paluchy drożdżowe z czarnuszką do barszczu

Okiem Liska
Okiem Liska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anioły w kuchni
Botwinka do barszczu na zimę

Botwinka do barszczu na zimę 3845

Aby smakiem naszej botwinki cieszyć się również zimą, zamykamy ja w słoikach;) To naprawdę świetna sprawa...będziemy mogli cieszyć podniebienie młodymi buraczkami przez cały rok. Składniki; 3 pęczki Zobacz więcej
Prosty i sprawdzony sposób na przygotowanie idealnego zakwasu pod biały barszcz. To według mnie najlepszy przepis na zakwas do wielkanocnego barszczu. Zobacz też przepis na zakwas buraczany do Zobacz więcej
SKŁADNIKI: 30 dag buraków czerwonych 1 marchewka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 6 ziarenek pieprzu koncentrat z buraczków odrobina soku z cytryny sól - według uznania PRZYGOTOWANIE: Zobacz więcej
Barszcz możemy jeść tradycyjnie z uszkami, bądź z kruchymi, słonymi paluszkami. Składniki: 0,5 kg mąki 5 dag drożdży 1 masło lub 1 margaryna szklanki śmietany 2 jaja 1 łyżka octu 1 łyżka cukru Zobacz więcej
Paszteciki drożdżowe do barszczu Paszteciki drożdżowe są bardzo smacznym dodatkiem do czystego barszczu, a że ostatnio robiłam samodzielnie zakwas na barszcz, więc pojawia się on dość często na Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I love cooking
Paszteciki drożdżowe do barszczu

Paszteciki drożdżowe do barszczu 1684

Paszteciki drożdżowe do barszczu z grzybami i mięsem. Od razu po upieczeniu ciasto jest dość twarde, przypominające pizzę, jednak na drugi dzień robią się miękkie i wtedy są najlepsze. Paszteciki z Zobacz więcej
PIEROGI CHŁOPSKIE Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ DO BARSZCZU Pierogi chłopskie z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjne, rdzenne danie pochodzące z kuchni podkarpackiej. Przepis na te domowe pierogi znają Zobacz więcej
Znów mam zaległości.. najbardziej to widać po świątecznych przepisach ;) Jednak te bułeczki nie koniecznie trzeba robić na Wigilijny stół. U nas sprawdziły się też jako zakąska do kremu pomidorowego, Zobacz więcej
Uszka z szynką - do barszczu Ciasto 300 g mąki, 200 ml wody, 1 łyżeczka soli, Farsz 300 g wędzonej szynki, Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i podlewamy ciepłą wodą. Zgniatamy ciasto. Szynkę Zobacz więcej
Wieczór wigilijny w polskiej tradycji to najbardziej uroczysty i najbardziej wzruszający moment w roku. Zwyczajowo w dzień Wigilii obowiązywał ścisły post. Także w czasie wieczerzy wigilijnej podawano Zobacz więcej
W moim menu na Kolację Wigilijną obowiązkową pozycją jest barszcz z uszkami. Czy ich przygotowanie jest trudne? Zdecydowanie nie. Wymaga trochę cierpliwości i jest pracochłonne ale warto poświęcić Zobacz więcej
Nie jestem fanką buraków tym bardziej nie lubię barszczu czerwonego. Ale zrobiłam takie smakowite pieczone pierożki z kapustą kiszoną i pieczarkami.Ja zajadałam się nimi tak solo, ale Wy możecie podać Zobacz więcej
Naprawdę zbliżają się Święta, to już kwestia marketingu, ale realnie krótkiego czas na świąteczne przygotowania.Czas zabawić się w dobrą gospodynię lub gospodarz i zacząć pracę w kuchni. To na Zobacz więcej
Zrobię grzybowe cinnabony - pomyślałam, zastanawiając się, co zaserwować znajomym na przedświąteczną kolację :-) Nie miałam oczywiście zamiaru dodawać grzybów do słodkich drożdżówek, a raczej wyzbyć Zobacz więcej
Kapuśniaczki to danie główne, przekąska na zimno lub na ciepło, idealne do barszczu!. Z czym chcecie i jak tylko chcecie :). Dobrze jest zrobić ich więcej, żeby można je zajadać jeszcze w drugi dzień, Zobacz więcej
Anyzkowo
Anyzkowo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anyżkowo
Drożdżowe kapuśniaczki do barszczu

Drożdżowe kapuśniaczki do barszczu 79

Drożdżowe kapuśniaczki do barszczu Idealne kapuśniaczki do barszczu. Z podanych porcji wychodzi ok 25 szt. Cześć można zamrozić i później odgrzać w piekarniku. Składniki ciasto : 600g mąki 1 szklanka Zobacz więcej
W tamtym roku był placek do barszczu, więc w tym postanowiłam coś zmienić. A że jestem leniwa, to chciałam zrobić wcześniej, zamrozić i wyciągnąć w święta "na gotowo". Stąd pomysł na takie pierożki, Zobacz więcej
Tradycyjne uszka zgrzybami dowigilijnego barszczu. Jest przy nich trochę pracy, aleich smak rekompensuje czas pędzony naich lepieniu. Domoich uszek użyłam podgrzybków, bo mają bardziej zdecydowany Zobacz więcej
Zachowując tradycję, ale też zaspokajając kulinarne oczekiwania moich domowników, co roku na Wigilię przygotowuję paszteciki. Są one nieodzownym towarzystwem dla barszczu serwowanego tego wieczoru. Zobacz więcej
Jak co roku na Wigilię, zajadamy się barszczem i pysznymi uszkami z farszem grzybowym. Uszka są dość pracochłonne, ale przygotowuje się tylko raz w roku, więc można się poświęcić ;) To jest też fajne Zobacz więcej