orzechy włoskie w miodzie

{{headerMessage}}
Dziś zapraszam na pyszną rybę w niecodziennym wydaniu - pstrąga z orzechami włoskimi, miodem i odrobiną koncentratu. Osobiście nie znoszę ryb w całości i wolę już nie zjeść ryby niż bawić się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj wypada Światowy Dzień Chleba Chrupiąca skórka, pachnący miodem i orzechami, lekko słodkawy. Idealny z masłem i kubkiem kakao! Jeszcze lepiej smakuje dzień po upieczeniu. Przepis pochodzi z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Skład: ciasto: 150 g mąki 30 g cukru 125 g pokrojonego w kostkę masła 1 łyżka wody (opcjonalnie) farsz: 150 ml śmietanki 36 % 70 g masła 25 g cukru 300 g orzechów włoskich 1 jajko 4-5 łyżek miodu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
coś innego :) spora garść orzechów włoskich (posiekać), spora garść rodzynek (mogą być także lub zamiast tego suszone śliwki, żurawina, figi, daktyle i co nam jeszcze do głowy przyjdzie - też można Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sezon dyniowy w pełni i zamierzam go maksymalnie wykorzystać, przemycając dynię do wszelkich słodkich wypieków, placuszków czy deserów (choć i zupą dyniową nie pogardzę). Na sam początek coś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sezon dyniowy w pełni i zamierzam go maksymalnie wykorzystać, przemycając dynię do wszelkich słodkich wypieków, placuszków czy deserów (choć i zupą dyniową nie pogardzę). Na sam początek coś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, które szczególnie cieszą w zimowe wieczory, gdy wcinamy z zaangażowaniem nie tylko zdrowe, smaczne i samodzielnie wykonane przetwory, ale również odmienne od tych, które ewentualnie gdzieś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ciasto: 4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej 1,5 szklanki letniego mleka 120 g masła, miękkiego/roztopionego 1/3 szklanki cukru z wanilią 8 g cukru wanilinowego (lub pominąć, jeśli używacie cukru z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś kolejny przepis zaczerpnięty z książki pt."Moje wypieki i desery", zmieniłam go jednak troszkę ze względu na brak niektórych składników. I tak zamiast orzechów pekan, użyłam włoskich, zamiast Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Aaaach, znowu nie było mnie sto lat. Najważniejsze, że cały czas tu wracam. Coś tam piekę, coś tam gotuję. Nie zawsze jednak chce mi się wyciągać aparat czy zapisywać przepis. I w taki sposób na blogu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pełnoziarniste ślimaczki z orzechami włoskimi i miodem To z pewnością nie jest przepis dla fanów napompowanego pieczywa lub wyrośniętych drożdżówek. Pełnoziarniste ślimaczki z orzechami włoskimi i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. . 1 kubeczek jogurtu naturalnego 5 śliwek (węgierki) 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1 łyżeczka masła 0,5 małej łyżeczki cynamonu szczypta imbiru . . Śliwki opłukać, przekroić Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dip z sera pleśniowego, z orzechami włoskimi i miodem 120 g sera typu blue z niebieską pleśnią 200 g jogurtu naturalnego garść orzechów włoskich świeżo mielony pieprz szczypta soli miód do polania Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Szybka i pożywna. Fajne połączenie składników. Prosta do zrobienia, nawet z rana gdy spieszy się nam do pracy. Składniki: garść sałat (świetnie do tych składników pasuje rucola) ser gorgonzola- 10 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiedyś jak pytałam się swojego M. czy zje ze mną owsiankę, to kręcił nosem, a teraz, szczególnie kiedy za oknem jest zimno i czeka Go dzień w terenie, pyta czy mogę zrobić jakąś pyszną owsiankę;) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Śniadanie w sam raz na zimowe poranki. Albo jesienne ;) Wykorzystałam płatki owsiane i kaszę orkiszową, ale równie dobrze można je zamienić na inne dowolne, ulubione płatki. Do tego gruszka, orzechy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dzisiaj figi! ale nie z makiem, tylko faszerowane kozim serkiem. i nie na słono, ale na słodko! z miodem z pasieki moich rodziców (najlepszy na świecie!!!!) i z orzechami. mniam! i błagam, nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- ciepły, roztapiający się, ciągnący ser camembert , wyrazisty w smaku, w połączeniu z włoskimi orzechami i płynnym miodem... O tak, to jest pyszne. Polecam gorąco na jesienne wieczory! Camembert Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na punkcie tego smaku. Lekki i słodki, idealnie nadaje się jako podwieczorek lub obiad. Myślę, że bardzo fajnie można też w tej postaci przemycić dynię najmłodszym głodomorom. Danie uniwersalne, Zobacz więcej