ZOBACZ TAKŻE:
Pączki są wyrobem cukierniczym, który przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego z mąki pszennej. Charakteryzuje je okrągły, lekko spłaszczony kształt oraz ciemnozłoty kolor. Do smażenia pączków wykorzystuje się smalec, olej lub masło klarowane. Można je także upiec. Najczęściej nadziewa się pączki konfiturą lub marmoladą, ale również popularne są te z dodatkiem budyniu, likieru czy czekolady. Wierzch pączków można posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem. Świetnie smakują także z dodatkiem polewy czekoladowej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Początkowo pączki nie były słodkim wypiekiem. W Polsce nadziewano je np. słoniną. Słodki pączek pojawił się u nas dopiero około XVI wieku i został zapożyczony prawdopodobnie z kuchni arabskiej. Współcześnie pączki na stałe zagościły w naszej rodzimej tradycji. Spożywane są przede wszystkim w Tłusty Czwartek. Istnieje przesąd, że kto nie zje tego dnia chociaż jednego pączka, nie będzie mu się wiodło.
Istnieje wiele odmian pączków, w zależności od regionu naszego kraju czy świata. W Polsce idealne pączki powinny być smażone na głębokim tłuszczu i mieć puszystą konsystencję. Pączek powinien mieć także jasną obwódkę dookoła, co świadczy o smażeniu go na świeżym tłuszczu. Z kolei w Niemczech czy Francji pączki smaży się tylko przez kilkadziesiąt sekund, dzięki czemu tłuszcz się wsiąka aż tak bardzo do środka i pączki nie są aż tak tłuste. Na Węgrzech przygotowuje się z kolei pączki bez nadzienia. W Stanach Zjednoczonych przyjmują one formę oponki (donut). Do przygotowania tradycyjnych pączków potrzebujemy składników na ciasto, nadzienia, tłuszczu do smażenia i cukru pudru lub lukru do ozdobienia wierzchu każdego pączka. Ciasto przygotowujemy, mieszając ze sobą (najlepiej w melakserze) mąkę pszenną, suche lub świeże drożdże, cukier, mleko, żółtka, jedno całe jajko, olej, spirytus, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz sól. Po wyrobieniu ciasta na gładką masę przekładamy je do miski i odstawiamy na około godzinę, aby ładnie wyrosło. Następnie dzielimy cisto na mniejsze kawałki, z których formujemy kule. Na wierzchu każdej z nich kładziemy łyżkę ulubionej konfitury i zlepiamy tak, aby nadzienie nie wypłynęło na zewnątrz pączka. Ewentualnie konfiturę możemy wstrzyknąć do środka pączków za pomocą strzykawki lub rękawa cukierniczego. Nadziane pączki odkładamy na około pół godziny, aby podwoiły swoją objętość. Następnie smażymy je na głębokim tłuszczu, aż nabiorą pięknego ciemnozłotego koloru i odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Mniej popularnym przepisem, ale na pewno znacznie zdrowszym jest przepis na pieczone pączki. Aby je przygotować, najpierw należy ugnieść gładkie i elastyczne ciasto. Mąkę mieszamy z drożdżami, a następnie dodajemy mleko, roztopione masło, drobny cukier do wypieków, jajka i odrobinę soli. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy z niego koła za pomocą szklanki. W każdym kole wycinamy kolejne mniejsze, aby powstał kształt oponek. Pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, a następnie pieczemy przez około 10 minut w 180 stopniach. Do tego typu pączków świetnie pasuje polewa przygotowana z roztopionego masła połączonego z cukrem i cynamonem.
Ciasto na pączki możemy formować także w mini pączusie, idealne na jeden kęs. Śmiało możemy sięgać także po przepisy na amerykańskie pączki z dziurką. Do ich przygotowania możemy użyć specjalnej formy do donutów, którą wkłada się do piekarnika. Gotowe oponki można przyozdobić kolorowym lukrem i posypać posypką. Są one uwielbiane szczególnie przez dzieci ze względu na ciekawy kształt i kolory lukru (różowe, niebieskie).
Innym ciekawym przepisem jest przepis na pączki wiedeńskie, przygotowywane na bazie ciasta parzonego. Do przygotowania tych pączków potrzebujemy jednak znacznie więcej czasu, są bowiem dość pracochłonne. Bez względu jednak na sposób przygotowania, pączki cieszą się ogromną popularnością na całym świecie i posiadają ogromne grono wielbicieli. Należy jednak pamiętać, że jest to wypiek wysokokaloryczny i tłusty, dlatego nie należy spożywać go w zbyt dużych ilościach.