Na żywo sos jest bardziej różowy, choć na zdjęciu niestety bliżej mu do brązu. ;) Ozory, szczególnie wołowe, to źródło bardzo dużej ilości sodu oraz oczywiście białka. Ten rodzaj mięsa wciąż wiele
Zobacz więcej
ozór wołowy peklowany w galarecie skąd wziąć peklowane mięso - najlepiej samemu to zrobić. są trzy metody peklowania: nacieranie, nastrzykiwanie i moczenie w solance. wczoraj podałam instrukcję tej
Zobacz więcej
Gdy zostałam poproszona o ciekawy przepis na wołowy ozór, postanowiłam wykorzystać moje europejskie doświadczenie. Co ciekawe, w Europie ozór nie jest uważany za smakołyk, inaczej niż na Ukrainie.
Zobacz więcej
Nie każdy lubi ozory , ale te są super . Robię je na wyjątkowe okazje, mam ten przepis od mojej przyjaciółki. Jest to zapomniane danie a szkoda, ozory są bardzo dobre, po oczyszczeniu są tak samo
Zobacz więcej
OZÓR WOŁOWY W SOSIE CHRZANOWYM Składniki: 1 ozór wołowy (około 1 kg) 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula (przekrojona na pół) Kawałek selera Kawałek pora 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 3 łyżki
Zobacz więcej
ozory w sosie chrzanowym... Kolejny przepis z babcinego zestawu klasyków... Jeden z moich ulubionych. Danie to pojawiało się na prawie każdym spotkaniu rodzinnym, imieninowym, świątecznym. Nie wiem,
Zobacz więcej
Ozory to niedoceniana część tuszy, wołowej lub wieprzowej. Zalicza się je do tzw. Piątej Ćwiartki czyli podrobów, a te przez wiele osób uważane są za coś gorszego, nie wartego uwagi. Nic bardziej
Zobacz więcej
Ozory w sosie śmietanowo-chrzanowym. Zastanawiam się, ilu z Was, lubi ozory? Spotkałem się ze skrajnymi opinia od zachwytu nad delikatnością i wyszukanym smakiem tej potrawy do zupełnego odrzucenia
Zobacz więcej
ozór w szarym sosie Jest to danie dla prawdziwych koneserów, ale i ci którzy zdecydują się po raz pierwszy spróbować ozora, w aromatycznym szarym sosie, z pewnością zrozumieją dlaczego dawniej,
Zobacz więcej
Lubię ozory czy to wieprzowe czy wołowe jednakże jest z nimi trochę zabawy i nieczęsto je robię. Jednak jak już zrobię to smak i aromat roznosi się w całym domu i zawsze zjem za dużo tak jakbym
Zobacz więcej
Ozorkowego tematu ciąg dalszy bo skoro już ugotowałam ozora to trzeba go jakoś podać. Zawsze lubiłam gotowane mięso z rosołu więc z ozorkiem nie mam problemu. Lubię pokroić go w cienkie plasterki i
Zobacz więcej
Beef tongue with horseradish sauce and lemon jam. Z ozorami jest tak. Większość ich nie jada, nawet nie wie czy jest dobry albo niesmaczny i po prostu mówi, że nie lubi. W sklepach trudno kupić ozory,
Zobacz więcej
To jedna z takich potraw, którą niektórzy obchodzą się z daleka. Nazwa, wygląd nie skłania do przyrządzenie. I tu błąd. Dobrze przygotowany ozór jest przepyszny. Bardzo delikatny. Mogę tylko polecić.
Zobacz więcej
duszone ozorki i lekko obsmażona wątróbka drobiowa to moje ulubione podroby. Nie wymagają skomplikowanych przygotowań, by były delikatne. Ozorki już kilkakrotnie wystąpiły na blogu i widzę, że pora
Zobacz więcej
Jak myślicie, jakie to mięsko? Lubicie ozory wołowe? A ozory wołowe z pieczarkami i orzechami? Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia to zachęcam do wypróbowania, nie pożałujecie Składniki
Zobacz więcej
Od dawna miałam ochotę na ozór wołowy. Od lat go nie jadłam. Ostatnio jak byłam taaaaka mała, pamiętam, że mama go zrobiła i było to bardzo delikatne mięso. W końcu trafiła się okazja i się
Zobacz więcej
Policzki wołowe to, jak sama nazwa wskazuje, mięśnie policzkowe krowy. Są bardzo twarde i niezwykle chude. Na szczęście, długie pieczenie działa na ich korzyść i sprawia, że mięso staje się niezwykle
Zobacz więcej
Znasz pojęcie piątej ćwiartki? Mówi się, że to nowy trend w polskiej kuchni. Z opowieści ludzi trochę starszych ode mnie wiem jednak, iż to żaden nowy trend, tylko odkurzenie starych, dobrych
Zobacz więcej
Myślę, ze nie każdy z Was jadł to danie i myślę, że nie każdy by chciał po usłyszeniu samej nazwy. Ja jednak pochodzę z rodziny, w której danie to cieszyło się i cieszy gronem amatorów, do których
Zobacz więcej
Ozory do tej pory próbowałam tylko w restauracjach -wsosie chrzanowym smakowały mi zawsze wyśmienicie. Delikatne a jednak zwarte mięsko, pycha. Postanowiłam przygotować ozory samodzielnie, co okazało
Zobacz więcej