Przepis na orzechy włoskie w miodzie

Dziś zapraszam na pyszną rybę w niecodziennym wydaniu - pstrąga z orzechami włoskimi, miodem i odrobiną koncentratu. Osobiście nie znoszę ryb w całości i wolę już nie zjeść ryby niż bawić się Zobacz więcej
Uwielbiamy robić coś z niczego. Zawsze takie działania bardziej cieszą, niż najsmaczniejsze "gotowce" i tym podobne sprawy. Nie stronimy jednak od nich, ale jednak co kombinowanie, to kombinowanie. Zobacz więcej
Pyszny, sycący deser, którego przygotowanie zajmie nam 2 minuty. Awokado z miodem i orzechami włoskimi, zapraszam do przepisu Składniki: 1 dojrzałe awokado, garść orzechów włoskich, 1 łyżeczka miodu Zobacz więcej
Aaaach, znowu nie było mnie sto lat. Najważniejsze, że cały czas tu wracam. Coś tam piekę, coś tam gotuję. Nie zawsze jednak chce mi się wyciągać aparat czy zapisywać przepis. I w taki sposób na blogu Zobacz więcej
Dzisiaj wypada Światowy Dzień Chleba Chrupiąca skórka, pachnący miodem i orzechami, lekko słodkawy. Idealny z masłem i kubkiem kakao! Jeszcze lepiej smakuje dzień po upieczeniu. Przepis pochodzi z Zobacz więcej
ciasto: 4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej 1,5 szklanki letniego mleka 120 g masła, miękkiego/roztopionego 1/3 szklanki cukru z wanilią 8 g cukru wanilinowego (lub pominąć, jeśli używacie cukru z Zobacz więcej
Dziś bez gotowania i pieczenia :) za to eksperyment ze smakami i bez większego wysiłku. Prosty przepis na przekąskę, którą wypróbowaliśmy niedawno. Ostry cheddar i słodki miód :) Z pewną taką Zobacz więcej
Oczekiwanie. To chyba jedyne, co zawsze pozostaje. Na kilka rzeczy. Tylko, że te rzeczy nie są pewne. A co, jeśli okaże się, że nadzieje były złudne? Nie wiem. Naprawdę, nie mam pojęcia. Zobacz więcej
Nie wiesz, co podać niespodziewanym gościom? Nie chcesz ciastek ze sklepu ani gotowych paczkowanych ciast? Upiecz francuskie ciasteczka miodowo-orzechowe. Jakiś czas temu pokazywałam Wam ciasteczka Zobacz więcej
Sezon dyniowy w pełni i zamierzam go maksymalnie wykorzystać, przemycając dynię do wszelkich słodkich wypieków, placuszków czy deserów (choć i zupą dyniową nie pogardzę). Na sam początek coś Zobacz więcej
Kiedyś jak pytałam się swojego M. czy zje ze mną owsiankę, to kręcił nosem, a teraz, szczególnie kiedy za oknem jest zimno i czeka Go dzień w terenie, pyta czy mogę zrobić jakąś pyszną owsiankę;) Zobacz więcej
Sezon dyniowy w pełni i zamierzam go maksymalnie wykorzystać, przemycając dynię do wszelkich słodkich wypieków, placuszków czy deserów (choć i zupą dyniową nie pogardzę). Na sam początek coś Zobacz więcej
Skład: ciasto: 150 g mąki 30 g cukru 125 g pokrojonego w kostkę masła 1 łyżka wody (opcjonalnie) farsz: 150 ml śmietanki 36 % 70 g masła 25 g cukru 300 g orzechów włoskich 1 jajko 4-5 łyżek miodu Zobacz więcej
Dip z sera pleśniowego, z orzechami włoskimi i miodem 120 g sera typu blue z niebieską pleśnią 200 g jogurtu naturalnego garść orzechów włoskich świeżo mielony pieprz szczypta soli miód do polania Zobacz więcej
Dziś kolejny przepis zaczerpnięty z książki pt."Moje wypieki i desery", zmieniłam go jednak troszkę ze względu na brak niektórych składników. I tak zamiast orzechów pekan, użyłam włoskich, zamiast Zobacz więcej
Do przygotowania wyśmienitej, jesiennej tarty nie wystarczy dobry przepis. Dużą rolę odgrywają produkty, które wykorzystamy. Podczas przygotowywania receptur i tworzenia słodkości na bloga staram się Zobacz więcej
Zawsze uwielbiałam miód. Lepki, aromatyczny, bardzo słodki, o kolorze od bladożółtego, przez złoty, aż do złotobrązowego barwy ciemnej melasy. Nie żaden sztuczny golden syrup, ale prawdziwy miód z Zobacz więcej
Osobiście nie przepadam za dynią. Jak dla mnie, nie ma ona jakiegoś zdecydowanego smaku. Jednak, na pewno nadaje się do wielu dań i bardzo fajnie barwi na lekko pomarańczowy kolor. Tym razem, Zobacz więcej
Śniadanie w sam raz na zimowe poranki. Albo jesienne ;) Wykorzystałam płatki owsiane i kaszę orkiszową, ale równie dobrze można je zamienić na inne dowolne, ulubione płatki. Do tego gruszka, orzechy Zobacz więcej
Połączenie już coraz bardziej oczywiste, ale dla Wielu ciągle jeszcze odważne i niebanalne. Dla mnie to idealna kompozycja smaków, której jestem wierna już od kilku jesiennych sezonów, bo właśnie Zobacz więcej