paczuszki z ciasta filo

Z braku czasu dodaję tylko zdjęcia, przepis późnym wieczorem... lub jutro :) Paczuszki z ciasta filo nadziane kokosową ricottą* i śliwką / prażonym masłem migdałowym i gruszką oraz żurawiną Zobacz więcej
Jako że zostały mi jeszcze dwa arkusze ciasta filo, postanowiłam z nim trochę poeksperymentować, tym razem na słodko. Tak powstały te paczuszki, które zniknęły ze stołu w mgnieniu oka :) Ja akurat Zobacz więcej
Ciasto filo jest fascynujące. Oryginalna pisownia to śliczne "phyllo", co po grecku znaczy "liść". Nie podjęłabym się domowej produkcji filo, bo wymaga bardzo dużo czasu, cierpliwości, naprawdę Zobacz więcej
Niedawno kupiłam gotowe płaty z ciasta filo. Czekały w lodówce chyba z tydzień, zanim odważyłam się coś z nimi zrobić. Dużo się naczytałam, że często nie wychodzi, jest za suche itp. Jednak mi się z Zobacz więcej
zmieniają, gotowe danie przybieranajprzeróżniejszeformy ikształty.Częstorobione jest w formie zapiekanki wżaroodpornymnaczyniu (kilka warstw ciasta, nadzienie i kilka warstw ciasta), w formie Zobacz więcej
Szybki i prosty przepis na pyszną przekąskę. Fast and easy recipe for a delicious snack. Paczuszki z ciasta filo z Parmezanem (na podstawie "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay) Składniki 4 Zobacz więcej
Liczba porcji: &nbsp 1 paczka ciasta filo - 10 arkuszy100 g masła Nadzienie szpinakowe: 350 g świeżego szpinaku, np odmiany baby250 g serka ricotta3 łyżki oleju2 ząbki czosnku1 szczypta gałki Zobacz więcej
cosdobrego
cosdobrego Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coś dobrego
Ciastko

Ciastko 262

0
Czasem lubię pobawić się formą, fakturą i zaskoczyć smakiem. Stąd dzisiejsze ciastko. Trochę nieoczywiste, smażone, niezwykle aromatyczne. Wymyśliłam je sobie. Uzupełniłam brakujące składniki. I było Zobacz więcej
Nigdy nie miałam do czynienia z ciastem filo, a przynajmniej bardzo długo się do niego zabierałam. A szkoda, bo jest fantastyczne ! Podobne do francuskiego, jednak ma dużo mniej tłuszczu i może Zobacz więcej
uroków, tłumiąc narzekanie i zły nastrój. Po paczuszkach z truskawkami zostało mi jeszcze ciasto filo, które jak dla mnie, jeszcze lepiej sprawdziło się w tym pomyśle, który podpatrzyłam na kwestii Zobacz więcej
asiks
asiks Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mind Your Food
Samosy ze szpinakiem

Samosy ze szpinakiem 340

0
Samosy to fajna przekąska na wieczór z przyjaciółmi albo na kolację, jeśli podamy je np. z sałatą. Z nadzieniem możemy szaleć do woli, ja tym razem postawiłam na proste połączenie szpinaku i sera Zobacz więcej
. Składniki 4 duże płaty ciasta filo 300 g fety 4 łyżeczki miodu (genialny jest tymiankowy) 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki suszonego oregano kilka gałązek tymianku świeżego oliwa do smarowania ciasta i Zobacz więcej
gibon
gibon Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakmojegozycia
Łosoś w cieście filo

Łosoś w cieście filo 272

0
Składniki dla 2 osób: 400 g filetu z łososia norweskiego 2/3 szkl. oliwek czarnych 0,5 szkl. suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól, pieprz 3 arkusze ciasta filo 2 łyżki masła Oliwki zmiel razem z Zobacz więcej
W piątek powędrowałam na targ. A tam... od razu wypatrzyłam szparagi. Uwielbiam je! Przygotowane najprościej czyli zwyczajnie ugotowane.. Do tego przygotowałam paczuszki z łososiem z ciasta filo. No Zobacz więcej
MAgda
MAgda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Silver Teaspoon
Bastilla

Bastilla 129

3
Bastilla (lub pastilla) to pyszne danie kuchni marokańskiej. Składa się z chrupiącego ciasta (filo lub francuskiego), mięsnego farszu i oprószonego cukrem i cynamonem. Lubię je podawać w miniwersjach, Zobacz więcej
kabamaiga
kabamaiga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
sto kolorów kuchni
Spanakopita

Spanakopita 96

0
Przy tym przepisie zakochałam się w cieście filo. Wydaje mi się, że potrzebuje ono jednak masła, a nie oleju. Do tego temperatura pieczenia jest istotna. Tutaj była idealna. Spakanopita, którą Zobacz więcej
Dzisiaj przygotowałam danie, które może wydawać się trudne w wykonaniu, a jest wręcz banalne. Jest dość sporo przepisów na sakiewki z łososiem, ja uwielbiam ten, który Wam przedstawię. Jeśli tylko Zobacz więcej
Są takie w życiu każdej kobiety kiedy ma się ochotę rzucić na wszystkie czekolady świata z planem pochłonięcia wszystkiego. No więc ten dzień taki nie był. Miałam ochotę na coś drobnego, wykwintnego, Zobacz więcej
Pierogi z ciasta filo z kapustą i grzybami gru 14, 2012 Wigilijne pierogi pachnące grzybami, w cieniutkim cieście.Takie robiła moja mama i obie babcie. Przepisy na te świąteczne pyszności są Zobacz więcej
Dziś przedstawiam strasznie szybkie danie, można to nazwać lekka pizzą, albo po prostu ciastem z warzywami. Do przygotowania potrawy potrzeba gotowego ciasta kruchego lub filo. Bardziej sprawdza się Zobacz więcej