otręby żytnie

Dziś moją bazą były ekologiczne otręby żytnie. Użyłam ich zamiast mąki i zrobiłam zdrowe i bardzo smaczne babeczki. Składniki: 120 g ekologicznych otrębów żytnich (SYMBIO), 3 łyżki oleju rzepakowego, Zobacz więcej
Firma Kupiec wprowadziła kolejną nowość - Otręby żytnie. Są one niesłychanie zdrowe bo bogate w wiele składników odżywczych i witaminy. Zalecane dzienne spożycie to 10-20 g otrąb. Informacje Zobacz więcej
Te pszenno-żytnie chlebki upieczone w formie bagietek w smaku są podobne do znanych ze sklepu grahamek. Nie ma tutaj jednak mąki graham, a te widoczne brązowe drobinki, to otręby z mąki żytniej. Jest Zobacz więcej
Sałatka owocowa z suszoną śliwką i otrębami żytnimi składniki * 1 łyżka otręby żytnie, * 1 szt gruszka, * 1 szt jabłko, * 5 szt śliwka suszona, * 2 łyżki rodzynki, * sok z cytryny, * miód, * 1 Zobacz więcej
Czasem przychodzi nam ochota na jakieś małe, słodkie co-nieco wtedy sięgamy po niezbyt zdrowe i bardzo kaloryczne ciastka czy batony. Zamiast tego proponuję takie ciasteczka z mąki żytniej i pszennej Zobacz więcej
Isabel Allende 8222 ... » Chleb kukurydziany z otrębami żytnimi Słoneczny chlebek kiedy słońca brak. Chlebek mogą jeść również osoby będą na diecie bezglutenowej jeśli zrezygnują z dodatku otrębów Zobacz więcej
Upiekłam następny chlebek tym razem z otrębami i taki na dwie osoby można powiedzieć jedni]o dniowy bo zostanie zjedzony tego samego dnia. Taki około półkilogramowy chlebuś. 250 g mąki pszennej ty Zobacz więcej
Taką tartę jabłkową robiłam już jakiś czas temu, ale zawieruszyłam gdzieś to zdjęcie, jednak przepis jest moim zdaniem godny uwagi. Jest to w zasadzie pomysł na ciasto jabłkowe, można je przyszykować Zobacz więcej
Dziś kolejny pomysł na zdrowe i dodające dużo pozytywnej energii śniadanie. Tym razem z otrębami żytnimi. Składniki: 4 łyżki otrębów żytnich 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 1 banan Kilka Zobacz więcej
żytnich 1 szklanka mleka sojowego (ja użyłam o smaku waniliowym) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego Banana obieramy ze skórki, jarmuź przemywamy wodą, Wszystkie Zobacz więcej
Śniadanie to podstawa każdego dnia. Powinno być zdrowe i pożywne gdyż wtedy dostarczy nam energii na cały dzień. Polecam bułeczki z mąki gryczanej i otrąb żytnich z twarożkiem, ogórkiem i pomidorem, a Zobacz więcej
wyrastania Chleb pełnoziarnisty pszenny z otrębami żytnimi Składniki: Zaczyn: 45 g zakwasu 150 g Mąki Basi Poznańskiej 150 g wody Mieszamy składniki i pozostawiamy na 12 godzin. Następnie dodajemy: Zobacz więcej
Kolejny pyszny chleb na zakwasie. Prosty i w miarę szybki w przygotowaniu, nie wymaga zaczynu, ale potrzeba 200g zakwasu. Chleb wyszedł bardzo dobry z chrupiącą skórka, która mięknie drugiego dnia . Zobacz więcej
Wiadomo , ze chleb żytni jest zdrowszy od pszennego. Więc czasami i piekę z otrębami. Pysznie smakuje na przykład rybka marynowaną. Składniki : 450 g mąki żytniej (typ 720) 2 łyżeczki suszonych Zobacz więcej
piątek, 06 lipca 2012 10:22 Ciemny żytni chleb z dodatkiem otrębów. Z przepisu otrzymamy nieduży, ale konkretny bochenek chleba o wilgotnym, dość zwartym miąższu i twardej, chrupiącej skórce. Jest Zobacz więcej
otrębów żytnich pół szkl pestek dyni + 2 łyżki do obsypania wierzchu chleba łyżeczka cukru 250 ml ciepłej wody 3 dag świeżych drożdży łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 2łyzki octu winnego duża szczypta Zobacz więcej
Składniki: ziemniaki 10 sztuk, kapusta kiszona 1 szklanka, por 1 mała, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz świeżo mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie 3/4 łyżeczki, otręby żytnie 2 łyżki, Zobacz więcej
Jest to mój drugi chleb jaki piekłam i wyszedł naprawdę smaczny.Trzeba włożyć w niego sporo pracy jeśli chce się zacząć od podstaw. Najpierw kilka dni zajeło mi wyhodowanie zakwasu żytniego,później Zobacz więcej
Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi... Na maślance, z mąki pszennej. Z dodatkiem otrębów pszennych i żynich. Pełen ziaren słonecznika i siemienia lnianego. Dość dobrze się kroi i Zobacz więcej
). BUŁKI NA ZAKWASIE ZE SŁONECZNIKIEM I OTRĘBAMI ŻYTNIMI Składniki (około 10 sztuk): zaczyn (zarabiamy 12 godzin wcześniej) 4 łyżki zakwasu żytniego 1 szklanka mąki żytniej chlebowej 1 szklanka Zobacz więcej