Przepis na owczy ser, bakłażan

Dawno mnie tu nie było, Magda zabiegana, a ja trochę podróżowałam. Niedługo przygotuję kulinarną relację z mojej podróży. A dziś na szybko, wspaniała przekąska - bakłażany. Oto czego potrzebujemy: Zobacz więcej
W sezonie jesienno-zimowym zajadam się kaszą jaglaną na okrągło. Na słodko i słono. Na zimno i na ciepło. Poszukując urozmaicenia dotychczasowych posiłków przygotowałam moje ulubione warzywa: cukinię, Zobacz więcej
Dziś zapraszam Was na pyszne i ekspresowe danie. Makaronowe kokardki z pastą z bakłażana, papryką i serem dojrzewającym od Owcza Kraina. Często w prostocie tkwi siła. A nie ma nic prostszego i Zobacz więcej
Teraz będzie o bakłażanie. Króluje w kuchni śródziemnomorskiej, włoskiej, greckiej, hiszpańskiej, zmieniają się tylko przyprawy i rodzaje oliwy używane do przyrządzania dań z użyciem bakłażana. Nie Zobacz więcej
W tym roku trafiam na wyjątkowo dobre i smaczne warzywa. Pękate cukinie oraz bakłażany, smukła fasolka szparagowa, jędrny bób, chrupkie ogórki czy słodkie pomidory w różnych kolorach i różnej Zobacz więcej
Dziś zapraszam Was na pyszne spaghetti w paprykowo-pomidorowym sosie z serem owczym od Owcza Kraina. Szybki, pyszny obiad pełen smaków. Jeśli jeszcze nie próbowaliście sera owczego, to zachęcam Was do Zobacz więcej
Halloumi to cypryjski ser tradycyjnie produkowany z mleka koziego i owczego. Odkryłam go dzięki książce Gordona Ramsaya "Kuchnie Świata", tam figuruje w dziale Kuchnia Grecka. Ten ser to było odkrycie Zobacz więcej
Uwielbiam lato nie tylko za wakacje, wysokie temperatury i możliwość spędzania czasu na świeżym powietrzu, ile tylko się da. Lato daje nam także ogromne możliwości kulinarne w postaci świeżych i Zobacz więcej
Wróciłam z wakacji z głową pełną pomysłów na nowe dania. Za moment wrzucę obiecaną próbę z lawendą, na razie w formie biszkoptów, a poniżej ratatouille w formie zapiekanki. Na południu Francuzi jedzą Zobacz więcej
Taka sobie sałatka, którą w któryś dzień w tym lub zeszłym tygodniu zabrałam do pracy. Zestawienie wszelkiego dobra dostępnego w lodówce ;) To mój typowy sposób przygotowania sałatki: zajrzeć do Zobacz więcej
Zaległe casserole z bakłażana, to przepis który przeleżał kilka dobrych tygodni w archiwum. Cudowne wspomnienie cieplutkiego słoneczka z Krety. Danie znalazłam w książce, którą kupiłam w wiosce Kritsa Zobacz więcej
Dzisiaj nie będę się rozpisywać, bo czeka mnie jeszcze trochę pracy w ogrodzie - mam dla was błyskawiczną zakąskę, więc i wpis będzie błyskawiczny. Potrzebny będzie bakłażan i świeży kozi ser, bo Zobacz więcej
W pięknych okolicznościach przyrody, w których się aktualnie znajduję, jeść mi się nie chce prawie w ogóle. W zasadzie wystarczy mi rano kawa i croissant i reszty mogłoby nie być. Jakby powiedział mój Zobacz więcej
Halloumi to najlepszy ser ever. Zdecydowanie mój faworyt. Pochodzi z Cypru i uważany jest za perłę wśród serów śródziemnomorskich. Nic dziwnego, że polubił się z moimi kubkami smakowymi - uwielbiam Zobacz więcej
lucynako
lucynako Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czary gary
SPAGHETTI ZAPIEKANE Z BAKŁAŻANAMI

SPAGHETTI ZAPIEKANE Z BAKŁAŻANAMI 78

Spaghetti inaczej :)... czyli zapiekane z delikatnymi bakłażanami w sosie pomidorowym i z dodatkiem owczego sera. 1 opakowanie makaronu spaghetti , 3 bakłażany, 1 puszka pomidorów w zalewie ( 400 g.) Zobacz więcej
Pomidory lubię na wszystkie możliwe sposoby, przede wszystkim świeże, te jadam ze wszystkim i do wszystkiego, także same, lekko posypane solą, pieprzem i skropione oliwą. Moje ukochane, obowiązkowe Zobacz więcej
sliwkawegierkablog
sliwkawegierkablog Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
śliwka węgierka
Ser Halloumi

Ser Halloumi 696

Ser Halloumi Ser Halloumi – cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, często z dodatkiem mięty. Jest to ser półtwardy, o białym kolorze, cechujący się Zobacz więcej
Sałatka z owczym serem i pstrągiem Owczy ser, w odróżnieniu od sera z mleka krowiego, nie powoduje u mnie alergii pokarmowej, więc tak jak wyroby z koziego mleka jest mile widziany na naszym stole. Zobacz więcej
Często wspominam moje pierwsze spotkanie z francuskim Banonem, tę totalną niespójność odrażającego ze wszech miar aromatu z delikatnością smaku tego sera, z lubością wracam do chwili w której włoski Zobacz więcej
Kasia Karakaya
Kasia Karakaya Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaBezGranic
Sakiewki z baklazana

Sakiewki z baklazana 46

Sakiewki z baklazana z owczym serem. Skladniki: 3-4 podluzne baklazany 100 g owczego sera pomidor sol, pieprz papryka zielona jogurt czosnek - opcjonalnie Baklazany myjemy i kroimy w paski wzdluz. Nie Zobacz więcej