ossobuco

ZOBACZ TAKŻE:

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Ossobuco to jedno z mięsnych włoskich dań. Pochodzi z Lombardii, a najsłynniejsza wersja to ossobuco alla Milanese czyli z Mediolanu. … Przeczytaj cały artykuł Zobacz więcej
Babeczka_piecze
Babeczka_piecze Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Babeczka piecze
Ossobuco

Ossobuco 184

0
Ossobuco, czyli kość z dziurą, tradycyjne Włoskie danie. Przepis pochodzi z książki Michel'a Moran "Moje smaki", którą można wygrać w konkursie. Danie wymaga trochę pracy, ale opłacą się poświęcić mu Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Ossobuco

Ossobuco 206

0
Ossobuco to włoska potrawa pochodząca z Mediolanu. Dosłownie oznacza „kość z dziurą”, ponieważ przyrządza się ją z giczy(czyli pręgi) cielęcej, aczkolwiek gicz z młodej wołowiny również jest Zobacz więcej
Istria
Istria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje codzienne przyjemności
OSSOBUCO

OSSOBUCO 94

3
Ossobuco, czyli włoska potrawa, której nazwa oznacza "kość z dziurką". Ale nie kość jest tu najważniejsza, tylko mięso, które jest soczyste, kleiste, pyszne. Sos pomidorowo-porowy z tego dania Zobacz więcej
Na cztery widelce
Na cztery widelce Obserwuj blogaObserwujesz bloga
na4widelce@gmail.com
Ossobuco

Ossobuco 146

0
Ossobuco, znaczy po prostu "kość z dziurką". Nazwa bardzo pasująca, bo to jedyne co zostaje na talerzu ;) To jedna z najbardziej znanych włoskich potraw, zaraz po makaronach i pizzy oczywiście. Zobacz więcej
eleonora trojan
eleonora trojan Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eleonora Trojan
ossobuco

ossobuco 28

2
ossobuco | Eleonora Trojan Przejdź do treści Formularz wyszukiwania Szukaj Blog kulinarny Książka kucharska Eleonora Trojan Sklep autorski O mnie Kontakt Książka kucharska - ossobuco OSSOBUCO Zobacz więcej
Cielęcina to świetne chude mięso o bogatych walorach odżywczych. Oprócz multum białka znajdziemy w nim zestaw witamin z grupy B oraz cynk i żelazo. Sama konsystencja mięsa jest krucha a zarazem Zobacz więcej
pookcook
pookcook Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pookcook
Ossobuco alla bourguignon

Ossobuco alla bourguignon 255

0
Miał być ogon wołowy, ale ponieważ ogony okazały się niezbyt łatwe do zdobycia padło na inną części wołu, która ma podobnie kleiste mięso. Zresztą gicz wołowa to moja ulubiona część zaraz po polędwicy Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Picantecooking
Ossobuco alla Milanese

Ossobuco alla Milanese 98

1
Przede wszystkim rozpocznę od wyjaśnienia wszystkich nazw. Ossobuco dosłownie z języka włoskiego oznacza "kość z dziurą". Dokładnie znajduje się ona pośrodku uda i zawiera w sobie szpik kostny, Zobacz więcej
Dłuższy czas temu kupiłem gicze cielęce. Chciałem zrobić ossobuco i długo woziłem się z tym zamiarem. Jednak ze względu albo na brak chęci/weny albona długi czas duszenia nie było jak tego zrobić. Zobacz więcej
Ossobuco to oryginalna potrawa o włoskich korzeniach, która zaczyna zadamawiać się nad Wisłą. Coraz częściej na polskich stołach gości gicz cielęca lub wołowa, przyrządzana zgodnie z recepturami Zobacz więcej
AZgotuj
AZgotuj Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AZgotuj
Ossobuco

Ossobuco 61

2
Pierwszy raz zrobiłam to danie. Nigdy wcześniej nie widziałam tak ładnie pociętej giczy cielęcej. Polubiłam je. Wkładam do piekarnika i 1,5 godziny mam wolne. Obiad robi się sam. gicz cielęca 1 kg Zobacz więcej
czosnku 2 marchewki 1/2 butelki białego wytrawnego wina 1/2 dużej łyżki tymianku 5 dużych łyżek oliwy z oliwek 1 dużą łyżkę koncentratu pomidorowego 1 szklankę przecieru pomidorowego sól, pieprz Zobacz więcej
choćby Santa Maria delle Grazie ze słynnym freskiem Leonarda da Vinci " Ostatnia wieczerza ". Piękne miasto. Dzisiaj jedno z najsłynniejszych dań włoskich. Pochodzące właśnie z Mediolanu ossobuco Zobacz więcej
Ossobuco to jedno z tych dań, które na myśl przywodzi upalne wakacje górzystej w Lombardii. Najbardziej znaną wersją tego dania z giczy cielęcej jest ossobuco alla Milanese, czyli plastrów giczy Zobacz więcej
Ossobuco, czyli dosłownie kość z dziurą, to danie rodem z włoskiej kuchni. Domowy przepis nie ustępuje ani trochę restauracyjnemu daniu. To kawałki giczy cielęcej pokrojonej w poprzeczne, grube Zobacz więcej
Ossobuco to potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Wersja po mediolańsku, w której gicz cielęca jest kolejno obsmażona na maśle a następnie duszona w winie i pomidorach. Charakterystycznym Zobacz więcej
Ossobuco to włoska potrawa jednogarnkowa . Dosłownie oznacza kość z dziurką lub z kostką. Przyrządzana z tańszych kawałków mięsa z kością – najczęściej z giczy cielęcej lub wołowej i ma tysiące Zobacz więcej
Ossobuco to plaster giczy cielęcej lub wołowej, zawierającej w środku kość wypełnioną szpikiem. To właśnie ta kość i szpik w dużej mierze wzbogacają smak samego mięsa jak i potrawy z niego zrobionej. Zobacz więcej
Ostatnio miałam możliwość wypróbować nowy produkt Biedronki –Ossobuco- jest to gotowana goleń wołowa z kością marki Sokołów. Co ważne została ona przygotowanatechniką Slow Cooking, która polega na Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: