ottolenghi jerusalem

Dominika / Nóż i Widelec
Dominika / Nóż i Widelec Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nóż i Widelec
Helbeh

Helbeh 132

0
{{headerMessage}}
Ciasto z kozieradką. Tak, tak nie przewidziało się Ci, to jeden z głównych składników curry. Ale w słodkim cieście? Czemu nie. Lubię niecodzienne połączenia smakowe. Przepis znalazłam w książce Yotama Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ottolenghi z Jerusalem. Sos jogurtowy: Jogurt wymieszać z czosnkiem roztartym z solą, odstawić w temperaturze pokojowej. Szpinak poddusić do miękkości na oliwie, następnie zrobić w nim cztery Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pochodzi z książki, która od miesięcynie schodzi z mojego kuchennego parapetu (a musicie wiedzieć, że stoją tu tylko najczęściej używane przeze mnie pozycje): "Jerusalem" Yotama Ottolenghiego. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeden z najbardziej popularnych przepisów Yotama Ottolenghi, pochodzący z książki Jerusalem. Bardzo aromatyczne, lekko pikantne danie o orientalnym smaku. Dość lekkie, bardziej sprawdzi się jako Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kolej, teraz, kiedy już ją wypróbowałam wiem, że zrobię ją jeszcze nie raz. Proste połączenie pieczonego kalafiora z prażonymi orzechami, kwaskowym granatem i korzennym dresingiem zawiera w sobie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Róża, kardamon i pistacje tworzą genialne połączenie. Kiedyś upiekłam kardamonowo pistacjowy sernik na kruchym spodzie z warstwą z płatków róż. To było genialne ciasto i fantastyczne połączenie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nigdy nie byłam fanką śmietanowych sosów do makaronu, a przez długi czas nie wpadło mi nawet do głowy, by łączyć makaron z jogurtem. Jest to kolejna rzecz, której nauczył mnie Yotam Ottolenghi - odkąd Zobacz więcej
Tyna
Tyna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
In cooking we trust
Kisir z miętą i granatem

Kisir z miętą i granatem 60

0
{{headerMessage}}
Kisir to bliskowschodnie danie składające się zwykle z bulguru, pomidorów i pietruszki. Wersja z granatem wywodzi się przede wszystkim z Turcji i właśnie taką przygotowałam. Przepis zaczerpnęłam od Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ta sałatka naprawdę powala smakiem. Przynajmniej mnie;D Przepis na nią pochodzi z książki "Jerusalem", autorstwa Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi. Dodatek daktyli do sałatki to dla mnie nowość, ale Zobacz więcej
Tyna
Tyna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
In cooking we trust
Łosoś w sosie chraimeh

Łosoś w sosie chraimeh 89

0
{{headerMessage}}
To danie przygotowywałam już kilkukrotnie i za każdym razem bardzo mi smakowało. Z pewnością zasługuje na to, by podzielić się z Wami przepisem na nie. Znalazłam go w książce "Jerusalem" Yotama Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i przypomniał o jedzonych niedawno, pysznych buraczanych piklach z dodatkiem cynamonu. Buraki traktowałam dotychczas raczej tradycyjnie, odrobiną cukru i octu, i to wystarczało mi do szczęścia. Pikle Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Yotam Ottolenghi jest moim guru kulinarnym. Wiem, wiem, użyłam już tego określenia wcześniej, w odniesieniu do Davida Lebovitza. Nie zmieniłam zdania, bez obaw, David Lebovitz to guru czekoladowe i w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
& hazelnut salad 1 kalafior (ok. 700 g) podzielony na małe różyczki 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łodyga (70 g) selera naciowego (pokrojona w 0,5 cm plastry) 30 g orzechów laskowych 10 g listków Zobacz więcej
gotujzw
gotujzw Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Wojciechem
Nadziewane cebule

Nadziewane cebule 196

1
{{headerMessage}}
"Jerusalem" - książka, która przebojem wdarła sie na pierwsze miejsca w zestawieniach najlepszych pozycji kulinarnych ubiegłego roku. Podchodziłem do niej dość długo, ze wzgledu na trudnośc z dostępem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką książki "Jerusalem" Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi;) W zasadzie każdy przepis z niej zapowiada się doskonale i ma się ochotę wszystkie je Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Pasta z grillowanego bakłażana, z czosnkiem, cytryną i granatem/Burnt Eggplant with Garlic, Lemon and Pomegranate Seeds Składniki: 4 duże bakłażany (1,5 kg) 1 ząbek czosnku skórka starta z cytryny 2 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pacia rzucona na talerz (np. takich, które podawane są m.in. przez Amandę Cohen w nowojorskiej Dirt Candy czy naszego rodaka Marcina Janickiego w londyńskiejMannie- zdjęcia potraw totalnie mnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
powtarzam z uporem maniaka. Dlaczego? Bo jest fenomenalnie pyszna. Trzeba tylko trafić na odpowiednią dynię. Choć w oryginalnym przepisie Yotama Ottolenghizamiast dyni są bataty, ja upodobałam sobie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Trzeba przyznać, że ten sezon letni na blogu wyjątkowo obfitował w dania z użyciem bobu. Szczęśliwie, zawsze możemy zaopatrzyć się w jego mrożoną wersję i cieszyć się daniami takimi jak to poniżej, Zobacz więcej