Przepis na panna cotta

Choć może to wydawać się zaskakujące, to była moja pierwsza Panna Cotta. Jakoś po prostu nie przepadam za deserami i ich na ogół nie jadam... Jednak jak już się na jakiś zdecyduję to wychodzi tak Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Panna Cotta

Panna Cotta 151

Panna Cotta Panna Cotta – włoska klasyka. Kremowa niczym chmurka i banalnie prosta w przygotowaniu. Sama się zdziwiłam. Przygotowałam do polania równie prosty mus truskawkowy. Tak, tak całkiem Zobacz więcej
Aldi
Aldi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Psoty Psotki
Panna cotta

Panna cotta 425

Panna cotta jest włoskim deserem, pochodzącym z Piemontu. W dosłownym tłumaczeniu to nic innego jak gotowana śmietana. Przysmak sporządza się z pełnego mleka i słodkiej śmietanki. W zależności od Zobacz więcej
melocoton
melocoton Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bardzo słodkie
Panna cotta

Panna cotta 124

W końcu mi się udało i zrobiłam swoją pierwszą pannę cottę. I wiecie, co? Jest przepyszna! Delikatna, kremowa i nie za słodka. Idealnie smakuje z trochę kwaskową domową konfiturą jagodową :-) Przepis: Zobacz więcej
niecodziennikpary
niecodziennikpary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niecodziennikpary
Panna cotta

Panna cotta 47

Starając się, aby nasz blog był atrakcyjny dla wszystkich odbiorców, zamieszczamy różnorodne przepisy. Dzisiaj prezentujemy klasykę włoskich deserów – panna cottę. Ten mleczny deser zachwyca smakiem i Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Panna cotta

Panna cotta 130

Panna cotta Jest wiele włoskich deserów, które mógłbym pochłaniać bez opamiętania. Jednak moim ulubionym jest panna cotta. Pewnie ze względu na prostotę przygotowania oraz ogromne możliwości dalszego Zobacz więcej
My Blueberry Corner
My Blueberry Corner Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My Blueberry Corner
Panna Cotta

Panna Cotta 129

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Panna Cotta to elegancki i prosty deser. Smakuje małym i dużym. Moją tajemnicą jest polewa. Dla dzieci – bez tajemnic, … Przeczytaj cały artykuł Post Panna Zobacz więcej
laleczka20
laleczka20 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozowakuchnia
Panna Cotta

Panna Cotta 102

Panna Cotta Dzisiaj coś innego bardzo prostego i z paczki można powiedzieć .Powiem jednak , że mimo tak prostego przepisu wyszedł smaczny deser trochę go zmieniłam. SKŁADNIKI: 1 Panna Cotta z Winiar Zobacz więcej
Relax, take it tasty.
Relax, take it tasty. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Relax, take it tasty.
Panna Cotta

Panna Cotta 45

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i spaghetti, ale również wachlarz fantastycznych deserów. Tiramisu, semifreddo,cantuccini i panna cotta, to coś co lubimy wszyscy, a co zawdzięczamy naszym Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I love cooking
Panna cotta

Panna cotta 632

W tym roku na działce mam mnóstwo malin. Dlatego w kolejnych postach również będą dominować maliny. Pyszny włoski deser w sosie malinowym. Idealny na cieplejsze dni. Panna cotta 400ml śmietany Zobacz więcej
laleczka20
laleczka20 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozowakuchnia
Panna cotta

Panna cotta 126

« Pulpety w sosie borowikowym Pyszne małe zapiekanne ... » Panna cotta Waniliowa Panna Cotta -Test laski wanilii Dostałam parę produktów z http://www.aledobre.pl/index.php Postanowiłam zrobić na Zobacz więcej
by.melke
by.melke Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wegetalerze
Panna cotta

Panna cotta 73

wegetalerze: Panna cotta wegetalerze o mnie kontakt facebook o weganizmie spis przepisów sobota, 15 sierpnia 2015 Panna cotta Pannacotta jest deserem niby banalnym w przygotowaniu, ale w smaku Zobacz więcej
Panna cotta z sosem truskawkowym Panna cottato deser pochodzący z północnychWłoch. Deser podawany na zimno w towarzystwie pysznych, owocowych sosów lub musów przybrany świeżymiowocami. Panna cotta Zobacz więcej
Pojechana Kuchnia
Pojechana Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pojechana Kuchnia
PRZEPIS: Panna cotta

PRZEPIS: Panna cotta 62

Każdy miłośnik Włoch i włoskich smaków zna słynny deser panna cotta. To kolejny, obok tiramisu, popularny smak prosto z Italii. Finezja smaku w czystej postaci, którą otrzymuje się z kilku składników Zobacz więcej
Spiżarnia smaków
Spiżarnia smaków Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Spiżarnia smaków
Panna cotta

Panna cotta 137

Panna cotta Panna cotta Panna cotta Włoskiego deseru panna cotta nie trzeba nikomu przedstawiać. Podaje się go na różne sposoby z dodatkiem jagód, karmelu, czy czekolady. Najbardziej klasyczna panna Zobacz więcej
Jadłonomia
Jadłonomia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jadłonomia
Wegańska panna cotta

Wegańska panna cotta 124

Wegańska panna cotta Panna cotta to jeden z tych deserów, który wegetarianie i weganie muszą zrobić sami w domu albo obejść się smakiem, gdyż we wszystkich restauracjach robiony jest na śmietanie i Zobacz więcej
Dziś chciałabym Wam podac przepis na panna cottę mus z musem z owoców leśnych. W ostatnia sobotę byłam w Padwie i w mojej ulubionej restauracji zjadałam panna cottę, która do końca nie była panna Zobacz więcej
PawełM
PawełM Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia - moja pasja
Panna cotta

Panna cotta 78

Panna cotta 0,4 l kremówki 0,2 l mleka 4 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru (ja wolę trochę mniej np, 1/3) rozkrojona laska wanilii około 1 kg owoców do zmiksowania (truskawki, jagody, maliny - mogą Zobacz więcej
słodko-słona
słodko-słona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
słodko-słony.blogspot.com
Panna cotta

Panna cotta 210

Mam swoje miejsce w Warszawie, gdzie podają najlepszą panna cottę jaką jadłam. Kiedy przychodzi sezon na świeże truskawki, a później maliny, po prostu nie mogę się oprzeć i prędzej czy później Zobacz więcej
Dietetyczna bo bez dodatku tłustych śmietan i tłustego mleka. Głównym składnikiem jest mój ulubiony jogurt naturalny. Może się wydawać, że bez dodatku tłuszczu panna cotta nie wyjdzie, ale to nie Zobacz więcej

Panna cotta jest pysznym, słodkim i delikatnym deserem pochodzącym z Włoch. Przygotowuje się ją na bazie śmietanki i podaje z dodatkiem owoców. Panna cotta ma charakterystyczny kształt, który uzyskujemy dzięki dodaniu do śmietanki żelatyny. Jest to deser bardzo łatwy w przygotowaniu, który nie wymaga użycia zbyt dużej liczby składników. Panna cotta idealnie nadaje się na słodki podwieczorek lub przyjęcie rodzinne. Panna cotta nie tylko wspaniale smakuje, ale też niesamowicie wygląda.

Tradycyjna panna cotta ma delikatny, waniliowy smak. Sekretem idealnego deseru jest użycie dobrej jakości śmietanki o zawartości 30 – 36% tłuszczu. Śmietankę wraz z mlekiem, cukrem i ekstraktem z wanilii gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Nasza panna cotta będzie jeszcze smaczniejsza, jeżeli zamiast ekstraktu waniliowego użyjemy ziarenek z prawdziwej laski wanilii. W międzyczasie w drugim naczyniu rozpuszczamy żelatynę w odrobinie wody. Gotową śmietankę mieszamy z żelatyną, przelewamy do foremek lub kubeczków i czekamy, aż śmietanka stężeje. Następnie przekładamy foremki do lodówki na około 5 godzin. Panna cottę najlepiej podawać z dodatkiem zmiksowanych truskawek lub z musem owocowym.

Oczywiście przepis na panna cottę możemy lekko modyfikować. Śmietankę możemy np. zagotować razem z kawałkami białej czekolady, cukrem, ziarenkami wanilii oraz agarem (zamiast żelatyny). W drugim garnku podgrzewamy bezalkoholowe piwo także z dodatkiem odrobiny agaru. Następnie będą nam potrzebne dwie formy – mniejsza i większa. Mniejszą wkładamy do środka większej, a w przestrzeń między nimi wlewamy zimną wodę z lodem. Na dno mniejszej formy wlewamy odrobinę piwa i czekamy kilka minut, aż masa stężeje. Następnie na jej wierzch lejemy odrobinę śmietanki i znów czekamy. Postępujemy tak do momentu, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gotową panna cottę kroimy jak ciasto. Panna cottę możemy także urozmaicić, dodając do niej kremowy serek mascarpone. Do gotowej masy śmietankowej należy najpierw dodać rozpuszczoną żelatynę, a następnie całość wymieszać z serkiem. Taka panna cotta świetnie smakuje z dodatkiem sosu owocowego (malinowego, jagodowego, truskawkowego).

Panna cotta doskonale smakuje także z dodatkiem czekolady i pistacji. Delikatny, słodki smak wspaniale komponuje się z lekko słonym smakiem orzeszków. Tym razem śmietankę gotujemy z cukrem oraz odrobiną kakao. Następnie dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę. Całość przelewamy do foremek, dodajemy pokruszone pistacje i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotową panna cottę podajemy posypaną startą czekoladą. Do panna cotty pasuje również krem karmelowy. Aby go przygotować, potrzebujemy brązowego cukru, śmietany kremówki, ekstraktu waniliowego oraz masła. Wszystkie składniki należy ugotować, a następnie schłodzić. Gotowym sosem polewamy panna cottę. Ten włoski deser możemy przygotować także na sposób wegański. Wystarczy użyć mleka roślinnego, śmietanki kokosowej oraz agaru zamiast żelatyny. Panna cotta przygotowana na bazie tych składników jest równie smaczna.