Panettone- rodzaj babki pochodzącej z Mediolanu i spożywanej tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły i pakowana w kartonowe pudełka. W trakcie
Zobacz więcej
Jest to rodzaj drożdżowej babki, tradycyjnie spożywanej w okresie świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku, zwłaszcza w Mediolanie. Niesamowicie aromatyczna babka! Mięciutka i puszysta w środku.
Zobacz więcej
Panettone jest tradycyjną włoską babką pieczoną najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Na polskie standardy, częściej pieczemy babki w okresie Wielkanocnym, właśnie dlatego postanowiłam ją
Zobacz więcej
Wiem, że to nie na te święta piecze się Panettone. Ale dostojność tej baby sprawiła, że to jednak na nią się zdecydowałam. Panettone to tradycyjna włoska babka drożdżowa wypiekana na Boże Narodzenie.
Zobacz więcej
Ponoć nic w życiu nie przychodzi łatwo. Pierwsze razy zwłaszcza. Pierwszą miłość trzeba okupić złamanym sercem, pierwszy milion należy ponoć ukraść, pierwszy naleśnik do wywalenia, niektórzy twierdzą,
Zobacz więcej
Kto z Was nie słyszał o Panettone ? Drożdżowym cieście świątecznym prosto z pięknych Włoch. Niech nie przeraża Was proces tworzenia go, bo wbrew pozorom wcale nie jest trudny czy pracochłonny. Dużo
Zobacz więcej
Nareszcie ! Moje pierwsze podejście do Panettone ;) Szukałam autentycznego przepisu na tę słynną drożdzową babkę, ale czas przygotowania przekraczał moje możliwości. Dlatego wrzucam Panettone w wersji
Zobacz więcej
Jakiś czas temu pisałam o tym, co porabia facet gdy jego kobieta ma wychodne, a dokładniej co porabia mój facet w ilości sztuk 1. Tofika nie liczę, bo nad tym, co porabia Tofik zastanawiać się nie
Zobacz więcej
W Panettone zakochałam się od pierwszego razu i teraz trudno mi wyobrazić sobie Święta bez tej wspaniałej babki. Nie gwarantuję, że to jest najbardziej oryginalny i zgodny z tradycją przepis. Co jakiś
Zobacz więcej
Wreszcie zmusiłam się by kupić mąkę manitoba. Bez niej mogłam tylko zerkać na foremki do panettone... a leżą one u mnie już od jakiegoś czasu. W dodatku miałam to szczęście, że w moje ręce wpadł
Zobacz więcej
Panettone (włoska babka drożdżowa) to ciasto, które pokochałam od pierwszego kęsa. Jego wyjątkowy smak sprawia, że ciężko poprzestać na jednym kawałku. Składniki: mąka, 350 g świeże drożdże, 15 g
Zobacz więcej
Nigdy nie jadłam panettone prosto z piekarni, zawsze dostawaliśmy z Włoch pakowaną babę ze sklepu. I za pierwszym razem, kiedy jej spróbowałam, nie smakowała mi. Ale to była miłość od drugiego
Zobacz więcej
Wiem, że to nie na te święta piecze się Panettone. Ale dostojność tej baby sprawiła, że to jednak na nią się zdecydowałam. Panettone to tradycyjna włoska babka drożdżowa wypiekana na Boże Narodzenie.
Zobacz więcej
I mentioned to my friend from Italy that I was planning to make Panettone. He commented that the time was just right for it. Here it is then. Wspomniałem mojemu koledze z Włoch, że planuję zrobić
Zobacz więcej
Nasza blogowa choinka juz ubrana, kolędy przygotowane, więc czas świątecznego gotowania i pieczenia uważam za otwarty...Każdy kraj przygotowuje swoje świateczne wypieki. Polacy pieką serniki, pachnące
Zobacz więcej
Wreszcie zrobiłam! Musiałam tylko zaczekać na sobotę bez żadnych planów na popołudnie, co nie jest takie proste. Panettone (dosłownie "duży chleb"), włoska świąteczna babka, kusiła mnie od dawna.
Zobacz więcej
z widokiem na stół panettone | z widokiem na stół blog przepisy fotogaleria zapiski podróżne o mnie kontakt Menu blog przepisy fotogaleria zapiski podróżne o mnie kontakt panettone By zuzanna --- 21
Zobacz więcej
To najpopularniejsze włoskie ciasto, spożywane tradycyjnie w okresie świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku, a także symbol Mediolanu, z którego pochodzi. Co roku we Włoszech produkuje się ponad 100
Zobacz więcej
Zanim nie upiekłam go samodzielnie, nigdy wcześniej nie jadłam panettone, więc tak naprawdę nie wiedziałam czy gra jest warta świeczki. Sądząc jednak po stopniu skomplikowania przepisu (i fakcie, że
Zobacz więcej
Tutejsze sklepy zalały już bożonarodzeniowe dekoracje, czekoladki i Panettone'y. W sumie to nie wiem dlaczego, bo jest to specjalność włoska a ściślej mediolańska. Do włoskiej granicy nie jest aż tak
Zobacz więcej