Przepis na ottolenghi jerusalem harissa

Yotam Ottolenghi jest moim guru kulinarnym. Wiem, wiem, użyłam już tego określenia wcześniej, w odniesieniu do Davida Lebovitza. Nie zmieniłam zdania, bez obaw, David Lebovitz to guru czekoladowe i w Zobacz więcej
Książki kucharskiej Jerusalemnikomu już chyba nie trzeba polecać, została uznana za jedną z ciekawszych pozycji na rynku książek kucharskich minionego roku. Ta książka to prawdziwa kulinarna przygoda Zobacz więcej
lolanta
lolanta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Love Story
Przybierzeli z Jerusalem

Przybierzeli z Jerusalem 174

"Jerusalem" Książka miała swój debiut w zeszłym roku ale dopiero niedawno trafiła w moje ręce. Dwóch autorów: Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi, obaj pochodzący z Jerozolimy. Poznali się dopiero w Zobacz więcej
Crummblle
Crummblle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chili & Tonka
Good morning Monsieur Ottolenghi

Good morning Monsieur Ottolenghi 271

Nie przyznam się ile świeczek zdmuchnęłam wczoraj. Długo musiałabym wymieniać, tak jedną po drugiej. Ok, będę szczera – nie było żadnego tortu, ani żadnych świeczek. Tego dnia nie było również Zobacz więcej
wydawało mi się, że z cymesem nie mam żadnych ani doświadczeń, ani wspomnień. Myślałam, że znam go tylko i wyłącznie z książek, albo najwyżej z opowieści znajomych. Te opowieści notabene, bez używania Zobacz więcej
Czytam jej bloga od początku. Wiem, że jej post jest już gotowy. Pisała go długo, pieczołowicie wygładzając szczegóły. Zrobiła piękne zdjęcia. Ja siadam w ostatniej chwili i naprędce sklecam swoje Zobacz więcej
Polędwica z dorsza, która miażdży :-) Tak powiedziała moja koleżanka po spróbowaniu. Chodzi oczywiście o polędwicę z dorsza od Tesoro del Mar. Skoro trafił do mnie taki piękny okaz, trzeba było Zobacz więcej
Kiedy z nieba leje się żar... ... i jedyne, o czym marzę to cień i szczypta chłodnej zieleni... ... (najlepiej w sąsiedztwie wody)... ... ostatnie, czego pragnę, to uruchamianie piekarnika. Dlatego Zobacz więcej
Crummblle
Crummblle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chili & Tonka
Pieczona dynia z Jerusalem

Pieczona dynia z Jerusalem 116

Są takie potrawy, które przyrządzam z ciekawości. Są takie, które robię po to, żeby wykorzystać do końca pewne składniki. Są też takie, po których nie spodziewam się żadnych fajerwerków. Danie, które Zobacz więcej
Nóż i Widelec: Lunch u Yotama Ottolenghi Strona główna Podałam do stołu Podano mi do stołu Wino Podróże Spis przepisów O mnie Kontakt Lunch u Yotama Ottolenghi For English scrolldown Marzenia są po to Zobacz więcej
Crummblle
Crummblle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chili & Tonka
Ryba z Jerusalem

Ryba z Jerusalem 146

Robiłam kiedyś podobną rybę, według dość prostego przepisu i bardzo nam smakowała. Dlatego z ciekawością wypróbowałam recepturę z książki Jerusalem. Ta wersja wymaga nieco więcej zachodu, ale w Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Szakszuka Yotama Ottolenghi

Szakszuka Yotama Ottolenghi 105

oj dawno mnie tutaj nie było...ale nie żałuję bo spędziłam naprawdę wspaniały czas na ogrodzie, z którego niestety trzeba było się wyprowadzić. Jak pisałam wcześniej ogród to takie magiczne miejsce, w Zobacz więcej
Mam nowe postanowienie. Wynika ono z mojej skłonności do chomikowania. Tym razem rzecz się tyczy przepisów zgromadzonych w czeluściach twardego dysku, zaznaczonych w książkach kucharskich, Zobacz więcej
Udka z kurczaka z harissą, sosem z wodą różaną i cytrynowym kuskusem To jeden z moich ulubionych obiadów. Udka kurczaka marynowane w harissie – aromatycznej paście z ostrych papryk, kuminu, kolendry i Zobacz więcej
Składniki: pęczek szpinaku (ewentualnie szpinaku i botwiny) cztery jaja 200g jogurtu greckiego duży ząbek czosnku (roztarty z solą) oliwa sól dwie łyżki masła pół łyżeczki słodkiej papryki pół Zobacz więcej
Dominika / Nóż i Widelec
Dominika / Nóż i Widelec Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nóż i Widelec
Helbeh

Helbeh 143

Ciasto z kozieradką. Tak, tak nie przewidziało się Ci, to jeden z głównych składników curry. Ale w słodkim cieście? Czemu nie. Lubię niecodzienne połączenia smakowe. Przepis znalazłam w książce Yotama Zobacz więcej
Któraś z jego książek zawsze jest w pobliżu, leży przy moim łóżku, albo w torbie. Inna zazwyczaj nie wychodzi poza kuchnie, by być blisko miejsc kuchennych zbrodni. Gdyby próbować zdefiniować Zobacz więcej
iwonaqchenne
iwonaqchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog kulinarny
Hummus z harissą

Hummus z harissą 79

Harissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i Zobacz więcej
Szakszuka, tunezyjskie danie, które podbiało cały arabski świat a powoli dociera i do nas. Trudno się temu dziwić, gdyż usmażone, a właściwie ugotowane na miękko jajka w aromatycznym pomidorowym sosie Zobacz więcej
Kiedy w październiku przytaszczyłam do domu"Plenty More"byłam pełna radości i entuzjazmu. Wydawało mi się, że będę je jeść od rana do wieczora, tak jak to było gdy z wypiekami na twarzy studiowałam Zobacz więcej