pain perdu

Ferno
Ferno Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Meals And Fears
Pain perdu

Pain perdu 96

0
i usmażyłam na maśle, uzyskując pyszny i aromatyczny deser na ciepło. Kilka dni później, przerzucając strony książki Anny Starmach "Pyszne 25", natknęłam się na prawie identyczny przepis i Zobacz więcej
domix
domix Obserwuj blogaObserwujesz bloga
accro de la cuisine
Pain perdu

Pain perdu 98

0
"Pain perdu"dosłownie tłumacząc z francuskiego oznacza zgubiony chlebek, lecz niektórzy nazywają go odzyskanym i chyba to najbardziej trafne określenie na ten przepis. Odzyzkany- bo to świetny pomysł Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Pain perdu

Pain perdu 36

0
ViveLaCuisine • Pain perdu Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, która go wspiera. À LA CARTE WARTO WIEDZIEĆ Zobacz więcej
OdczarujGary
OdczarujGary Obserwuj blogaObserwujesz bloga
OdczarujGary
PAIN PERDU

PAIN PERDU 36

0
Pain perdu – znaczy nic innego jak stracony chleb. Pain w języku francuskim oznacza chleb (un pain), a czasownik perdre – stracić. I tak to właśnie jest z tym chlebem – im bardziej czerstwy i prawie Zobacz więcej
Pain perdu au Nutella Deser na życzenie ! Dla dwóch osób: Składniki: 4 kromki pszennego chleba (u mnie własny wypiek) 1 jajko 100 ml mleka kilka kropel olejku rumowego 3 łyżki cukru trzcinowego 100 g Zobacz więcej
Francuskie tosty to chyba jedno z najbardziej popularnych dań kuchni francuskiej. W oryginale przepis nosi nazwę pain perdu, choć w wielu językach na całym świecie istnieją własne nazwy tej Zobacz więcej
Przepyszna propozycja śniadaniowa na weekend, miękkie w środku, chrupiące z wierzchu kromki drożdżowego pieczywa, unurzanego w jaku, mleku i soku ze świeżej pomarańczy, z dodatkiem cynamonu Zobacz więcej
), ponieważ lepiej chłoną płyn i nie rozpadają się tak łatwo. Ze świeżą też się uda, ale trzeba bardziej uważać. Tosty francuskie są tak łatwe, że nawet niezbyt zaznajomieni ze sztuką kulinarną Zobacz więcej
Pain perdu pommes-cannelle - Bistro de Jenna Suivre ce blog Utilisez notre Reader et abonnez-vous aux meilleurs articles de ce blog ! Editer l'article Administration Connexion Créer mon blog Bistro de Zobacz więcej
Jeśli nie masz czego zrobić z czerstwym chlebem, bułkami to jest właśnie ten moment, żeby wykorzystać je do tostów francuskich. Czerstwe pieczywo lepiej wsiąka jajko, ale świeżym też nie pogardzę. Na Zobacz więcej
Przyznaję, że pain perdu w dzisiejszym wydaniu to propozycja zdecydowanie słodka, wręcz cudownie przesłodzona. Elementami, które odrobinę przełamują wszechogarniającą słodycz tostów są dżemy własnej Zobacz więcej
Pain perdu czyli «odzyskany chlebek», to jeden z moich ulubionych francuskich deserów, który może również stanowić świetną przekąskę na podwieczorek. Słodziutki i rumiany, podany z konfiturą lub Zobacz więcej
8 kromek dobrego chleba (tu chleb pszenno-żytni na zakwasie z 90% mąki pszennej i 10% żytniej) ok. 300 g malin miód gryczany 2 jajka szklanka mleka Dziś mam dla Was kolejną wersję przepisu na Zobacz więcej
Wielokrotnie już pisałam, że bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia. Tym razem do odzysku trafiła babka drożdżowa, a dokładnie jej połowa. Do jej reanimacji wykorzystałam sprawdzony i populary przepis na Zobacz więcej
Pain perdu (french toast) jest jednym z najstarszych deserów swiata. Pierwsze wzmianki o tym przysmaku pojawiają sie juz w łacińskich książkach z IV i V wieku! Potrawa ta nie występuje jednak tylko Zobacz więcej
francuskimi. Ale nazwa pain perdu absolutnie podbiła moje serce. Dlatego postanowiłam przepis uwspółcześnić. Potrzebne będą: -chleb, najlepiej pszenny, chociaż ja najczęściej robię z razowego -cukier Zobacz więcej
8 porcji Przygotowanie 20 minut Pieczenie i gotowanie 45 minut Gruszki: 8 gruszek 150 g cukru Pół laski wanilii Sok z cytryny Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. I gotować Zobacz więcej
kilka kromek dobrego chleba kilkanaście dużych i dojrzałych truskawek garść świeżych liści mięty 2 jajka szklanka mleka gałka muszkatołowa nierafinowany olej kokosowy To jeszcze jedna wersja Zobacz więcej
Pain perdu to wdzięczne określenie znanych na całym świecie tostów francuskich. Nazwa „pain perdu” ma swoje korzenie w średniowiecznej Europie i oznacza „zmarnowany chleb”, a więc chleb, który stracił Zobacz więcej