orzechy zielone

monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Zielone orzechy

Zielone orzechy 1115

2
Na Święty Jan, jagód pełen dzban - mawia Babcia Alinka rok w rok, kalendarzowymi przysłowiami sypie Babcia jak z rękawa, o Janie i jagodach jest chyba Babci ulubionym (obok tego o Nowym Roku i baranim Zobacz więcej
To już prawie ostatni dzwonek, aby zdobyć zielone orzechy (póki są miękkie), pokroić je, zalać wódką (czy w wersji hard – spirytusem) i czekać aż wyklaruje się ciemno-brązowa, pachnąca i ostra Zobacz więcej
Zielone muffiny na początek tygodnia. Bo zielony to kolor nadziei, a ja mam nadzieję, że ten tydzień będzie dobrym tygodniem. Zielone muffiny z zielonego groszku, który bogaty jest w wiele witamin, a Zobacz więcej
Na filmie poniżej znajdziesz przepis na nalewkę z zielonych orzechów włoskich. Jest ona dobra na problemy żołądkowe. Pamiętajmy o tym, aby orzechy przeznaczone na tę nalewkę zbierać na początku lipca, Zobacz więcej
Nalewka z młodych zielonych orzechów Nalewka z młodych zielonych orzechów, która w zeszłym roku nie raz ratowała nas z bóli brzucha, niestrawności itp. Dopiero co dostaliśmy orzechy od Ani i tak Zobacz więcej
Bardzo stary polski przepis na konfiturę, obecnie nieco zapomniany. Coraz rzadziej używamy takich produktów jak zielone orzechy włoskie, a jeśli już nawet używamy to raczej na nalewkę niż na inne Zobacz więcej
Dżem z zielonych orzechów którego użyłam do muffin można zrobić i to najlepiej teraz dopóki orzechy nie zdrewnieją. Przepis tutaj [ klik] A teraz zapraszam na pyszne muffiny z przepysznym dżemem. Zobacz więcej
Potrzebne: 0,5 kg zielonych orzechów włoskich 0,25 kg cukru biały kryształ Owoce mają być niedojrzałe. Najlepiej podobno zbierać je pod koniec czerwca. Orzechy należy dokładnie wyszorować i odrzucić Zobacz więcej
jest teraz idealny aby ją zrobić. Orzechy na drzewach są już spore, ale jeszcze miękkie i dobrze się kroją. Uważajcie tylko na ręce - krójcie w rękawiczkach bo niemiłosiernie brudzą. Składniki 0,5kg Zobacz więcej
Połowa lipca i początek sierpnia to idealny czas na przygotowanie Orzechówki. Nalewka ma wspaniały zapach orzechów włoskich i głęboki brązowozłoty kolor. Po za walorami smakowymi jest podobno Zobacz więcej
nie próbowałam ze względu na utrzymujący się po niej z kolei zapach... Dodatkowo konfiturę robi się ponad tydzień. Ale myślę, że warto się poświęcić i pochwalić się takim zapomnianym smakołykiem Zobacz więcej
mój facebook'owy profil mimo, że nalewka jeszcze w fazie produkcji postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, w innym razie okres zielonych orzechów włoskich przeszedłby do historii a wszyscy fani Zobacz więcej
którym jeżdżę rowerem. (orzechy na zdjęciu wyłowiłam z zalewy, żebyście lepiej zobaczyli jak wyglądają) Nie podobają Wam się czarne "kupki" ze zdjęcia? ;) Z pewnością nie jest to potrawa na Zobacz więcej
To już prawie ostatni dzwonek, aby pokusić się o zrobienie bardzo ekskluzywnych konfitur, nazywanych czasami czarnym złotem. Niepozorne zielone owoce po bardzo prostej, lecz wymagającej od nas Zobacz więcej
Dzień makaronu już za nami, no i cóż, jak zwykle publikuję posta z poślizgiem. Ostatnio tyle się dzieje, a doba mimo przesunięcia zegarka nadal ma 24h (odkrywcze, nie ma co...) Może dawka włoskich Zobacz więcej
i sierpnia, kiedy będą możliwe zbioryzielonych orzechów. Składniki: 1 kg niedojrzałych i zielonych orzechów włoskich, 1 kg cukru, 1 i 1/2 litra spirytusu Sposób przygotowania: Orzechy (niedojrzałe, Zobacz więcej
i sierpnia, kiedy będą możliwe zbioryzielonych orzechów. Składniki: 1 kg niedojrzałych i zielonych orzechów włoskich, 1 kg cukru, 1 i 1/2 litra spirytusu Sposób przygotowania: Orzechy (niedojrzałe, Zobacz więcej
Pomysł na szybki obiad, wyszperany w jakimś starym numerze “Poradnika Domowego”... Pierwotnie miała to być sałatka z dressingiem musztardowym, ale ponieważ nie lubię makaronu na zimno, a tym samym Zobacz więcej
g grubo posiekanych orzechów włoskich lukier (opcj.) 2 kopiaste łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny nasiona z 6-8 ziaren zielonego kardamonu CO I JAK Do rondla wlewamy wodę, dodajemy pastę z Zobacz więcej