paczuszki z ciasta filo

{{headerMessage}}
Z braku czasu dodaję tylko zdjęcia, przepis późnym wieczorem... lub jutro :) Paczuszki z ciasta filo nadziane kokosową ricottą* i śliwką / prażonym masłem migdałowym i gruszką oraz żurawiną Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jako że zostały mi jeszcze dwa arkusze ciasta filo, postanowiłam z nim trochę poeksperymentować, tym razem na słodko. Tak powstały te paczuszki, które zniknęły ze stołu w mgnieniu oka :) Ja akurat Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto filo jest fascynujące. Oryginalna pisownia to śliczne "phyllo", co po grecku znaczy "liść". Nie podjęłabym się domowej produkcji filo, bo wymaga bardzo dużo czasu, cierpliwości, naprawdę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Niedawno kupiłam gotowe płaty z ciasta filo. Czekały w lodówce chyba z tydzień, zanim odważyłam się coś z nimi zrobić. Dużo się naczytałam, że często nie wychodzi, jest za suche itp. Jednak mi się z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zmieniają, gotowe danie przybieranajprzeróżniejszeformy ikształty.Częstorobione jest w formie zapiekanki wżaroodpornymnaczyniu (kilka warstw ciasta, nadzienie i kilka warstw ciasta), w formie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
znów przeciąć trójkąty na pół. Kontynuować z resztą ciasta. Na patelni rozgrzać olej lub resztę masła. Smażyć trójkąty z każdej strony aż nabiorą złotego koloru. Wyłożyć na papierowy ręcznik. Podawać Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Liczba porcji: &nbsp 1 paczka ciasta filo - 10 arkuszy100 g masła Nadzienie szpinakowe: 350 g świeżego szpinaku, np odmiany baby250 g serka ricotta3 łyżki oleju2 ząbki czosnku1 szczypta gałki Zobacz więcej
cosdobrego
cosdobrego Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coś dobrego
Ciastko

Ciastko 270

0
{{headerMessage}}
Czasem lubię pobawić się formą, fakturą i zaskoczyć smakiem. Stąd dzisiejsze ciastko. Trochę nieoczywiste, smażone, niezwykle aromatyczne. Wymyśliłam je sobie. Uzupełniłam brakujące składniki. I było Zobacz więcej
canette
canette Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Taniec Smaków
Ciasto filo w moim piekarniku

Ciasto filo w moim piekarniku 397

1
{{headerMessage}}
Nigdy nie miałam do czynienia z ciastem filo, a przynajmniej bardzo długo się do niego zabierałam. A szkoda, bo jest fantastyczne ! Podobne do francuskiego, jednak ma dużo mniej tłuszczu i może Zobacz więcej
{{headerMessage}}
uroków, tłumiąc narzekanie i zły nastrój. Po paczuszkach z truskawkami zostało mi jeszcze ciasto filo, które jak dla mnie, jeszcze lepiej sprawdziło się w tym pomyśle, który podpatrzyłam na kwestii Zobacz więcej
asiks
asiks Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mind Your Food
Samosy ze szpinakiem

Samosy ze szpinakiem 364

0
{{headerMessage}}
Samosy to fajna przekąska na wieczór z przyjaciółmi albo na kolację, jeśli podamy je np. z sałatą. Z nadzieniem możemy szaleć do woli, ja tym razem postawiłam na proste połączenie szpinaku i sera Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Składniki 4 duże płaty ciasta filo 300 g fety 4 łyżeczki miodu (genialny jest tymiankowy) 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki suszonego oregano kilka gałązek tymianku świeżego oliwa do smarowania ciasta i Zobacz więcej
gibon
gibon Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakmojegozycia
Łosoś w cieście filo

Łosoś w cieście filo 295

0
{{headerMessage}}
Składniki dla 2 osób: 400 g filetu z łososia norweskiego 2/3 szkl. oliwek czarnych 0,5 szkl. suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól, pieprz 3 arkusze ciasta filo 2 łyżki masła Oliwki zmiel razem z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W piątek powędrowałam na targ. A tam... od razu wypatrzyłam szparagi. Uwielbiam je! Przygotowane najprościej czyli zwyczajnie ugotowane.. Do tego przygotowałam paczuszki z łososiem z ciasta filo. No Zobacz więcej
MAgda
MAgda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Silver Teaspoon
Bastilla

Bastilla 142

3
{{headerMessage}}
Bastilla (lub pastilla) to pyszne danie kuchni marokańskiej. Składa się z chrupiącego ciasta (filo lub francuskiego), mięsnego farszu i oprószonego cukrem i cynamonem. Lubię je podawać w miniwersjach, Zobacz więcej
kabamaiga
kabamaiga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
sto kolorów kuchni
Spanakopita

Spanakopita 96

0
{{headerMessage}}
Przy tym przepisie zakochałam się w cieście filo. Wydaje mi się, że potrzebuje ono jednak masła, a nie oleju. Do tego temperatura pieczenia jest istotna. Tutaj była idealna. Spakanopita, którą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj przygotowałam danie, które może wydawać się trudne w wykonaniu, a jest wręcz banalne. Jest dość sporo przepisów na sakiewki z łososiem, ja uwielbiam ten, który Wam przedstawię. Jeśli tylko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Są takie w życiu każdej kobiety kiedy ma się ochotę rzucić na wszystkie czekolady świata z planem pochłonięcia wszystkiego. No więc ten dzień taki nie był. Miałam ochotę na coś drobnego, wykwintnego, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierogi z ciasta filo z kapustą i grzybami gru 14, 2012 Wigilijne pierogi pachnące grzybami, w cieniutkim cieście.Takie robiła moja mama i obie babcie. Przepisy na te świąteczne pyszności są Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś przedstawiam strasznie szybkie danie, można to nazwać lekka pizzą, albo po prostu ciastem z warzywami. Do przygotowania potrawy potrzeba gotowego ciasta kruchego lub filo. Bardziej sprawdza się Zobacz więcej