owca z piekarnika

Moja ulubiona rybka pieczona w piekarniku ,żeby nie dokładać kalorii. do tego truskawki na masełku z owocami goji. Pstrąg z smażonymi truskawkami składniki 2 szt pstrąga pieprz cytrynowy, 1 łyżka Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm : Lepiej mieć lwa na czele owiec, niż owcę na czele lwów. Daniel Defoe Robiłam już hummus z różnych przepisów, ale nigdy nie byłam do końca usatysfakcjonowana, natomiast ten przepis Zobacz więcej
czosnek niedźwiedzi oraz doprawiając solą i pieprzem. Następnie dodać jajko i dokładnie wymieszać. Otrzewną dokładnie umyć i osuszyć. Formę do pieczenia (keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia i Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Udziec jagnięcy

Udziec jagnięcy 256

0
gałązki rozmarynu oraz przeciętą w poprzek główkę czosnku, na ziołach ułożyć udziec. W udziec wbić termometr. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni i piec, aż mięso wewnątrz osiągnie 62 Zobacz więcej
Nie każdy lubi baraninę... Mięso ma mocny i specyficzny smak. Ja lubię z grilla, ale czasem zjem też przygotowaną inaczej. Dziś przepis na pulpeciki z owcy z sosem pomidorowym i fetą. :) Składniki : Zobacz więcej
To bardzo wiosenny mazurek. Przypomina on zieloną łąkę, na której pasą się małe bezowe owce. Wielkanocny mazurek z zielonym kremem i bezami – przepis: 200 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 150 g Zobacz więcej
Przeglądałam półkę, na której trzymam wszystkie moje kasze i doszłam do wniosku, że jeszcze ani razu nie zrobiłam posta z pęczakiem. Chwilę się zastanowiłam, jak można go wykorzystać. Moje pole Zobacz więcej
Gdybyśmy mieli lato powiedziała bym że w oscypku zapieczona Jednak teraz nie znajdziemy naszych polskich tradycyjnych oscypków a nawet jeśli znajdziemy coś co nazwane jest oscypkiem to są to nędzne Zobacz więcej
Jesteśmy w pełni sezonu na pyszne warzywa,owce. Teraz smakują najlepiej wyglądają przepięknie i pachną cudnie. Warzywa i owoce możemy podawać na wiele wariantów.Jednym z nich jest podanie sałatki w Zobacz więcej
Super proste, szybkie jogurtowe ciasto z sezonowymi owcami. Mogą to być świeże brzoskwinie, nektarynki czy śliwki. Bardzo dobrze smakuje takie połączenie. 20 dag masła / 20 dag cukru / 6 jajek / 35 Zobacz więcej
Truskawki tego lata są tak tanie, że grzech nie kupić większej ilości i nie zaprawić na zimę. Ostatnio zrobiłam kompoty a dziś truskawki w żelu- coś a'la konfitura z całymi owcami ale o rzadszej Zobacz więcej
jabłko. Owoce polewamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem. Ciasto wyciągamy z lodówki, rwiemy na drobne kawałeczki i układamy na owcach. Naczynie wkładamy do rozgrzanego w 180 stopniach Zobacz więcej
Gruszki i pomarańcza? Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale pomyślałam czemu nie. Na pewno musi być dobre. I się nie pomyliłam :) Moja wariacja tego połączenia to tarta! Lubię ciasta kruche z Zobacz więcej
Deser idealny na lato. Przede wszystkim dlatego, że możemy do niego użyć wszystkich sezonowych owoców, których obecnie mamy pod dostatkiem. Po drugie robimy go bez używania piekarnika! Po trzecie jest Zobacz więcej
kamciss
kamciss Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kamciss-zyciezesmakiem
"American pie" ?

"American pie" ?  308

0
Zawsze usiłuję zrobić ciasto podobne do tego typowego "American Pie". Chciałabym, aby wyszła mi idealna równa góra, ale moje ciasto zawsze jest tak kruche, że nie mogę go ładnie rozwałkować, przenieść Zobacz więcej
vanilla
vanilla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
green plums
szparagi bez gotowania

szparagi bez gotowania 299

0
, a ja nieomalze rozwinelam przed nimi czerwony dywan. I co tu teraz z nimi poczac? W pascie? Quiche? Kiedy Marcinku kreci nosem i chce po prostu! Z wody! Aby (po raz enty) wilk byl syty a owca w Zobacz więcej
najbardziej lubię mąką posypać). i niech tak sobie to ciasto rośnie 10-15 minut. jak ciasto rośnie - przygotowujemy kruszonkę (czyli zagniatamy razem mąkę, cukier, i masło, i powstałe ciasto kruszymy Zobacz więcej
i wykładamy nim wcześniej wysmarowaną i posypaną mąką tortownicę/ formę do tarty o średnicy 25 cm. Ciasto ma zachodzić na bok formy. Wstawiamy ciasto do zamrażalnika lub lodówki, schłodzone zachowa Zobacz więcej
, aromat rumowy i po zmiksowaniu wrzucam odcedzone rodzynki. Przekładam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 60-70 minut. Dzisiaj masy Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Chleb rustykalny

Chleb rustykalny 168

0
Chleb rustykalny Kulinarny aforyzm: Żart winien gryźć jak owca, nie jak wilk. Giovanni Boccaccio Jeszcze przed świętami stałam się szczęśliwym posiadaczem koszyka do wypieku chleba. Jak na razie Zobacz więcej