pampuchy na parze

Przedstawiałam Wam już pampuchy z owocami np. z jagodami czy z truskawkami. Dziś pokażę Wam przepis na pampuchy które można wykorzystać do mięs, gulaszów i sosów. Są pyszne, puszyste i bardzo fajnie Zobacz więcej
Pampuchy, pyzy, parowańce, kluski na parze... Wszystkie te nazwy określają jedno proste i pyszne danie - średniej wielkości puszyste drożdżowe bułeczki przygotowywane na parze i jedzone z sosem Zobacz więcej
Po długich poszukiwaniach i wielu próbach znalazłam w końcu przepis na pyszne kluski na parzehttp://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/04/kluski-na-parze-pampuchy-z-sosem.html;) Składniki: 120 ml Zobacz więcej
kasia_s
kasia_s Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasia H. w kuchni...
Pampuchy na parze

Pampuchy na parze 1571

1
Szperając w otchłani mojej wielkiej zamrażarki, odkryłam mały woreczek z truskawkami. Kiedy tylko je zobaczyłam, od razu wiedziałam co z nimi zrobię, pampuchy na parze. Takie same jakie robi moja Zobacz więcej
"Posiadają kilka nazw jedni mówią pampuchy, drudzy parowańce jeszcze inni buchty dla mnie są to po prostu kluski na parze :). Uwielbiam je, za każdym razem kiedy je robię przypomina mi się Zobacz więcej
Składniki na ok. 7-8 szt. klusek na parze 250 g mąki pszennej 1 jajko 3 łyżeczki masła 1 łyżeczka soli Na rozczyn: 15-20 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży instant 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki Zobacz więcej
Pamiętam, gdy jako dziecko z utęsknieniem czekałam aż Babcia ze strony Taty przygotuje kluski na parze, na które w moich stronach mówi się "pampuchy"... Wydawało mi się wtedy, że nigdy ich nie zjemy, Zobacz więcej
Kluski na parze to smak mojego dzieciństwa. Przygotowywała mi je Babcia, szczególnie latem, gdy pod dostatkiem było świeżych owoców, truskawek, jagód. Tak przygotowane kluski polewałam sosem lub Zobacz więcej
Bea
Bea Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bea w Kuchni
Kluski na parze / pampuchy

Kluski na parze / pampuchy 782

1
Kluski na parze / pampuchy / buchty / parowańce (czy też wielkopolskie pyzy drożdżowe). Dla mnie są one nieodłącznym elementem moich wakacyjnych wspomnień z dzieciństwa. Najchętniej jadałam je z Zobacz więcej
Parowce, parowańce, pampuchy, kluski na parze , są różnie nazywane w zależności od regionu. Można je robić z owocami, serem, czekoladą lub puste, bez nadzienia i podawać np. ze śmietaną. Są bardzo Zobacz więcej
Kluski na parze, pampuchy to wielkopolskie kluski drożdżowe gotowane na parze. Nazwa ich pochodzi od niemieckiego słowa Pfannkuchen – smażony w panwi (brytfannie). Pampuchy to moje danie z Zobacz więcej
Pampuchy Parowańce Bułki na parze Pampuchy Parowańce Bułki na parze, to różne nazwy tej samej potrawy. Ja ją pamiętam z dzieciństwa i dlatego postanowiłam ją odtworzyć. Mama robiła zawsze bez farszu, Zobacz więcej
odległościach od siebie, parować przez 15 - 17 minut, tak zrobiła Ewa. Ja nie mając parowaru użyłam szeroki garnek, na dno nalałam wodę i włożyłam rozkładaną płytkę do parowania na parze. Ułożyłam 4 Zobacz więcej
do niej ciasto, wierzch przykryj folią spożywcza. Pozostaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (moje ciasto wyrastało na balkonie w tempie ekspresowym ;) ). Podziel ciasto na 16 kawałków i Zobacz więcej
Ostatnio, siedząc sobie z rodzinką, zostało rzucone mi wyzwanie... Oczywiście nie wprost i nikt nie miał tego na myśli, ale ja już swój plan miałam w głowie :) Pampuchy. Buchty. Kluski na parze. Pyzy. Zobacz więcej
Tradycyjne kluski na parze, znane również jako buchty lub pampuchy. Puszyste, mięciutkie, jedyne w swoim rodzaju. Zdecydowanie smaki dzieciństwa! Polecam! Składniki: (na około 15 sztuk) Ciasto: 500 g Zobacz więcej
Ostatnio przy okazji bodajże naszej przeprowadzki (kolejnej...) spotkałyśmy się we trzy lubiące kuchcić babki i zaczęłyśmy snuć o...no właśnie. Każda o czymś. I jakoś nasza rozmowa zeszła na tory Zobacz więcej
Pampuchy, parzaki, kluski drożdżowe na parze. Postanowiłam zrobić po raz pierwszy i przedstawić Wam swój efekt. Jednak moje plany uległy zmianie. Siła wyższa! Przepis podam w całości, ale efektu Zobacz więcej
co można zrobić na moim koszu bambusowym do robienia na parze :) od słowa do słowa przypomniałam sobie o kluskach na parze ;-) Dlatego wielkim nietaktem było by nie wspomnieć o babci Danusi, która Zobacz więcej
. Przy pomocy szklanki wycinać kółka i z nich formować kule. Gotowe kule układać na suchej, oprószonej mąką powierzchni, lekko spłaszczając dłonią. Pozostawić na ok. 20 minut do lekkiego podrośnięcia. Zobacz więcej