Przepis na orzeszki ziemne solone

Puszysty biszkopt, z kremem ze śmietanki i serka mascarpone, na wierzchu toffi, a całość obsypana chrupiącymi orzeszkami ziemnymi :) Brzmi smakowicie? I takie właśnie jest to ciasto! :) Polecam Zobacz więcej
Jakiś czas temu dostałam zamówienie na ciasto z kajmakiem :) Postawiłam na biszkopt przełożony delikatnym kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem orzeszków ziemnych. Do tego solony kajmak w celu Zobacz więcej
Kakaowy biszkopt, krem śmietanowy z dodatkiem brzoskwiń, rodzynek i ... solonych orzeszków ziemnych:) Takie nietypowe połączenie proponuję dzisiaj jako dodatek do filiżanki kawy. Spróbujcie, naprawdę Zobacz więcej
Rzadko piekę wielokrotnie to samo ciasto. Wynika to z potrzeby szukania nowych doznań i ciągłej chęci zmiany, ale są takie wypieki, które odznaczone jako specjalne muszą pojawić się w określonych Zobacz więcej
Po baardzo długiej przerwie…wracam. Pewnie nie uwierzycie, ale są na świecie osoby, które nie lubią Bożego Narodzenia. Nie będę się rozpisywać, ale to dla mnie chyba najtrudniejszy czas w roku i Zobacz więcej
Czekoladki z orzeszkami ziemnymi i solą morską | Bezglutenowe Kuchenne Wariacje Skip to content Szukaj: Bezglutenowe Kuchenne Wariacje Kulinarny blog z bezglutenowymi przepisami na potrawy słodkie i Zobacz więcej
Kiedy ciasteczka w słoikach powoli się kończą to znak, że trzeba zrobić NOWE. Najnowsza moja propozycja powstała pod wpływem chwili z zasobów szafki kuchennej. Bardzo lubię połączenie czekolady i Zobacz więcej
Przygotowanie: Na początek prażymy orzeszki ziemne z na suchej patelni, a następnie 3/4 mielimy za pomocą blendera. Resztę drobno siekamy. Do rondelka wlewamy śmietankę, mleko i cukier. Podgrzewamy na Zobacz więcej
Postanowiliśmy więc nieco osłodzić sobie ten czas i przygotowaliśmy szybkie, pyszne, bardzo słodkie ciasto. Przygotowanie ciasta zajmuje ok 35 min, do spożycia nadaje się po ok 1 h, a znika w tempie Zobacz więcej
Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto Snikers. Robiłam z orzechami włoskimi i miodem - jednak ciężko zwykłego orzechowca podpiąć pod tą nazwę (kiedyś pojawi się i ta wersja na blogu). Przepisy Zobacz więcej
Nigella Lawson w swojej książce "Jak być domową boginią" napisała: "Gdyby łakomstwo mogło służyć za probierz, to byłyby moje ulubione ciasteczka". To chyba całkiem niezła ich rekomendacja. Zobacz więcej
37 małych ciasteczek, to 37 powodów, żeby się uśmiechnąć. W mojej liście ulubionych ciastek zyskują etykietkę najlepszych, zdecydowanie. Tak dobrych ciastek nie jadłam chyba jeszcze nigdy. Wszystko za Zobacz więcej
Na dzień dzisiejszy mam dwa spostrzeżenia na temat fotografii żywności: 1) Nie robić zdjęć na głodzie 2) Nie robić zdjęć na szybko Dlaczego ? - bo wyjdą takie jak widać na załączonych do dzisiejszego Zobacz więcej
Dzisiaj krótko i do rzeczy. Czekam mnie trening biegowy, mogę sobie więc pozwolić na dobre śniadanie. Dobre, czyli pyszne, ale nie zbyt obfite i ciężkie, bo objadanie się przed treningiem zdecydowanie Zobacz więcej
Witajcie w Nowym Roku! Za nami Święta i Sylwester, a co za tym idzie - mnóstwo czasu spędzonego w kuchni. Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub spodziewacie się gości, a nie chcecie znów spędzać Zobacz więcej
"Kto z Was nie lubi kremówki...? Domyślam, że większość z Was nie potrafi się jej oprzeć:). Dzisiejszy przepis na kremówkę jest w nieco zwariowanej wersji, ale gwarantuję Wam, że jest równie pyszyna i Zobacz więcej
Nie przepadam za ciastami z kremem. Odkąd pamiętam, nie lubiłam babcinych tortów (w których notabene była mistrzynią), nadmorskie gofry kupowałam jedynie z owocami i sosem (koniecznie karmelowym lub Zobacz więcej
Jedno z najsłodszych ciast jakie jadłam. Zasłodzi wszystkich. Ale jest dobre. Ba! powiem skromnie - jest przepyszne. Dla miłośników karmelu, polewy toffi i orzeszków ziemnych. Nie przeraźcie się tym, Zobacz więcej
To nie jest jakaś popierdułka, albo ciasto dla panienek na wiecznej diecie żywiących się jogurtem, albo sałatą. To tysiąc pięćset sto dziewięćset kalorii....ale za to jaki smak. W każdym kęsie jest Zobacz więcej
Nie ukrywam, ale tego ciasta się "bałam". Ale nie względu na jego smak (bo wiedziałam, że będzie dobre) ale tego, że musiałam zrobić sama karmel. Wcześniej robiłam go tylko raz (do tego przepisu). Zobacz więcej