orzechy włoskie w miodzie

Dziś zapraszam na pyszną rybę w niecodziennym wydaniu - pstrąga z orzechami włoskimi, miodem i odrobiną koncentratu. Osobiście nie znoszę ryb w całości i wolę już nie zjeść ryby niż bawić się Zobacz więcej
Dzisiaj wypada Światowy Dzień Chleba Chrupiąca skórka, pachnący miodem i orzechami, lekko słodkawy. Idealny z masłem i kubkiem kakao! Jeszcze lepiej smakuje dzień po upieczeniu. Przepis pochodzi z Zobacz więcej
Skład: ciasto: 150 g mąki 30 g cukru 125 g pokrojonego w kostkę masła 1 łyżka wody (opcjonalnie) farsz: 150 ml śmietanki 36 % 70 g masła 25 g cukru 300 g orzechów włoskich 1 jajko 4-5 łyżek miodu Zobacz więcej
coś innego :) spora garść orzechów włoskich (posiekać), spora garść rodzynek (mogą być także lub zamiast tego suszone śliwki, żurawina, figi, daktyle i co nam jeszcze do głowy przyjdzie - też można Zobacz więcej
Sezon dyniowy w pełni i zamierzam go maksymalnie wykorzystać, przemycając dynię do wszelkich słodkich wypieków, placuszków czy deserów (choć i zupą dyniową nie pogardzę). Na sam początek coś Zobacz więcej
Sezon dyniowy w pełni i zamierzam go maksymalnie wykorzystać, przemycając dynię do wszelkich słodkich wypieków, placuszków czy deserów (choć i zupą dyniową nie pogardzę). Na sam początek coś Zobacz więcej
, które szczególnie cieszą w zimowe wieczory, gdy wcinamy z zaangażowaniem nie tylko zdrowe, smaczne i samodzielnie wykonane przetwory, ale również odmienne od tych, które ewentualnie gdzieś Zobacz więcej
ciasto: 4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej 1,5 szklanki letniego mleka 120 g masła, miękkiego/roztopionego 1/3 szklanki cukru z wanilią 8 g cukru wanilinowego (lub pominąć, jeśli używacie cukru z Zobacz więcej
Dziś kolejny przepis zaczerpnięty z książki pt."Moje wypieki i desery", zmieniłam go jednak troszkę ze względu na brak niektórych składników. I tak zamiast orzechów pekan, użyłam włoskich, zamiast Zobacz więcej
Aaaach, znowu nie było mnie sto lat. Najważniejsze, że cały czas tu wracam. Coś tam piekę, coś tam gotuję. Nie zawsze jednak chce mi się wyciągać aparat czy zapisywać przepis. I w taki sposób na blogu Zobacz więcej
Pełnoziarniste ślimaczki z orzechami włoskimi i miodem To z pewnością nie jest przepis dla fanów napompowanego pieczywa lub wyrośniętych drożdżówek. Pełnoziarniste ślimaczki z orzechami włoskimi i Zobacz więcej
. . 1 kubeczek jogurtu naturalnego 5 śliwek (węgierki) 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1 łyżeczka masła 0,5 małej łyżeczki cynamonu szczypta imbiru . . Śliwki opłukać, przekroić Zobacz więcej
Dip z sera pleśniowego, z orzechami włoskimi i miodem 120 g sera typu blue z niebieską pleśnią 200 g jogurtu naturalnego garść orzechów włoskich świeżo mielony pieprz szczypta soli miód do polania Zobacz więcej
Szybka i pożywna. Fajne połączenie składników. Prosta do zrobienia, nawet z rana gdy spieszy się nam do pracy. Składniki: garść sałat (świetnie do tych składników pasuje rucola) ser gorgonzola- 10 Zobacz więcej
Kiedyś jak pytałam się swojego M. czy zje ze mną owsiankę, to kręcił nosem, a teraz, szczególnie kiedy za oknem jest zimno i czeka Go dzień w terenie, pyta czy mogę zrobić jakąś pyszną owsiankę;) Zobacz więcej
Śniadanie w sam raz na zimowe poranki. Albo jesienne ;) Wykorzystałam płatki owsiane i kaszę orkiszową, ale równie dobrze można je zamienić na inne dowolne, ulubione płatki. Do tego gruszka, orzechy Zobacz więcej
dzisiaj figi! ale nie z makiem, tylko faszerowane kozim serkiem. i nie na słono, ale na słodko! z miodem z pasieki moich rodziców (najlepszy na świecie!!!!) i z orzechami. mniam! i błagam, nie Zobacz więcej
- ciepły, roztapiający się, ciągnący ser camembert , wyrazisty w smaku, w połączeniu z włoskimi orzechami i płynnym miodem... O tak, to jest pyszne. Polecam gorąco na jesienne wieczory! Camembert Zobacz więcej
na punkcie tego smaku. Lekki i słodki, idealnie nadaje się jako podwieczorek lub obiad. Myślę, że bardzo fajnie można też w tej postaci przemycić dynię najmłodszym głodomorom. Danie uniwersalne, Zobacz więcej