pan de muerto

Meksykanie mają niezwykle bogate tradycje związane z obchodami święta zmarłych. Celebrują to święto w kościele oraz na cmentarzu. Duża część obchodów odbywa się też w domu, gdzie stawiany jest ołtarz, Zobacz więcej
Meksykańskie bułeczki Pan De Muerto to tradycja sama w sobie. Są wypiekane z okazji Święta Zmarłych w Meksyku, które zresztą jest wpisane na listę dziedzictwa światowego UNESCO ze względu na Zobacz więcej
KasiaJ
KasiaJ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pełny talerz
Chleb zmarłych (Pan de muerto)

Chleb zmarłych (Pan de muerto) 53

Nagietki, świece, jedzenie, mariachis, taniec, radość i tequila - tak świętuje się Dzień Zmarłych w Meksyku. W Polsce popadamy w zadumę wspominając bliskich, których już przy nas nie ma. Sam temat Zobacz więcej
Warszawska pańska skórka, krakowski miodek turecki czy poznańskie słodkie rury z ciasta piernikowego - słodkości, które kojarzą mi się z dniem 1 listopada. Dorzucam do tego biało-czerwone lizaki Zobacz więcej
"Pan de sal" to filipińskie bułeczki przywiezione na Filipiny przez hiszpańskich lub portugalskich piekarzy, różne źródła różnie podają. Bułeczki są bardzo chrupiące na zewnątrz i bardzo mięciutkie Zobacz więcej
Pana Cotta z malinami to deser, który chodził za mną już od dłuższego czasu. Tradycyjna wersja deseru opiera się na tłustej śmietance i sporej ilości cukru, dlatego nie byłabym sobą, gdyby jej trochę Zobacz więcej
Pana Cotta z malinami to deser, który chodził za mną już od dłuższego czasu. Tradycyjna wersja deseru opiera się na tłustej śmietance i sporej ilości cukru, dlatego postanowiłam ją nieco odchudzić i w Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Pan Monopoly

Pan Monopoly 11

Cześć =) Zapewne każdy z nas zna kultową i legendarną grę Monopoly. Ja jestem pasjonatem Monopoly i wszystkiego co jest z nią związane. Mam już jej 4 edycje: Monopoly Standard, Monopoly Polska, Zobacz więcej
PKarolina
PKarolina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
cukrem pudrem posypane
de volaille

de volaille 91

Pyszne i soczyste kotleciki z kurczaka, które swoją soczystość zawdzięczają masłu. Odmiana od tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka. 2 piersi z kurczaka trochę ponad pół kostki masła (zimnego) Zobacz więcej
KasiekK
KasiekK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magiel Kuchenny
Bułeczki „pan de sal”

Bułeczki „pan de sal” 100

Pan de sal to drożdżowe filipińskie bułeczki. Myślę, że Wam również posmakują. Polecam :) „Pan de sal” dosłownie oznacza solony chleb, jednak te bułeczki nie są słone i następnym razem na pewno dodam Zobacz więcej
malutkada
malutkada Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodkie przepisy
Grecki Pan de Horiadaki

Grecki Pan de Horiadaki 203

05 maja 2012 Grecki Pan de Horiadaki Ten chleb, na początku mojej przygody z chlebem, poleciła mi moja bratowa Alicja jako jeden z lepszych chlebów, który zawsze wychodzi. Rzeczywiście jest pyszny i Zobacz więcej
Marysia
Marysia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Slow life w wielkim mieście
Pan de Horiadaki

Pan de Horiadaki 106

Wyjątkowo mięciutki i aromatyczny grecki chleb, który w smaku przypomina trochę włoską foccacię. Bardzo słabo przypiekł mi się od spodu, co musi wynikać z użycia tortownicy, bo nigdy przy żadnym Zobacz więcej
whatlenalikes
whatlenalikes Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
WhatLenaLikes
Pan de Ibias

Pan de Ibias 10

Chleb z Ibias - Pan de Ibias Gdzie znajduje się Ibias? Na krańcu świata! Serio! Jeszcze tam nie dotarłam, ale teraz zimą nie jest to łatwe. To miasteczko położone daleko w górach, do którego prowadzi Zobacz więcej
Jedno z najsmaczniejszych i najbardziej klasycznych ciast, robionych w okolicach Guadalajary, gdzie uznawane jest za ciasto tradycyjne. Bardzo delikatny smak, przesiąknięty aromatem śmietany - należy Zobacz więcej
piegusek
piegusek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pieguskowa kuchnia
PAN RUSTICO

PAN RUSTICO 8

PAN RUSTICO - Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia CIASTA All Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe Ciasta drożdżowe Ciasta ucierane Ciasto bezowe Ciasto francuskie Ciasto kruche Ciasto Zobacz więcej
Filipińskie bułeczki pan de sal czyli dosłownie tłumacząc to solony chleb. Najlepsze oczywiście świeżutkie i cieplutkie na śniadanie idealne. Polecam z masełkiem i konfiturą własnej roboty lub z Zobacz więcej
Pan de Sal to najbardziej popularne pieczywo Filipin. W dosłownym tłumaczeniu to chleb z solą, ale w rzeczywistości jest bardziej słodszy niż słony.Ma portugalskie pochodzenie, choć Filipny były Zobacz więcej
Składniki: Mąka pszenna 400g Mąka pszenna razowa 100g Woda 300 ml Łyżka oliwy 5g suchych drożdzy Łyżeczka miodu Łyżeczka soli *** Ingredients: Wheat flour 400g Wholemeal wheat flour 100g Water 300 ml Zobacz więcej
Agnieszka
Agnieszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jem Krem
Pan de Calabaza

Pan de Calabaza 50

czyli Sefardyjski chleb z dynią Składniki na 2 półkilogramowe chleby albo 16 bułek: - 115 g dyniowego puree - 21 g świeżych drożdży albo 7 g instant - łyżeczki mielonego kardamonu - łyżeczki Zobacz więcej