że  rewelacyjnie przydał mi się do tego shaker Tupperware  Idealny do mieszania ciasta np na naleśniki. Je...

Smażone kalmary z chili i czosnkiem

Kulinarne przygody Gatity

Pin It Owoce morza to bardzo pyszne i szybkie dania. Nie wymagają dużo dodatków i są proste w przygotowaniu. A poza tym mało kaloryczne :-). Oczywiście najlepsze są świeże, ale nie wszędzie można je dostać, wtedy trzeba się posiłkować mrożonymi. Smażone kalmary z chili i czosnkiem Składniki: 1 kg mrożonych krążków kalmara 4 ząbki czosnk...

Smażone kalmary

Ugotujmy To...

Zaliczam się do wielbicieli owoców morza ale w domu głównie przyrządzam krewetki… Tym razem jednak coś mnie podkusiło, żeby po raz pierwszy w życiu samej przyrządzić kalmary. Kupiłam i się zaczęło… Jak się za nie zabrać? Nic to, przewertowałam kilkanaście książek i równie wiele stron internetowych i oto efekt… Delikatny smak, podsycony cytrynką…...

Ostatnio wyszukiwane:

zielony placek na święta, zielony placek, dodaj przepis, babka fit, architekta, wieprzowina z parowara, gęś z pomarańczą, ciast o ser z makiem, bezglutenowa biała kiełbasa, gęś pieczona z, mazurek na waflu, mazurek kajmakowy bez mleka, lekki mazurek, flaki okrasy z ogórkiem kiszonym, kaczka ze szpinakem, fileta z indyka, ciasto opiun, poledwiczki w ziolach prowasalskich, sernik na zimno zdrowy, sałatka z wędzonym kurczakiem i dodatkiem pomidorów suszonych

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x