ottolenghi jerusalem

Ta pyszna szakszuka kuchni żydowskiej pochodzi z książki Yotana Otolenghi "Jerozolima". Danie aromatyczne, pachnące latem, polecam na śniadanie i na obiad, a może na wczesną kolację? Latem używamy Zobacz więcej
Mam nowe postanowienie. Wynika ono z mojej skłonności do chomikowania. Tym razem rzecz się tyczy przepisów zgromadzonych w czeluściach twardego dysku, zaznaczonych w książkach kucharskich, Zobacz więcej
buruuberii
buruuberii Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
jerusalem mixed grill

jerusalem mixed grill 337

słów mazgan i mangal (hebr. מזגן i מנגל) uczy sie czlowiek w Izraelu bardzo szybko. I rownie szybko dochodzi do przekonania, ze bez tych dwoch zyc w Izraelu trudno. Niemal na kazdym budynku wisi Zobacz więcej
lolanta
lolanta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Love Story
Przybierzeli z Jerusalem

Przybierzeli z Jerusalem 154

"Jerusalem" Książka miała swój debiut w zeszłym roku ale dopiero niedawno trafiła w moje ręce. Dwóch autorów: Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi, obaj pochodzący z Jerozolimy. Poznali się dopiero w Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Szakszuka Yotama Ottolenghi

Szakszuka Yotama Ottolenghi 71

oj dawno mnie tutaj nie było...ale nie żałuję bo spędziłam naprawdę wspaniały czas na ogrodzie, z którego niestety trzeba było się wyprowadzić. Jak pisałam wcześniej ogród to takie magiczne miejsce, w Zobacz więcej
Ostatnio trochę czasu spędziłam na studiowaniu książki, którą już Wam przedstawiałam - "Jerusalem". Tym razem jednak czytałam ją pod kątem przygotowań do wyjazdu. Wracam za tydzień, mam nadzieję, że z Zobacz więcej
Czytam jej bloga od początku. Wiem, że jej post jest już gotowy. Pisała go długo, pieczołowicie wygładzając szczegóły. Zrobiła piękne zdjęcia. Ja siadam w ostatniej chwili i naprędce sklecam swoje Zobacz więcej
Crummblle
Crummblle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chili & Tonka
Ryba z Jerusalem

Ryba z Jerusalem 133

Robiłam kiedyś podobną rybę, według dość prostego przepisu i bardzo nam smakowała. Dlatego z ciekawością wypróbowałam recepturę z książki Jerusalem. Ta wersja wymaga nieco więcej zachodu, ale w Zobacz więcej
Wybraliśmy się do parku w poszukiwaniu pierwszych oznak wiosny. Nie ma tego zbyt wiele, no, ale coś tam już drgnęło, coś odpuściło. Być może z powodu tej przedłużającej się zimowej deprechy mam ochotę Zobacz więcej
Crummblle
Crummblle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chili & Tonka
Pieczona dynia z Jerusalem

Pieczona dynia z Jerusalem 95

Są takie potrawy, które przyrządzam z ciekawości. Są takie, które robię po to, żeby wykorzystać do końca pewne składniki. Są też takie, po których nie spodziewam się żadnych fajerwerków. Danie, które Zobacz więcej
Bea
Bea Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bea w Kuchni
Książkowo, z Ottolenghi

Książkowo, z Ottolenghi 74

W poprzednim książkowym wpisie ‘nie zmieściło się’ kilka widocznych na zdjęciu pozycji, dziś więc kilka słów o dwóch spośród nich (a żeby było bardziej kulinarnie, to pod koniec wpisu zapraszam Zobacz więcej
Crummblle
Crummblle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chili & Tonka
Good morning Monsieur Ottolenghi

Good morning Monsieur Ottolenghi 234

Nie przyznam się ile świeczek zdmuchnęłam wczoraj. Długo musiałabym wymieniać, tak jedną po drugiej. Ok, będę szczera – nie było żadnego tortu, ani żadnych świeczek. Tego dnia nie było również Zobacz więcej
Autor:Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi Tytuł:Jerozolima Liczba stron: 320 Liczba przepisów: 120 Liczba zakładek “koniecznie zrobić!”:33 Marzyłam o tej książce odkąd po raz pierwszy zobaczyłam ją na półce Zobacz więcej
Nóż i Widelec: Lunch u Yotama Ottolenghi Strona główna Podałam do stołu Podano mi do stołu Wino Podróże Spis przepisów O mnie Kontakt Lunch u Yotama Ottolenghi For English scrolldown Marzenia są po to Zobacz więcej
World Bread Day 2012: ... » Pieczona dynia, figi, Ottolenghi czwartek, 11 października 2012, gotujebolubi Komentarze Zobacz więcej
Bakłażan todla mnie wybitny tłuszczopijca. Kilka lat temu robiłam musakę ido dziś pamiętam te hektolitry oliwy, które bakłażan chłonął bez najmniejszych oporów. Potem poznałam kilka technik, jak Zobacz więcej
Ostatnio krucho u mnie z czasem. Zdjęcia ze Szwecji czekają grzecznie w kolejce do obróbki, kilka historii leży w głowie, czekając na opisanie. Kwietniowe "lubię" już wynotowane w zeszycie, ale Zobacz więcej
Szukasz pięknie wydanej książki kucharskiej? Książka "Jerozolima" autorstwa Y. Ottolenghi i S. Tamimi z cała pewnością ucieszy każdego miłośnika dobrej kuchni i pięknych zdjęć. Książka w wersji Zobacz więcej
"Jerusalem" Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi to moja ulubiona książka kucharska. Mogłabym wypróbować wszystkie przepisy, które zawiera. I pewnie bym się nie zawiodła. Polecam Wam dziś 2 z niej Zobacz więcej
Książki kucharskiej Jerusalemnikomu już chyba nie trzeba polecać, została uznana za jedną z ciekawszych pozycji na rynku książek kucharskich minionego roku. Ta książka to prawdziwa kulinarna przygoda Zobacz więcej