paczuszki z ciasta filo

Witajcie :-) Dziś przepis na szybki obiad, kolację jak kto woli. Salami, papryka, cukinia, suszony pomidor i mozzarella. To wszystko zawinięte w ciasto filo. To ciasto robiłam i próbowałam po raz Zobacz więcej
Dziś kolejne ciastka z ciasta filo. Nadzienie daktylowe jest o tyle ciekawe, że nie trzeba dodawać do niego dodatkowo cukru - daktyle są na tyle słodkie, że wystarczą, by uzyskać całkiem smaczny Zobacz więcej
Gdy zobaczyłam ten przepis na ciasto filo z masą migdałową i truskawkami, pomyślałam, że muszę go wypróbować. Identyczną masę migdałową wykorzystałam już kiedyś w cieście galette des rois Zobacz więcej
Zapraszam na chrupiące sakiewki z pysznym nadzieniem szpinakowym. Składniki: 300 g ciasta filo 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szkl oleju rzepakowego 125 g Zobacz więcej
Składniki ( 24szt.): 80-100g roztopionego masła 1 łyżka oleju np. rzepakowego 8 arkuszy ciasta filo 1 szklanka orzechów np. włoskich szklanki niesolonych pistacji ( dałam mix włoskich i laskowych) Zobacz więcej
Jako że zostały mi jeszcze dwa arkusze ciasta filo, postanowiłam z nim trochę poeksperymentować, tym razem na słodko. Tak powstały te paczuszki, które zniknęły ze stołu w mgnieniu oka :) Ja akurat Zobacz więcej
Ciasto filo jest fascynujące. Oryginalna pisownia to śliczne "phyllo", co po grecku znaczy "liść". Nie podjęłabym się domowej produkcji filo, bo wymaga bardzo dużo czasu, cierpliwości, naprawdę Zobacz więcej
Sandra
Sandra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poranek na słodko
687. Paczuszki z ciasta filo!

687. Paczuszki z ciasta filo! 121

Z braku czasu dodaję tylko zdjęcia, przepis późnym wieczorem... lub jutro :) Paczuszki z ciasta filo nadziane kokosową ricottą* i śliwką / prażonym masłem migdałowym i gruszką oraz żurawiną Zobacz więcej
Pierożki samosa z ciasta filo : Nerdy Cookin' Nerdy cookin’ Nerdy walkin’ Nerdy thinkin’ Kuchnia Gdańska Wszystkie wpisy O mnie / współpraca Pierożki samosa z ciasta filo Nerdy, 12 marca 2017 Pierwszy Zobacz więcej
Liczba porcji: &nbsp 1 paczka ciasta filo - 10 arkuszy100 g masła Nadzienie szpinakowe: 350 g świeżego szpinaku, np odmiany baby250 g serka ricotta3 łyżki oleju2 ząbki czosnku1 szczypta gałki Zobacz więcej
Niedawno kupiłam gotowe płaty z ciasta filo. Czekały w lodówce chyba z tydzień, zanim odważyłam się coś z nimi zrobić. Dużo się naczytałam, że często nie wychodzi, jest za suche itp. Jednak mi się z Zobacz więcej
Filo (lub fyllo, z gr.φύλλο „liść”) – rodzaj bardzo cienkiego, niedrożdżowego ciasta warstwowego wykorzystywanego w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Choć kojarzone głównie z kuchnią Zobacz więcej
w.dorecka
w.dorecka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Krokusowy dom
Pączuszki

Pączuszki 33

Krokusowy dom: Pączuszki Krokusowy dom Blog kulinarny powstały z pasji do gotowania. środa, 22 lutego 2017 Pączuszki Oto kolejna propozycja słodkości na Tłusty czwartek - małe pyszne pączuszki. Ich Zobacz więcej
Ciasto filo to jedno z ciast, z którymi nie warto męczyć się w domu. Przygotowanie go w domowych warunkach jest bardzo trudne i pracochłonne. Jego gotowa, sklepowa wersja jest naprawdę bardzo dobra. Zobacz więcej
Dzisiaj kolejna greckaprzekąska,Spanakopita, czylidosłownie‘ciasto ze szpinakiem’. Tak jak w przypadku innych meze,możebyćserwowanajakoprzystawka,przekąskalubgłównedanie. Równie dobrze smakuje na Zobacz więcej
Szybki i prosty przepis na pyszną przekąskę. Fast and easy recipe for a delicious snack. Paczuszki z ciasta filo z Parmezanem (na podstawie "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay) Składniki 4 Zobacz więcej
Codzienność bywa trudna i męcząca. Czasem jesteśmy tak zmęczeni, że nie chce się nawet wyjść do knajpy. W takie dni lubię zaszyć się w kuchni i przygotować coś prostego, pysznego i efektownego na Zobacz więcej
Składniki dla 4 osób: • opakowanie ciasta filo • 250 g masła Farsz • 2 filety zkaczki • kilka łyżek mrożonej włoszczyzny • ząbek czosnku • 1 gałązka rozmarynu • natka pietruszki • świeży tymianek • Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
szarlotka z ciasta filo

szarlotka z ciasta filo 2803

Jabłka karmelizowane na maśle z dodatkiem cukru, wanilii i cynamonu, pieczone z dodatkiem ciasteczek amarettini, a wszystko to otulone w maślane, chrupkie ciasto filo. Ciasto doskonale smakuje na Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CooLinarNy
Ciasto filo

Ciasto filo 5362

Praca z ciastem filo nie jest tak trudna, ale na pewno wymaga troszkę więcej czasu i cierpliwości. Zanim się je odpakuję trzeba przygotować sobie miejsce pracy. Musicie więc mieć gotowy farsz, Zobacz więcej