ottolenghi jerusalem

Ciasto z kozieradką. Tak, tak nie przewidziało się Ci, to jeden z głównych składników curry. Ale w słodkim cieście? Czemu nie. Lubię niecodzienne połączenia smakowe. Przepis znalazłam w książce Yotama Zobacz więcej
Ottolenghi z Jerusalem. Sos jogurtowy: Jogurt wymieszać z czosnkiem roztartym z solą, odstawić w temperaturze pokojowej. Szpinak poddusić do miękkości na oliwie, następnie zrobić w nim cztery Zobacz więcej
pochodzi z książki, która od miesięcynie schodzi z mojego kuchennego parapetu (a musicie wiedzieć, że stoją tu tylko najczęściej używane przeze mnie pozycje): "Jerusalem" Yotama Ottolenghiego. Zobacz więcej
Jeden z najbardziej popularnych przepisów Yotama Ottolenghi, pochodzący z książki Jerusalem. Bardzo aromatyczne, lekko pikantne danie o orientalnym smaku. Dość lekkie, bardziej sprawdzi się jako Zobacz więcej
, postanowiłam, że choć raz w tygodniu ugotuję coś nowego, co w tymże archiwum do tej pory zachomikowałam. Zaczynam od dziś! Sałatka, której przepis dziś podam, pochodzi z magicznego "Jerusalem", Zobacz więcej
minut. W razie konieczności dodać odrobinę wody. Zdjąć rondelek z gazu. Wyjąć kardamon i laskę wanilii. Dodać masło, skondensowane mleko, miód i szczyptę soli. Mieszać do chwili rozpuszczenia się Zobacz więcej
Nigdy nie byłam fanką śmietanowych sosów do makaronu, a przez długi czas nie wpadło mi nawet do głowy, by łączyć makaron z jogurtem. Jest to kolejna rzecz, której nauczył mnie Yotam Ottolenghi - odkąd Zobacz więcej
Kisir to bliskowschodnie danie składające się zwykle z bulguru, pomidorów i pietruszki. Wersja z granatem wywodzi się przede wszystkim z Turcji i właśnie taką przygotowałam. Przepis zaczerpnęłam od Zobacz więcej
Ta sałatka naprawdę powala smakiem. Przynajmniej mnie;D Przepis na nią pochodzi z książki "Jerusalem", autorstwa Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi. Dodatek daktyli do sałatki to dla mnie nowość, ale Zobacz więcej
To danie przygotowywałam już kilkukrotnie i za każdym razem bardzo mi smakowało. Z pewnością zasługuje na to, by podzielić się z Wami przepisem na nie. Znalazłam go w książce "Jerusalem" Yotama Zobacz więcej
Buraczane purée. Eee, powiecie, co może być niezwykłego w zmiksowanych burakach? Powiem wam, co mnie w nich zachwyciło. Na początku zdjęcie. Jak już pisałam w recenzji Jerusalem, fotografie w tej Zobacz więcej
Yotam Ottolenghi jest moim guru kulinarnym. Wiem, wiem, użyłam już tego określenia wcześniej, w odniesieniu do Davida Lebovitza. Nie zmieniłam zdania, bez obaw, David Lebovitz to guru czekoladowe i w Zobacz więcej
orzechy). Orzechy grubo posiekać lub lekko utłuc w moździerzu i wysypać je na kalafiora. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem dobrze wymieszać. Podawać w temperaturze pokojowej. Przepisy Zobacz więcej
gotujzw
gotujzw Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Wojciechem
Nadziewane cebule

Nadziewane cebule 189

1
"Jerusalem" - książka, która przebojem wdarła sie na pierwsze miejsca w zestawieniach najlepszych pozycji kulinarnych ubiegłego roku. Podchodziłem do niej dość długo, ze wzgledu na trudnośc z dostępem Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką książki "Jerusalem" Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi;) W zasadzie każdy przepis z niej zapowiada się doskonale i ma się ochotę wszystkie je Zobacz więcej
"prawdziwą" baba ghanoush - dodaj trochę sezamowej pasty tahini. Jest jedno "ale". Trudno w lecie, kiedy mamy pod dostatkiem bakłażanów, o owoc granatu. Na granat sezon jeszcze przyjdzie. Póki co Zobacz więcej
pacia rzucona na talerz (np. takich, które podawane są m.in. przez Amandę Cohen w nowojorskiej Dirt Candy czy naszego rodaka Marcina Janickiego w londyńskiejMannie- zdjęcia potraw totalnie mnie Zobacz więcej
powtarzam z uporem maniaka. Dlaczego? Bo jest fenomenalnie pyszna. Trzeba tylko trafić na odpowiednią dynię. Choć w oryginalnym przepisie Yotama Ottolenghizamiast dyni są bataty, ja upodobałam sobie Zobacz więcej
Trzeba przyznać, że ten sezon letni na blogu wyjątkowo obfitował w dania z użyciem bobu. Szczęśliwie, zawsze możemy zaopatrzyć się w jego mrożoną wersję i cieszyć się daniami takimi jak to poniżej, Zobacz więcej