ovos moles

ZOBACZ TAKŻE:

Na chwilę jeszcze w temacie Aveiro, ale dzisiaj bez przepisu. Tym razem ovos moles. Chyba najbardziej znane słodycze z Aveiro ale tak naprawdę można spróbować w całej Portugalii(moje pierwsze jadłam w Zobacz więcej
I rzeczywiście lekki, co zawdzięcza ubijaniu jajek dość długiemu. Elizabeth ujmuje to tak: godzinę, jeśli ubijanie wykonywane jest ręcznie. Jeśli zaś robi to maszyna, dużo krócej. Biszkop ten jest w Zobacz więcej
Tym razem w stronę Aveiro. Trochę mniej znane niż słynne ovos moles z tego samego miasta, ale pyszne w swojej prostocie raivas. Co prawda, kiedy byłam w Aveiro, tych akurat nie jadłam, ale wszystko Zobacz więcej
Biszkopt, ale nie taki zwykły jak się wydaje. Moim zdaniem trochę inny, ale trzeba spróbować. U nas biszkopt to raczej podstawa do tortów, czy innych deserów. A w Portugalii, często jest jedzony sam Zobacz więcej
je posmarować, pokroić i włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika. Ciasto francuskie, które zbyt długo pozostaje w temperaturze pokojowej, nie urośnie nam. Znane są różne wersje kremu cukierniczego Zobacz więcej
basjula
basjula Obserwuj blogaObserwujesz bloga
BasJulowe pasje
Portugalia na talerzu

Portugalia na talerzu 191

0
piekarni. Obie bułki były smaczne, ale bez większych rewelacji. W Aveiro postanowiliśmy spróbować kolejnej słodkiej przekąski, mianowicie ovos moles. Jest to tradycyjny portugalski przysmak, który Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: