osso buco

ZOBACZ TAKŻE:

{{headerMessage}}
Jakiś czas temu doszłam do wniosku, że mój paleo blog jest jak na ironię ubogi w mięsne przepisy. Tymczasem w domu dość często przyrządzamy wieprzowinę i wołowinę. Zwłaszcza od czasu, kiedy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Idealne danie na letnią kolację ze znajomymi. Osso buco duszonew białym winie z dodatkiem pomarańczy. Składniki: mięso wołowe (plastry nóżek cielęcych) : 500 gramów cebula : 2 marchew : 4 seler Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tweet Dziś przedstawiam kolejny włoski klasyk – osso buco, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza dziurę w kości:). Ogólnie rzecz biorąc są to grube plastry goleni cielęcej, z kostką, obsmażone na patelni Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Osso buco in bianco to przepis zaczerpnięty z niezwykle apetycznej książki "Dwaj łakomi Włosi" autorstwa Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo. Osso bucco to dosłownie "kość z dziurą", w której jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wraz z kością na 3-4 centymetrowej grubości kawałki. Podobno to mięso dostępne jest w kilku sklepach w Warszawie… a dalej? Nie wiem… Podajemy osso buco z winem lombardzkim albo innym winem różowym z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gremolata wywodzi się z kuchni włoskiej. Dodaje się ją osso buco, czyli duszonej cielęciny w pomidorach. Tradycyjnie składa się z posiekanej natki pietruszki, czosnku i tartej skórki cytrynowej. W tym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, potrawy warzywne, mięsne i rybne. Tradycyjna przyprawa pieczeni wołowych i cielęcych. Idealny na przykład do przyrządzania Osso buco. Artykuł Bukiet aromatów, francuski praktyczny wynalazek Zobacz więcej
Dzi
Dzi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
karmelowy.pl
Warsztaty kulinarne z Gorenje

Warsztaty kulinarne z Gorenje 44

0
{{headerMessage}}
nie było inaczej, na stołach czekały na nas w gotowości sprzęty Gorenje i masa śnajlepszej jakości wieżychskładników. Okazało się, że warsztaty obejmą swoim zakresem kuchnię włoską, a będzie je Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uwielbiam mielone z ziemniakami, groszkiem i marchewką. Tak po prostu, domowo, smacznie. Po polsku, tak jak gotują nasze babcie. Bo mamy nie zawsze. Moja na przykład lubi kuchnie świata, ostatnio Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chopina Czekoladowy latawiec z miętą i truskawkami Kwiaty akacji w gorzkiej czekoladzie Ślimaki zapiekane w sosie czosnkowym Swinka w mleku z prowansalską szałwią Karczochy z czarnym sosem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
OSSO BUCO czyli o tym, jakFrancuzi jedzą włoskie dziurawe kości Dzisiaj na dowód tego, że francuska gastronomia również zapożycza sobie dania innych krajów serwuję mediolańskie OSSO BUCO (tłum. z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
użyłam osso buco) 500 g nóżek z kurczaka kawałek iberyjskiego jamon z koscią 2 listki laurowe 6 ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 1 botifarra blanca (katalońska kiełbasa), opcjonalnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
układamy fenkuł, na nim kawałky ryby. Sos i mango podajemy obok… Pyszności! A w tym majowym tygodniu na naszym stole… Truskawki – w kilogramach! Dziś na obiad zrobiłam Osso Buco… pyszne, jutro pokażę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i orzechami włoskimi pstrąga z grzybami, szynką parmeńską i sosem cytrynowym risotto milanese z szafranem, masłem iparmezanem osso-buco, pieczoną gicz cielęca z warzywami i gremolatą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przygotowanych przez nas potraw była pokaźna. Między innymi były to: - Kurczak Tandoori - Kurczak La perouse z krewetkami - Osso Bucco -Żeberka jagnięce po prowansalsku - Wieprzowina w curry po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przygotowanych przez nas potraw była pokaźna. Między innymi były to: - Kurczak Tandoori - Kurczak La perouse z krewetkami - Osso Bucco -Żeberka jagnięce po prowansalsku - Wieprzowina w curry po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
cielęce po francusku Soczewica Kopciuszka Świnka w różowym winie i ziołach prowansalskich/wieprzowe sauté Kiełbaski zapiekane w białym winie, kuchnia francuska Pieczeń cielęca w porto Udziec z kozy z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z orzechami (Chocolate and peanut bar; Carmelised banana, ice-cream). Ja nastawiłem się na bardziej mięsne rozdanie, prosząc o Wołowe tataki (Beef tataki; Smoked ponzu, pickled mooli, shisho), Zobacz więcej
Smacznie Dudziak
Smacznie Dudziak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smacznie Dudziak
(bez tytułu)

(bez tytułu) 419

0
{{headerMessage}}
. Auszpik-jest to galareta którą otrzymujemy z wywaru i żelatyny. Po sklarowaniu i przecedzeniu, pokrywa się zakąski krzepnącym auszpikiem w celu uchronienia przed wysychaniem i zmianą barwy, przez co Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: