pampuchy z dżemem

Składniki na ciasto (na 6 sztuk - 2 porcje): 1,5 szklanki mąki pszennej (jakieś 16 łyżek) 1 łyżeczka drożdży instant 1 jajko 1 łyżka stopionego masła szczypta soli 2 łyżeczki cukru ok. 0,5 szklanki Zobacz więcej
Kluski na parze zwane również pampuchami to mięciutkie, drożdżowe bułeczki gotowane na parze. W Niemczech i Austrii zwane pod nazwą Germknödel nadziewane są powidłami śliwkowymi, a z góry posypane Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zajadam.pl
Kluski na parze

Kluski na parze 487

3
Kluski na parze, buchty, pampuchy, kluchy na łachu, parowańce, parowce, parzaki czy pyzy drożdżowe…Co region to inna nazwa. U mnie w domu znane jako parzaki. To nic innego jak bułeczki z ciasta Zobacz więcej
10 kwi Propozycja na jutrzejszy obiad. Moja rodzinka uwielbia pampuchy na parze. Składniki 1 kg. mąki 10 dkg drożdży 1 szklanka mleka pół szklanki cukru cukier waniliowy pół łyżeczki soli 2 jaja 3 Zobacz więcej
Prawdziwy smak dzieciństwa, można zrobić z owocami, z dżemem, z marmoladą, można zrobić puste i podać z owocowym sosem, możliwości jest wiele :-) Jakie są Wasze ulubione? PRODUKTY: 250g mąki pszennej Zobacz więcej
Pampuchy Parowańce Bułki na parze Pampuchy Parowańce Bułki na parze, to różne nazwy tej samej potrawy. Ja ją pamiętam z dzieciństwa i dlatego postanowiłam ją odtworzyć. Mama robiła zawsze bez farszu, Zobacz więcej
Bardzo proste w przygotowaniu i pyszne w smaku pampuchy na słodko. Znalazłam też nazwy takie jak parowańce, knedle czy pyzy...jak kto woli. Nadają się na słodki obiad lub na deser :) Najpyszniejsze na Zobacz więcej
parzaki. Niektórzy znają je pod nazwą pampuchy, parowańce, bułki lub kluski na parze, jak zwał tak zwał. U mnie zawsze mówiono na nie parzaki i tak je zapamiętałam :). Postanowiłam wykonać je w dwóch Zobacz więcej
Ostatnio, siedząc sobie z rodzinką, zostało rzucone mi wyzwanie... Oczywiście nie wprost i nikt nie miał tego na myśli, ale ja już swój plan miałam w głowie :) Pampuchy. Buchty. Kluski na parze. Pyzy. Zobacz więcej
Pampuchy, pączki, bułki, kluski, pyzy czy parowańce - w zależności od regionu ich nazwy się zmieniają, ale zawsze chodzi o te same puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki wykonane z ciasta Zobacz więcej
Jagody chyba już powoli się kończą. Chociaż jest ich jeszcze pełno na krzakach, są nieco zwiędłe, z goryczką w smaku. Łapię więc tę ostatnią chwilę na jagodobranie, żeby się najeść na cały rok:) Zobacz więcej
Tak, wiem - pampuchy są drożdżowe, a nazwanie moich bułek w ten sposób to profanacja. Ale jakoś mnie to nie martwi i mogę z tym żyć. :) Takich profanacji przy mojej diecie niskohistaminowejmuszę Zobacz więcej
Pampuchy czy może kluski na parze, któż nie zna tego kultowego, polskiego dania! Drożdżowe, mięciutkie, delikatne… U mnie w wersji letniej z mrozonym sosem wiśniowo-cynamonowym. (reszta o Pampuchu pod Zobacz więcej
Kluchy na parze... Pyszne, wyrośnięte pampuchy. Polane domowym koktajlem jagodowym. Niezapomniany smak dzieciństwa. Zapraszam! Składniki: 1 kg mąki pszennej; 0,5 l mleka (u mnie 0,5%); 100 g świeżych Zobacz więcej
elka72
elka72 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W kuchni i ogrodzie
Lipcowe publikacje

Lipcowe publikacje 176

1
Lipcowe publikacje - Nagrody i publikacje - W kuchni i ogrodzie - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU W kuchni i ogrodzie Lipcowe publikacje (30.07.2014)Błękitne ciasto z borówkami Zobacz więcej
elka72
elka72 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W kuchni i ogrodzie
Kompot z winogrona

Kompot z winogrona 1373

2
z cukinii (20.08.2014)Kolorowe danie z cukinii i makaronu (30.07.2014)Sernik na zimno z borówkami (30.07.2014)Lipcowe publikacje (30.07.2014)Błękitne ciasto z borówkami (30.07.2014)Muffinki z Zobacz więcej
na takież to kluski i odkryłam ,że ich wykonanie to przysłowiowa ' bułka z dżemem'.:) Nie dość , że pyszne, bo drożdżowe, to niezwykle zdrowe. Bo po co nam jeść pączki smażone w głębokim tłuszczu Zobacz więcej
pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze FacebookUdostępnij w serwisie Pinterest Etykiety:Ciasta i ciastka,W Brak komentarzy: Prześlij komentarz Posmakował lub Zobacz więcej