paluszki drożdżowe z ziołami prowansalskimi

i czosnek oraz zioła prowansalskie, pieprz), gruboziarnista sól morska. Drożdże wymieszaj z mąką, dolejwodęi dodaj cukier, zamieszaj. Pozostaw rozczyn do wyrośnięcia przez około 15-30 minut.Następnie Zobacz więcej
Antenka
Antenka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaczny kąsek
Grissini

Grissini 546

2
proste, co sprawia, że za jednym zamachem, można zrobić naprawdę pokaźny stosik tych włoskich paluchów:) Co więcej, podczas pieczenia, można do nich dodać ulubione zioła, przyprawy, dodatki i Zobacz więcej
przyprawami/dodatkami (np. papryka słodka mielona, sezam, sól morska, zioła prowansalskie, mak, etc.). 4. Paluchy układamy na blachę, która jest wyłożona papierem do pieczenia (między paluchami Zobacz więcej
Zauważyłam dziwną zależność ! Mam kiepski humor -> planuję sobie coś ugotować -> siedzę w kuchni pół dnia-> dzień wydaje się lepszy ;-) Dzisiaj właśnie tak było i chociaż zaplanowałam sobie Zobacz więcej
czosnku kostka masła (nie margaryny!) spora szczypta soli i pieprzu zioła prowansalskie wg uznania Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej śmietanę, żółtko + całe jedno jajko, starte na tarce masło, Zobacz więcej
pieczarkamysia
pieczarkamysia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pieczarkamysia
Grissini

Grissini 54

0
, ziołami prowansalskimi i słodką papryka. Idealne jako przegryzka do wędlin, serów a nawet zup zamiast grzanek. Może je po prostu maczać w oliwie z oliwek i też dobrze smakują! Miłego dnia! :) Źródło Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Paluszki drożdżowe

Paluszki drożdżowe 48

1
orkiszowej chlebowej 3 dag drożdży szczypta cukru 2 szczypty soli 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich ok 250ml ciepłej wody sos: 2 cebule 1 puszka pomidorów siekanych lub 1,5 szkl przecieru Zobacz więcej
minut. Po wyrośnięciu zaczynu, mieszasz go z pozostałą ilością mąki, soli i oleju w dużej misce. Powoli dolewasz mleko roślinne, ciągle mieszając.Obserwujesz czy ciasto nie jest zbyt luźne (może Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu miałam ogromną ochotę na polskie paluchy - podłużne bułki, które zawsze kupowałam w sklepiku obok,wyglądem przypominające małefrancuskie bagietki;) Rozpoczęłam poszukiwania i Zobacz więcej
. Paluchy chlebowe – przepis Składniki: pół kostki drożdżyszklanka ciepłego mleka pół łyżeczki cukru pół kilo mąki + do podsypania 1 jajko 1/3 szklanki oliwy dowolne zioła suszone – majeranek, oregano Zobacz więcej
się go w naszym codziennym menu. Wystarczy zwracać uwagę na to, co jemy i czytać etykiety produktów spożywczych np. zamiast sięgać po gotową przyprawę gyros z glutaminianem, można wybrać np. zioła Zobacz więcej
na sosie pieczarkowym Czerwony barszcz bez buraków z warzywami gotowanymi i grillowanymi Dorsz w ziołach z folii Dorsz z warzywami w rzymskim garnku Gotowane roladki z dorsza z ziołami Łosoś pod Zobacz więcej
- włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. pizza - Zobacz więcej
Bigos z młodej kapusty Bitki w sosie własnym z marchewką Bitki w winie, jarzębinie i bakaliach Bitki w ziołach i czerwonym winie Bitki wieprzowe w pieczarkach Bitki z indyka Black & white - Zobacz więcej
Biały boczek pieczony z dynią hokkaido i jabłkiem Biały serek domowy Bigosik z kapusty i golonki w piwie - resztkowy Bigosik z białej kapusty Bigos z białej kapusty Bigos z młodej kapusty Bigos z Zobacz więcej