pannetone

ZOBACZ TAKŻE:

Pannetone to bożonarodzeniowy włoski klasyk, pewnie tak samo popularny jak u nas makowiec. W tym roku postanowiłam przygotować go w jeszcze bardziej świątecznym klimacie - z pomarańczami, które Zobacz więcej
Panettoneto nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku we Włoszech. Tradycyjny przepis pochodzi z okolic Mediolanu, ale w obecnych czasach drożdżowa babka gości na świątecznych stołach Zobacz więcej
mozna zrobić pudding z bulki, z pannetone, z biszkopta lub chałki drozdzowej, mozna zrobić tez i z paczkow. Wiec do dziela. Składniki: paczki po dacie swiezosci :) maslo do wysmarowania formy dwie Zobacz więcej
tego rozne dodatki (contorni) - np. w postaci salatek. W Palermo i okolicach obowiazkowo na stole pojawia sie sfincione (rodzaj wysokiej pizzy). Jesli zas chodzi o slodkosci to sa to zazwyczaj Zobacz więcej
zwyczaju pieczenia tego ciasta. Na swiatecznym stole kroluja u nas pannetone i pandoro oraz oczywiscie moje wlasne wypieki,ktore (nieskromnie przyznam) maja swoich zwolennikow :) Panpepato robi sie Zobacz więcej
z wierzchu przykrywamy ją folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmujemy Panettone z piekarnika, przykrywamy lnianą ściereczką i studzimy. Możemy go ozdobić cukrem pudrem, lukrem albo czekoladą (zdjęcie: Zobacz więcej
Pannetone, czyli drożdżowa baba z rodzynkami i kandyzowanymi owocami. Inne tradycyjne smakołyki to maślana babka drożdżowa w kształcie gwiazdy, zwana Pandoro oraz słodki nugat Torrone. W północnych Zobacz więcej
Gonia
Gonia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Modern Taste
Panettone

Panettone 405

0
work it very quickly, just 3 - 4 times. Put it into a bowl oiled with vegetable oil. Let it rise for 2 - 3 hours in some warm place. After that time once again transfer it onto well floured surface Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: