ostrobok smażony

, pieczony pstrag z boczkiem Składniki: ryba: ostrobok ( aleksandryjski) około 50 ml oliwy z oliwek sól morska pieprz suszony tymianek chipsy: ziemniaki olej/oliwa sól lub inne przyprawy Zobacz więcej
oliwy. Przygotowaną marynatą zalej kawałki ryby i odstaw co najmniej na 1-2 godziny w chłodne miejsce. Przed smażeniem wyjmij rybę z lodówki, by nieco się ogrzała. Dzięki temu równomiernie się Zobacz więcej
przepis z ich wykorzystaniem. Do tego rodzaju potrawy wybieram małe rybki, których nie tylko nie trzeba kroić, ale też szybko się smażą i przechodzą smakiem zalewy. Świetnie też prezentują się w Zobacz więcej
do kategorii tzw ryb błękitnych (obok między innymi anchois, makreli, szproty i ostroboka) rozpowszechnionych w basenie Morza Śródziemnego. Powinny być przygotowane nie więcej niż osiem godzin od Zobacz więcej
gutfut
gutfut Obserwuj blogaObserwujesz bloga
GUTFUT
Risotto z pęczaku z dorszem

Risotto z pęczaku z dorszem 209

0
w 100g: kalorie 174kcal/730kj; białko: 25g; węglowodany: 2,7g; tłuszcze: 5,8g; kwasy tłuszczowe nasycone: 3,3g; wielonienasycone 0,7g (Omega 3 0,6g)). Minerva (firma, której dorsza uwielbiam) Zobacz więcej
białe mięso. Marynata: oliwa extra vergine, oliwa czosnkowa, papryka wędzona. Do tego wino Trisquel, Sauvignon Blanc 2012 – Aresti. Idealne do ceviche. Przyjemna kwasowość, tropikalne aromaty i sporo Zobacz więcej
, ostroboki, krewetki, mątwy, kałamarnice, miętusy, jeżowce, morszczuki, małże czy słuchotki to tylko niewielka część tego z czego słynie Chile. W południowej części kraju w sprzyjającym wilgotnym Zobacz więcej