Kopytka to jedno z moich ulubionych dań z ziemniaków, może nawet niedań, a dodatków do nich. Świetnie smakują z różnego rodzaju sosami, niektórzy odsmażają je na maśle, ale ja najbardziej lubię świeżo
Zobacz więcej
Chwila wytchnienia od wypieków z letnimi owocami. Dawno nie piekłam moich ukochanych magdalenek i ostatnio naszła mnie na nie takwielka ochota,żeod razu pobiegłam do piekarnika. Do tych uroczych
Zobacz więcej
Trochę mnie tu nie było, trochę byłam przeziębiona, a potem na trochę wyjechałam. Ale już jestem, i nigdzie się stąd nie ruszam! Jeśli tęsknicie, to zapraszam na stronę bloga na FB, tam bywam częściej
Zobacz więcej
„Masło, masło, masło” – tak ponoć brzmi sekret geniuszu francuskiej kuchni. Ja do tej wyliczanki dodałabym jeszcze masło palone. Masło palone to nic innego jak podgrzane, zezłocone, ale nie spalone
Zobacz więcej
Masło palone ma tak cudowny smak, że nietrudno się w nim zakochać. Kiedy więc zobaczyłam w jednym z odcinków Top Chefa, jak jeden z uczestników przygotowuje właśnie lody z palonego masła, też
Zobacz więcej
Niby zwyczajne brownie, a jednak. Miłość do palonego masła wyssałam z mlekiem matki, a raczej z leniwych, które moja mama posypywała mi bułką tartą oraz cukrem i polewała lekko przypalonym masełkiem.
Zobacz więcej
Ostatnio u mnie bardzo lodowo :) Zapraszam Was na kolejny letni przepis masło palone 1 kostka masła lody 1,5 szkl. śmietanki 30% 2,5 szkl. mleka 100 g cukru 100 g masła palonego 5 żółtek.
Zobacz więcej
Wpadłam ostatnio na przepis na sernik z palonym masłem na blogu Ani. Odkąd jadłam najlepsze w swoim życiu lody waniliowe z palonym masłem, wszystko, co zawiera palone masło sprawia, że od razu mam
Zobacz więcej
Kto nie lubi ciasteczek, no kto? Z czekoladą, orzechami i z nieprzyzwoitą ilością palonego masła (nie mylić ze spalonym masłem!). Otóż te ciastka są nieziemsko dobre, bo przepis pochodzi wprost z
Zobacz więcej
Lody z palonym masłem i prażonymi nerkowcami Zimą nie ma wielu okazji do jedzenia lodów, czasem jednak napada mnie na nie ochota. Wtedy zaczynam przekopywać internet w poszukiwaniu przepisów. Jak już
Zobacz więcej
Coś jest ze mną nie tak. Miałam ochotę na ciasto drożdżowe, takie zwykłe, z samą kruszonką. Może w wersji z cynamonem. I co? I w trakcie topienia masła pomyślałam: a może by tak zamiast zwykłego
Zobacz więcej
Naleśniki to jedno z naszych awaryjnych dań. Mąka, jajka i mleko to minimum naszego kuchennego wyposażenia, a w spiżarni zawsze znajdzie się słoiczek maminych powideł albo dżemu truskawkowego. Przepis
Zobacz więcej
Podpatrzony w Kukbuku, nieskomplikowany i ciekawie się zapowiadający , cierpliwie czekał na swoją kolej. Nie lubię piec bez okazji, więc szukałam pretekstu. Spontanicznie zorganizowane spotkanie 4
Zobacz więcej
Miałam kiedyś ciocię, która zawsze miała w domu kruche ciastka posypane na wierzchu grubym cukrem. Jak ktoś przychodził do niej z wizytą, podawała je na kryształowym talerzyku w towarzystwie herbaty
Zobacz więcej
Długo mnie tutaj nie było, ale chyba potrzebowałam takiego odpoczynku. Zamiast się tłumaczyć powiem tylko, że najzwyczajniej w świecie nie chciało mi się. Nie chciało mi się ani gotować, ani robić
Zobacz więcej
Uwielbiam drożdżowe ciasto – w każdej postaci. Ostatnio zrobiłam sporo palonego masła do babeczek (przepis w przyszłości :), w lodówce stał świeżo otworzony słoiczek z tahini. Pomyślałam: dawno nie
Zobacz więcej
Naleśniki to jedno z naszych awaryjnych dań. Mąka, jajka i mleko to minimum naszego kuchennego wyposażenia, a w spiżarni zawsze znajdzie się słoiczek maminych powideł albo dżemu truskawkowego. Przepis
Zobacz więcej
Sernik z palonym masłem spód 150 g mąki pszenna 150 g masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki przyprawy do piernika masa serowa 500 g twarogu sernikowego 100 g masła 4 żółtka
Zobacz więcej
Kluski dyniowe to kopytka, które cieszą jesiennym kolorem i wspaniałym smakiem dyni oraz korzennych przypraw. Można podawać je ugotowane lub podsmażone na patelni – mi zdecydowanie bardziej
Zobacz więcej
Słyszeliście kiedyś o czymś takim, jak masło palone? Ja wypatrzyłam je gdzieś, kiedyś, w czeluściach internetu i ostatnio postanowiłam zrobić. A co to takiego, to masło palone? Nic innego, jak lekko
Zobacz więcej