owidiusz

ZOBACZ TAKŻE:

Salceson Ozorkowy Arkadiusza Składniki: - 1kg ozorków wieprzowych - 5 szt golonek wieprzowych - 1kg serc wieprzowych - 1,5 kg boczku lub podgardla - Czosnek - Ziele angielskie mielone - Pieprz - Sól Zobacz więcej
Wątrobianka wg. Arkadiusza Składniki: - 5 kg wszystkiego czyli podgardle, boczek, okrawki z łopatki z fajnymi przerostami mięsa, - 1,5kg wątroby wieprzowej, - 0,5 kg wątroby baraniej, - 5 czerstwych Zobacz więcej
Szynka prasowana wg. Arkadiusza Składniki: - łopatka wieprzowa - peklosól 20g/kg - żelatyna - pieprz, listek laurowy Mięskoz łopatki kl 1 usuwamy błony ścięgna, pelkujemy na sucho u mnie 3 dni Zobacz więcej
Sos żurawinowy wg. Arkadiusza Składniki: - 300gr żurawiny, - szklanka czerwonego wina (merlot) - 0,5 szklanki cukru, - jedna czerwona cebula - cytryna - pieprz, sól Cebulę pokroić w piórka, dodać, Zobacz więcej
Kiełbasa biała Arkadiusza Surowiec to cała łopatka i podgardle 10 kg kl 3 7 kg kl 2 10 kg kl 1 Kl 3 mielimy na drobnym sitku Kl 2 na średnim Kl 1 50%mięsa na średnim a 50%szarpakiem Przyprawy Sól Zobacz więcej
Peklujemy na mokro wg tabeli Dziadka, 9 dni w temper 6/7 stopni z uwagi na to że nasza gicz jest z kością robimy nastrzyk blisko kości co drugi dzień. Po peklowaniu usuwamy z naszej giczy błonki i Zobacz więcej
Kiszka ziemniaczana wg. Arkadiusza Składniki: - 4 kg ziemniaków - boczek (ilość wedle uznania) - skrawki szynki - 3 jaja - 3 cebule - czosnek 6 ząbków - pieprz, sól, majeranek - troszkę mąki 3kg Zobacz więcej
Mielonka drobiowa wg. Arkadiusz Składniki: - dwa uda z indyka - 0.5kg piersi z kurczaka, - sól morska 20gr na kg, - pieprz, Uda indycze obieramy i kroimy na małą kostkę to samo z piersiami z Zobacz więcej
Kiełbasa gospodorza Arkadiusza Składniki - 1,5 kg polędwicy - 2 kg mięsa z łopatki kl I - 1,5 kg mięsa z łopatki z przerostami tłuszczu, boczku, podgardla - 1 kg słoniny - przyprawy: majeranek, Zobacz więcej
Szyneczka z indyka wg. Arkadiusza - 3 szt udziec indyczy, - peklosól 24gr na kg, - biały pieprz z ręki sypany, - kolendra zmielona, - odrobina mąki, - jeszcze mniejsza drobina żelatyny Mięsko Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Powidła

Powidła 22040

Idealny przepis na klasyczne powidła śliwkowe Ilość: około 4 - 5 słoików 300 ml Składniki: 1 kg śliwek węgierek zwykłych 0,5 kg cukru Przygotowanie: Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy z nich Zobacz więcej
Konserwa z wędzonej makreli w wykonaniu Arkadiusza 6 sztuk wędzonej makreli Wielka puszka pomidorów 4 wielkie cebule Jeden sweet chilli sauce sos Ziele angielskie zmielone Kolendra mielona odrobina Zobacz więcej
Serek a'la Almette z siekaną pietruszką i bazylią Arkadiusza - 1 kg jogurt Grecki - świeża pietruszka i bazylia - pieprz - sól morska - czerwona papryka w proszku Pietruszkę i Bazylię siekamy drobno Zobacz więcej
"Apetyt" to książka, którą osoby lubiące gotować, gotujące czy takie ,które fascynuje gotowanie powinny przeczytać (choć nie tylko one bo lektura tej książki może pobudzićnaszą wyobraźnię :)Jednak Zobacz więcej
Just a SALAD
Just a SALAD Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just a SALAD
… I POWIDŁO

… I POWIDŁO 46

Przedstawiam Wam pełen rozmaitości półmisek, gdzie odnajdziecie owoce, warzywa, ser, mięso, bakalie i… śliwkowe powidła. To wyśmienite daniełączące mnóstwo smaków i kolorów, które tworzą spójną Zobacz więcej
Piernik wypełniony suszonymi śliwkami, przełożony powidłami śliwkowymi, z dużą ilością korzennych przypraw ma zdecydowany smak. Jest bardzo aromatyczny, pulchny i wilgotny. Pieczony na miodzie Zobacz więcej
joanna święch
joanna święch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowy Smak Jedzenia
powidła z dyni

powidła z dyni 20

składniki: ok. 1000 g dyni, obranej sok z 2 cytryn 400 g cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru 250 ml wody opcjonalnie: parę goździków wykonanie: Dynię kroimy na mniejsze kawałeczki, przekładamy do garna, Zobacz więcej
Po lekturze "Obudź się, Kopciuszku" powinnam opublikować jakiś przepis z kuchni góralskiej, ale np. na moskole z bryndzą przyjdzie jeszcze czas. Tymczasem karnawał w pełni, więc podaję przepis na Zobacz więcej
potarzyna
potarzyna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W starej kuchni
Powidła

Powidła 9918

Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast przez Autorkę 365 obiadów, Warszawa nakładem autorki Po szczytach słodyczy, jakie osiągnęłam przy produkcji galaretki Zobacz więcej
SKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 150 ml powideł z gruszek i imbiru własnej roboty 1 00 ml dżemu wiśniowego własnej roboty 3 łyżki skórki z pomarańczy Cukier trzcinowy do posypania SPOSÓB Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: