pain perdu

Ferno
Ferno Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Meals And Fears
Pain perdu

Pain perdu 100

0
{{headerMessage}}
i usmażyłam na maśle, uzyskując pyszny i aromatyczny deser na ciepło. Kilka dni później, przerzucając strony książki Anny Starmach "Pyszne 25", natknęłam się na prawie identyczny przepis i Zobacz więcej
domix
domix Obserwuj blogaObserwujesz bloga
accro de la cuisine
Pain perdu

Pain perdu 103

0
{{headerMessage}}
"Pain perdu"dosłownie tłumacząc z francuskiego oznacza zgubiony chlebek, lecz niektórzy nazywają go odzyskanym i chyba to najbardziej trafne określenie na ten przepis. Odzyzkany- bo to świetny pomysł Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Pain perdu

Pain perdu 43

0
{{headerMessage}}
ViveLaCuisine • Pain perdu Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, która go wspiera. À LA CARTE WARTO WIEDZIEĆ Zobacz więcej
OdczarujGary
OdczarujGary Obserwuj blogaObserwujesz bloga
OdczarujGary
PAIN PERDU

PAIN PERDU 37

0
{{headerMessage}}
Pain perdu – znaczy nic innego jak stracony chleb. Pain w języku francuskim oznacza chleb (un pain), a czasownik perdre – stracić. I tak to właśnie jest z tym chlebem – im bardziej czerstwy i prawie Zobacz więcej
Praliné
Praliné Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wino Francja Kuchnia
Pain perdu au Nutella

Pain perdu au Nutella 96

0
{{headerMessage}}
Pain perdu au Nutella Deser na życzenie ! Dla dwóch osób: Składniki: 4 kromki pszennego chleba (u mnie własny wypiek) 1 jajko 100 ml mleka kilka kropel olejku rumowego 3 łyżki cukru trzcinowego 100 g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Francuskie tosty to chyba jedno z najbardziej popularnych dań kuchni francuskiej. W oryginale przepis nosi nazwę pain perdu, choć w wielu językach na całym świecie istnieją własne nazwy tej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepyszna propozycja śniadaniowa na weekend, miękkie w środku, chrupiące z wierzchu kromki drożdżowego pieczywa, unurzanego w jaku, mleku i soku ze świeżej pomarańczy, z dodatkiem cynamonu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
), ponieważ lepiej chłoną płyn i nie rozpadają się tak łatwo. Ze świeżą też się uda, ale trzeba bardziej uważać. Tosty francuskie są tak łatwe, że nawet niezbyt zaznajomieni ze sztuką kulinarną Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pain perdu pommes-cannelle - Bistro de Jenna Suivre ce blog Utilisez notre Reader et abonnez-vous aux meilleurs articles de ce blog ! Editer l'article Administration Connexion Créer mon blog Bistro de Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeśli nie masz czego zrobić z czerstwym chlebem, bułkami to jest właśnie ten moment, żeby wykorzystać je do tostów francuskich. Czerstwe pieczywo lepiej wsiąka jajko, ale świeżym też nie pogardzę. Na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przyznaję, że pain perdu w dzisiejszym wydaniu to propozycja zdecydowanie słodka, wręcz cudownie przesłodzona. Elementami, które odrobinę przełamują wszechogarniającą słodycz tostów są dżemy własnej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pain perdu czyli «odzyskany chlebek», to jeden z moich ulubionych francuskich deserów, który może również stanowić świetną przekąskę na podwieczorek. Słodziutki i rumiany, podany z konfiturą lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
8 kromek dobrego chleba (tu chleb pszenno-żytni na zakwasie z 90% mąki pszennej i 10% żytniej) ok. 300 g malin miód gryczany 2 jajka szklanka mleka Dziś mam dla Was kolejną wersję przepisu na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wielokrotnie już pisałam, że bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia. Tym razem do odzysku trafiła babka drożdżowa, a dokładnie jej połowa. Do jej reanimacji wykorzystałam sprawdzony i populary przepis na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pain perdu (french toast) jest jednym z najstarszych deserów swiata. Pierwsze wzmianki o tym przysmaku pojawiają sie juz w łacińskich książkach z IV i V wieku! Potrawa ta nie występuje jednak tylko Zobacz więcej
encuisine
encuisine Obserwuj blogaObserwujesz bloga
En cuisine
le pain perdu-chleb z odzysku

le pain perdu-chleb z odzysku 39

0
{{headerMessage}}
francuskimi. Ale nazwa pain perdu absolutnie podbiła moje serce. Dlatego postanowiłam przepis uwspółcześnić. Potrzebne będą: -chleb, najlepiej pszenny, chociaż ja najczęściej robię z razowego -cukier Zobacz więcej
{{headerMessage}}
8 porcji Przygotowanie 20 minut Pieczenie i gotowanie 45 minut Gruszki: 8 gruszek 150 g cukru Pół laski wanilii Sok z cytryny Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. I gotować Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kilka kromek dobrego chleba kilkanaście dużych i dojrzałych truskawek garść świeżych liści mięty 2 jajka szklanka mleka gałka muszkatołowa nierafinowany olej kokosowy To jeszcze jedna wersja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Jak to pachniało! A czasem, jeśli było bardzo wcześnie, to oprócz bagietek kupowałam pain au chocolat albo pain au lait i jechałam zjeść go ukradkiem na plaży. Pain perduto rozkoszny francuski Zobacz więcej