paluchy z szynką parmeńską

To jedna z moich ulubionych wiosenno-letnich przystawek. Typowo włoski smak przełamany słodkimi owocami. Idealna na lunch lub starter obiadowy. PRZEPIS Składniki: 1 garść rukoli kilka truskawek, Zobacz więcej
plastrów szynki parmeńskiej - może też być inna oliwa z oliwek sól pieprz Sposób przygotowania: Serek wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Posmaruj nim z jednej strony każdy plaster szynki. Szynką Zobacz więcej
Melon z szynką parmeńską to bardzo popularna we Włoszech przekąska/antipasto czyli starter/. Ale dla mnie jest to doskonała propozycja na lekką ,błyskawiczną letnią kolację /u mnie lato w pełni/. Zobacz więcej
pieprzem. Przygotowanym nadzieniem napełnić bagietki. Zawinąć je w folię aluminiową i odłożyć do schłodzenia do lodówki na około 1,5 godziny. Po tym czasie pokroić na około 2cm porcje. P.S. Na Zobacz więcej
grissini, połowa z serem, szynką parmeńską i ketchupem, a pozostałe z serem, czosnkiem i ziołami. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego kostka sera żółtego szynka parmeńska ketchup 3 ząbki Zobacz więcej
obok, pół kilo sztuka, słodkie jak miód, mięsiste – można je jeść bez opamiętania. Do takiego lunchu obowiązkowo chleb – jest ich tu bardzo duży wybór, ale największym powodzeniem cieszy się białe Zobacz więcej
C . Z drugą porcją postępuję tak samo. Można jeść same, można z jakimś dipem, skropione oliwą lub popularne też jest owijanie ich szynką parmeńską. To już tylko wasza wyobraźnia. Smacznego! Link to Zobacz więcej
Lubię planować menu na spodziewane wizyty gości. Przy okazji większych uroczystości rodzinnych, typu chrzciny czy przyjęcia komunijne przygotowuję karty MENU drukując je później na ozdobnym papierze, Zobacz więcej
Wracam do bloga z przystawką pochodzącą ze słonecznej Italii. U mnie nieco zdrowsza wersja, z przeważającą mąką pełnoziarnistą. Możecie je zawijać w szynkę parmeńską lub przyrządzić do nich sos. W Zobacz więcej
Grissini to cienkie paluchy chlebowe, serwowane jako przekąska do chrupania, razem z innymi włoskimi antipasti. Najczęściej wypieka się je w wersji wytrawnej np. z serem lub ziołami (rozmarynem). W Zobacz więcej
Przepis Marthy Stewart , naprawdę warto zrobić! Cała moja rodzina się nimi zajada ,ale ostrzegam - do najmniej kalorycznych nie należą! Chociaż ciasta drożdżowe uchodzą za jedne ze zdrowszych ,to Zobacz więcej
Grissini- kruche, drożdżowe paluchy, króre wywodzą sie z włoskiej kuchni. Świetna przekąska na imprezy, ale też jako paluchy do chrupania podczas seansu filmowego. Dzisiaj proponuję Wam aromatyczne Zobacz więcej
oprószyć czymkolwiek, sezamem, solą gruboziarnistą, czarnuszką, ziołami, ja wykorzystałam parmezan, bo i on zawsze się znajdzie w mojej lodówce. Takie chrupiące paluchy jedzone bez dodatków znikają Zobacz więcej
i nie robić świderka tylko upiec "palucha". Można z pasków zapleść warkocz wplatając w niego np suszone pomidory. Można paskiem ciasta francuskiego owinąć szparaga (szparagi - jeden szparag?) i Zobacz więcej
Oto moja kolejna miłość- grissini! Zakochałam się w nich od pierwszego kęsa. Są niezwykle chrupiące, aromatyczne i ten piękny kształt! Nic dodać nic ująć. Ponadto smakują dokładnie tak samo jak te, Zobacz więcej
Syrop imbirowy Ogórkowa sałatka w zalewie chili-czosnek Moje ulubione łódeczki z cykorii nadziane pomidory sałatka ogórkowa kotleciki z pistacjami w boczku z zielonym puree gulasz z puree Zobacz więcej
o Zapiekanka cebulowo- cukiniowa z serem kozim. ~gin o MIODOWA TARTA WARZYWNA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ. ~ania o Zapiekanka cebulowo- cukiniowa z serem kozim. ~Gość o Zapiekanka cebulowo- cukiniowa z serem Zobacz więcej
Fotokulinarnie
Fotokulinarnie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fotokulinarnie
Grissini

Grissini 59

1
Najlepsze, oryginalne włoskie paluszki grissini! Są chrupiące, złociste,idealne. Niezawodna przekąska lub przystawka. Te włoskie paluchy chlebowe robione z ciasta drożdżowego, podawane są jako Zobacz więcej
pesto i oprószyć startym parmezanem. Smacznego! Zobacz inne przepisy: Pizza z sosem musztardowym.Gniazdka ziemniaczane z groszkiem i jajkiem przepiórczymDahl z kalafiora i soczewicyPełnoziarniste Zobacz więcej
marchewką Cudownie rozgrzewająca zupa krem z aromatem imbiru i cynamon... Czerwone curry z kurczaka czyli tikka masala Był już przepis na curry tajskie, a dziś pora na tikka masal... Polędwiczki Zobacz więcej