pąk w occie

nieco młodych liści by je ususzyć na herbatkę. Ma ona podobne właściwości go tej z suszonych kwiatów dzikiego bzu. Najpierw muszę jednak wspomnieć o occie mniszkowym, o którym nie zdążyłam napisać w Zobacz więcej
Pak choi zazwyczaj kojarzy się z daniem typu stir-fry lub grillem, ale w końcu to kapusta, więc czemu nie przerobić jej na surówkę? Zapraszam na pak choi na surowo w stylu surówki Coleslaw, czyli Zobacz więcej
Kapary to rodzaj roślin tropikalnych, które wyróżnia występowanie pary kolców u nasady liści. Dwa gatunki występują w Europie, a największe znaczenie kulinarne mają kapary cierniste. Kapary cierniste Zobacz więcej
bardziej na ostro lub słodko, ale według mnie w wersji na kwaśno, smakują wybornie. Kapary ze stokrotek dołączam do V edycji Kwiatożerców :) Składniki: 200 ml pąków kwiatowych stokrotki 80 ml wody 80 Zobacz więcej
Wiosenne sałatki, takie kolorowe i pyszne i ciepło za oknem i tak wszystko rozpiera energia. Pękają pąki kwiatów w ogródku i na drzewach, wszystko pachnie i moja kuchnia też. Zapraszam na kolorową Zobacz więcej
xawierek
xawierek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Płaski Stasiek
Staśkowe Aglio Olio

Staśkowe Aglio Olio 22

0
polecamy podawać od razu po przygotowaniu. Ciekawostka: Kapary nie są bardzo popularne w naszej kuchni, dlatego nie wiemy o nich za dużo. Warto wiedzieć, iż są one zielonymi, zamkniętymi pąkami Zobacz więcej
Pozazdrościłam tych marynowanych pączków lipy. Niby surowe są najsmaczniejsze do pochrupania, ale jako pikle świetnie pasują do kanapek. Moja upatrzona lipa ma duże pąki, za to zebrane tylko po trzy Zobacz więcej
stopithere
stopithere Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stop it here
mizeria

mizeria 354

2
mi, że już pojawiają się świeże ogórki w warzywniakach. I tak jakoś jak pojawiają się ogórki, wiosna zmienia przyrodę w coraz bardziej zieloną. Coraz mniej pąków na drzewach, a coraz więcej zielonych Zobacz więcej
wszystko jest żywe, zieleń pąków aż bije w oczy. Różnią się też od kolorów jesieni, które są mieszaniną brązów, czerwieni i złotości. Ciepłych, ale wyraźnych. Sierpień zawsze kojarzy mi się ze Zobacz więcej
zjedz_mnie
zjedz_mnie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zjedz_mnie
Dogonić Wielkanoc

Dogonić Wielkanoc 74

0
Pędzi Zajączek. Oj pędzi! Gdzie mu tak spieszno? Ano pąki niedawno rozkwitły. Wiosna idzie! To on też sobie przykica na speedzie :D Tylko zazdrosna zima, że przed wiosną i Zajączkiem Wielkanocnym nie Zobacz więcej
Dzisiaj kilka kolejnych szybkich pomysłów z serii 'Każda wariatka ma w słoiku kwiatka'. Pąki dzikiego bzu w zalewie octowej Jeżeli u Was również nie kwitnie jeszcze dziki bez, proponuję jak najprędzej Zobacz więcej
dla zmysłów! Większość z Was spotkała się z wiesiołkiem już wielokrotnie, ponieważ jest on rośliną często występującą na łąkach czy polach. Możecie go pomylić z dziewanną, bo wyglądają bardzo Zobacz więcej
kamilagro
kamilagro Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Vegazone
Kotlety z buraków

Kotlety z buraków 2291

1
Należę do osób, które wiele zniosą, lecz ta przeciągająca się zima zaczyna mnie dobijać. Już od miesiąca śnię o słońcu, letnich sandałkach, soczystych truskawkach i słodkich pomidorach. Wiosna od Zobacz więcej
Wiosna idzie! Widzę ją na każdym kroku: odsłaniając o poranku zasłonę, dostając po oczach promieniami wschodzącego słońca, myjąc okno i patrząc na lecące w kluczu ptaki z dalekich stron, idąc ścieżką Zobacz więcej
, Co warto wiedzieć o sałacie. O ile łatwo się domyśleć zawartości w pierwszych 4 rozdziałach o tyle w ostatnim, w ciekawy sposób przedstawione są rodzaje sałat (batawia, dębowa, lodowa, rzymska, Zobacz więcej
Reanimacja ogródka idzieraźnie, krok po kroku. Zioła wreszcie wyszły z cienia i dostały więcej światła. Dopiero co posadzone pomidory okrzepły i zawiązują kwiatowe pąki. Ciepło i słońce leczą Zobacz więcej
jest dość zabawne. Nie wspominając o sikających trzmielach :P No ale wracając do lipy, koniecznie spróbujcie. Prosto z drzewa! A potem narwijcie do obiadu :) Sałatka z lipy i klonu młode liście lipy Zobacz więcej
, ususzonym pąkiem kwiatu. Jest klasyfikowany na podstawie rozmiaru – mniejszy jest lepszej jakości. Kapary zazwyczaj marynuje się solanką, octem lub olejem. Nie marynowane są niejadalne. (fot. Zobacz więcej
zachwycona! Autor dysponuje ogromną, zadziwiającą wręcz wiedzą o dzikich roślinach, opisuje wygląd i jadalność na każdym etapie wzrostu każdego elementu rośliny: od korzeni, przez serca, łodygi, Zobacz więcej